Katanga (land)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Staat Katanga)
Ga naar: navigatie, zoeken
État du Katanga
Staat Katanga
Niet-erkende staat
 Democratische Republiek Congo 1960 – 1963 Democratische Republiek Congo 
Flag of Katanga.svg Coat of arms of Katanga.svg
(Details) (Details)
Motto
"Force, espoir et Paix dans la Prospérité"
"Kracht, hoop en vrede in voorspoed"
Kaart
Congo in 1961. Het groene gebied stond onder controle van de Staat Katanga.
Congo in 1961. Het groene gebied stond onder controle van de Staat Katanga.
Algemene gegevens
Hoofdstad Élisabethville
Talen Frans
Volkslied La Katangaise
Munteenheid Katangese Frank
Regering
Regeringsvorm Republiek
Staatshoofd Moïse Tshombe

De Staat van Katanga (Frans: État du Katanga) was een staat in Afrika die uitgeroepen werd op 11 juli 1960. Hiermee scheidde de staat zich af van de nieuw gevormde Democratische Republiek Congo, die ontstaan was na de onafhankelijkheid van België. Moïse Tsjombe werd de eerste president.

De onafhankelijkheidsverklaring kwam er met steun van de Belgische zakenwereld en meer dan 6000 manschappen van het Belgische leger. Tsjombe had goede relaties met Belgische industriebedrijven die de rijke koper-, goud- en uraniummijnen exploiteerden. Katanga was één van de rijkste en meest ontwikkelde provincies van Belgisch-Kongo en met de afscheiding van Katanga zou de nieuwe republiek Congo een belangrijk gebied verliezen. De Congolese regering vond dat dit een poging was om een Belgische marionettenstaat te creëren, die ze verder zouden kunnen uitbuiten. Hoewel België voor militaire bijstand zorgde werd Katanga niet eens door het land erkend als onafhankelijke staat.

In september 1961 werd eerste minister Patrice Lumumba door een staatsgreep vervangen door Mobutu. Lumumba werd op 17 januari 1961 naar Elisabethstad gestuurd, waar hij gemarteld[bron?] en geëxecuteerd werd.

Tsjombe had een document getekend dat Katanga opnieuw moest verenigen met de rest van het land, maar hij wilde hier uiteindelijk niet mee doorgaan.

De Verenigde Naties vielen Katanga aan in december 1962 en de hoofdstad Elisabethstad (nu Lubumbashi) viel in januari 1963. Tsjombe was naar Kolwezi gevlucht, waar hij zich op 15 januari 1963 overgaf. Katanga werd herenigd met Congo.