Resolutie 143 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 143
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 14 juli 1960
Nr. vergadering 873
Code S/RES/143
Stemming
voor
8
onth.
3
tegen
0
Onderwerp Congocrisis
Beslissing Vraag om Belgische terugtrekking
Toestemming militaire VN-steun.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1960
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Ceylon (1951-1972) Ceylon · Vlag van Ecuador (1900-2009) Ecuador · Vlag van Italië Italië · Vlag van Polen (1928-1980) Polen · Vlag van Tunesië (1959-1999) Tunesië
Resolutie 143 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 143 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd op 14 juli 1960 aangenomen. De resolutie werd goedgekeurd met acht stemmen voor en drie onthoudingen (China, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk).

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Congocrisis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Congo-Kinshasa werd op 30 juni 1960 onafhankelijk van België. Het Congolese leger werd hierna nog steeds geleid door Belgische officieren en dat leidde tot muiterij. Het leger was niet langer onder controle en begon de blanke bevolking in Congo te terroriseren, die daardoor massaal het land ontvluchtte. Het Belgisch leger intervenieerde om hen te beschermen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad nam het rapport van de Secretaris-Generaal in overweging, over de vraag om steun van de Verenigde Naties in verband met Congo. De vraag om militaire steun aan de Secretaris-Generaal door de president en de eerste minister van Congo werd overwogen.

België werd opgeroepen op zijn troepen uit Congo terug te trekken. De Secretaris-Generaal kreeg toestemming militaire steun te verlenen tot de nationale veiligheidstroepen van Congo hun taken zelf volledig kunnen opnemen. De Secretaris-Generaal werd gevraagd om aan de Veiligheidsraad te rapporteren wanneer nodig.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 143 op de Engelstalige Wikisource.