Resolutie 157 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 157
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 17 september 1960
Nr. vergadering 906
Code S/RES/157
Stemming
voor
8
onth.
1
tegen
2
Onderwerp Congocrisis
Beslissing Verwees de kwestie door naar de Algemene Vergadering.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1960
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Ceylon (1951-1972) Ceylon · Vlag van Ecuador Ecuador · Vlag van Italië Italië · Vlag van Polen Polen · Vlag van Tunesië Tunesië
De provincies ten tijde van Belgisch Congo.
De provincies ten tijde van Belgisch Congo.

Resolutie 157 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van 17 september 1960 werd door de VN-Veiligheidsraad aangenomen met acht stemmen voor, de twee stemmen van Polen en de Sovjet-Unie tegen en met de onthouding van Frankrijk.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Congocrisis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Na de onafhankelijkheid van Congo braken er onlusten uit en scheidde ook de provincie Katanga zich af. Dat gebeurde met ondersteuning van Belgische troepen. De VN drongen er bij België op aan dat het zijn troepen uit Congo terug zou trekken en daarna ook de troepen in Katanga terug zou trekken.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Heeft de kwestie op zijn agenda overwogen.
  • Brengt in rekening dat het gebrek aan unanimiteit tussen zijn permanente leden verhindert dat de Veiligheidsraad zijn verantwoordelijkheid voor de internationale vrede en veiligheid neemt.
  • Beslist een speciale noodsessie van de Algemene Vergadering samen te roepen zoals mogelijk gemaakt in haar resolutie 377 A (V) van 3 november 1950 om aanbevelingen te doen.

Verwante resoluties[bewerken]

Wikisource Meer bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 157 op de Engelstalige versie van Wikisource.