Stan Haag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stan Haag (1959)

Jacob Pieter Constantijn (Stan) Haag (Amsterdam, 16 juli 1920Hasselt (België), 1 december 2001) was een Nederlands programmamaker, radiopresentator/diskjockey en liedjesschrijver.

Leven en werk[bewerken]

Haag was een zoon van de schrijver Adam Haag. Na een studie aan het Goois Muzieklyceum werkte hij onder meer als sportjournalist, voetballer bij PSV en Feyenoord en als gitarist en zanger in verschillende orkesten.

Hij begon zijn radiocarrière bij de AVRO. In 1960 maakte hij de overstap naar Radio Luxembourg. Acht jaar later kwam hij terecht bij de zeezender Veronica waar hij bekend werd met het verzoekplatenprogramma Jukebox. Op 31 augustus 1974 verdween Radio Veronica uit de ether, waarna Stan Haag met zijn programma's vertrok naar Radio Mi Amigo. In 1978 keerde hij definitief de radiopiraterij de rug toe. Hij verhuisde naar Diepenbeek in Limburg en presenteerde Jukebox op verschillende lokale stations.

Haag schreef ook liedteksten. Hij maakte vooral vertalingen van Amerikaanse hits voor o.a. Eddy Christiani, Willy Alberti, Willeke Alberti, Rob de Nijs en The Fouryo’s. Zijn bekendste hits zijn Ik sta op wacht (Joop de Knegt - 1957) en Soerabaja (Anneke Grönloh - 1963).

Bij zijn overlijden werd Stan Haag een radio-legende genoemd door Limburg Radio.