Staten Island Railway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Staten Island Railway is een spoorlijn op Staten Island in New York. Staten Island is het enige stadsdeel van New York dat niet bereikbaar is met de New York City Subway. Wel kent het eiland een eigen elektrische stadsspoorlijn, die de verschillende wijken verbindt met de veerbootterminal, waar overgestapt kan worden op de Staten Island Ferry naar Manhattan.

De lijn is ontstaan als spoorlijn, maar kent vandaag de dag geen kruisingen meer met overig verkeer en kan dus als metro beschouwd worden. De huidige lijn is het restant van wat ooit een netwerk van drie lijnen was, waarvan het eerste gedeelte werd aangelegd door de Baltimore and Ohio Railroad en geopend werd in 1860. In 1925 werden alle lijnen geëlektrificeerd met een derde rail.

Behalve de huidige lijn van de veerbootterminal naar Tottenville in het uiterste zuiden van het eiland, was er ook een zijtak naar het strand (South Beach) in het zuidoosten, en een westelijke tak (North Shore-lijn) die met een hefbrug verbonden was met New Jersey. Deze Arthur Kill Vertical Lift Bridge heeft met 170 meter de langste hefbare overspanning ter wereld. In 1953 werden de twee zijtakken gesloten, de North Shore-lijn bleef in gebruik voor goederenvervoer tot 1991.

In 1971 werd de Staten Island Railway overgenomen door de Metropolitan Transportation Authority, het vervoerbedrijf van de stad New York. De nieuwe exploitant zette vanaf 1973 nieuwe treinen in, die het materieel dat nog uit 1925 stamde, vervingen.

In 2007 werd de North Shore-lijn deels weer in gebruik genomen voor goederenvervoer.

Externe link[bewerken]