Station Lierde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bdijkstra (overleg | bijdragen) op 13 nov 2020 om 14:27. (DPG Media Privacy Gate is geen bron)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Lierde
Station Lierde
Opening 5 januari 1867
Telegrafische code FRD
Lijn(en) 122
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
519
122
81
Beheerder NMBS
Architectuur
Aantal sporen 2
Ligging
Coördinaten 50° 49′ NB, 3° 50′ OL
Externe link  Stationsinformatie NMBS
Station Lierde (Belgisch spoorwegstation)
Station Lierde
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Lierde is een spoorwegstation op spoorlijn 122 (Melle - Geraardsbergen) in Sint-Maria-Lierde, een deelgemeente van Lierde. Het stationsgebouw werd eind januari 2018 gesloopt.[2]

Het station is gelegen langs de N8 tussen Sint-Maria-Lierde en Sint-Martens-Lierde in. Voor de gemeentefusie droeg het de naam van 'Sint-Maria-Lierde' omdat het immers op het grondgebied van deze toenmalige gemeente gelegen was. Nadien veranderde de naam in Lierde, naar de fusiegemeente. Rondom het station was een kleine kern ontstaan, 'Sint-Maria-Lierde Station' geheten.

Lierde is slechts een kleine gemeente, de behoorlijke instapcijfers van 469 reizigers per gemiddelde weekdag (tellingen 2019) kan het voorleggen door de aanwezigheid van grote buur Brakel (op fietsafstand) en het feit dat tussen Geraardsbergen en Zottegem Lierde het enige station is.

Stationsgebouw

In 1861 verwierf Ernest Bouqueau een concessie voor de aanleg van een spoorlijn tussen 's-Gravenbrakel en Gent. Niet lang daarna werd de maatschappij Compagnie du chemin de fer de Braine-le-Comte à Gand et ses extensions opgericht die het project moest verwezenlijken. In 1867 werd uiteindelijk de lijn uiteindelijk geopend. Wat betreft de stationsgebouwen op de lijn schreef de Staat telkenmale opvallende trapgevelstations voor die quasi identiek aan elkaar waren (op het aantal traveeën na). Het gebouw daarom een rechthoekig, 2 verdiepingen tellend bouwwerk dat uit 6 traveeën bestond.

De meer recente vorm van het stationsgebouw was vooral getekend in het midden van de 20e eeuw toen er ingrijpende verbouwingen plaatsvonden. Wegens het vele onderhoud dat trapgevelstations met zich meebrachten, werden de kenmerkende trapgeveltjes vervangen door een 'gewoon' zadeldak. Ook gelijkaardige stations gingen deze evolutie door (zie onder meer het huidige station van Scheldewindeke). In dezelfde periode is tevens de "uitstulping", die het mogelijk maakt vanuit het station naar de aankomende treinen te kijken, toegevoegd.

De lokethal straalde een nostalgische sfeer uit, mede veroorzaakt door de aanwezigheid van een Leuvense stoof.

Sinds 28 juni 2013 waren de loketten van dit station gesloten en is het een stopplaats geworden. Voor de aankoop van allerlei vervoerbewijzen kan men terecht aan de biljettenautomaat die ter beschikking staat. In januari 2018 werd het stationsgebouw uiteindelijk gesloopt.

Stationscomplex

Lierde telt twee grotendeels onverharde perrons. Uniek is het feit dat perron 2 hoger gelegen is dan het andere. Dit vindt haar oorzaak in de perronoverkapping op perron 1, de ondersteuningspalen van deze konden immers niet zomaar verhoogd worden. Daar er op perron 1 zoals gezegd een perronoverkapping aanwezig is, zijn er geen extra schuilhuisjes geplaatst. Die zijn wel present op het perron richting Geraardsbergen: daar staan sinds de vernieuwingswerken twee wachthokjes van het nieuwste type ("Mechelen").

Oorspronkelijk stond op perron 2 een veel groter wachthuisje nog daterende uit de begintijd van het station. Een soortgelijk schuilhuis(je) is nog steeds te vinden in Balegem-Zuid.

Om de sporen over te steken is geen speciale infrastructuur voorzien, reizigers dienen de nabijgelegen overweg te gebruiken.

Lierde beschikt over een ruime parking, zowel het pleintje voor het stationsgebouw als de ruimte naast perron 1 zijn volledig door die functie ingenomen. In 2007 werd de nieuwe fietsenstalling ingehuldigd. Het nu aanwezige fietsenrek is van het type 'Forever' dat inmiddels bij stations en haltes tot de facto standaard is opgeklommen.

Sinds de afbraak van het stationsgebouw in 2018 onderging de omgeving een grote metamorfose. De plaats waar het stationsgebouw vroeger stond werd mee opgenomen in de parking, waardoor die met enkele plaatsen kon uitbreiden. De perrons werden verhoogd naar een standaardhoogte van 76 centimeter en volledig verhard, wat het in - en uitstappen gemakkelijker maakt. Er kwamen nieuwe schuilhuisjes, nieuwe verlichting en nieuwe zitbanken.[3]

Trivia

Tussen het toenmalige stationsgebouw en de overweg werd in 2003 een opvallend kunstwerk geplaatst. Het levensgroot beeld, van de hand van kunstenaar Toon Torrekens, stelt een mijnwerker voor die wacht op de trein en even uitkijkt naar zijn bestemming: het Walenland.

Galerij (foto's 2009)

Treindienst

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
S 52 S-trein Gent (NMBS) Gent-Sint-PietersZottegemLierdeGeraardsbergen
P 7960/8960 Piekuurtrein (NMBS) GeraardsbergenLierdeZottegemGent-Sint-Pieters Rijdt alleen op werkdagen.

Reizigerstellingen

De grafiek en tabel geven het gemiddeld aantal instappende reizigers weer op een week-, zater- en zondag.[4]