Station Woolwich Arsenal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Woolwich Arsenal

National Rail entreegebouw
Algemeen
Stationscode WWA
Beheerd door Southeastern
Website Vertrektijden
Faciliteiten en plattegrond
Stationsbouw
Constructie Sleuf
Perrons 2
Spoorlijn(en)
LijnRichtingVolgend station
station London Charing Crossstation Woolwich Dockyard
station Stroodstation Plumstead
Aantal reizigers per jaar
2007 - 2008
2008 - 2009
2009 - 2010
2010 - 2011
2011 - 2012
2012 - 2013
2013 - 2014
2021 - 2022
2,791 miljoen *
2,605 miljoen *
2,980 miljoen *
3,386 miljoen *
3,559 miljoen *
3,724 miljoen *
3,551 miljoen *
2,805 miljoen *
* Jaarlijks gebruik op basis van kaartverkoop in het vermelde jaar op Woolwich Arsenal volgens Office of Rail Regulation.
Overig openbaarvervoer
Metrostation(s) Woolwich Arsenal
Ligging
Coördinaten 51° 29' NB, 0° 4' OL
Plaats Woolwich
Bestuurlijk gebied Royal Borough of Greenwich
Station Woolwich Arsenal (Verenigd Koninkrijk)
Station Woolwich Arsenal
Lijst van spoorwegstations in het Verenigd Koninkrijk
A · B · C · D · E · F · G · H · I · J · K · L · M
N · O · P · Q · R · S · T · U · V · W · X · Y · Z
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Woolwich Arsenal is een spoorwegstation in Woolwich in het zuidoosten van Groot-Londen. Het station werd geopend in 1849, maar de huidige stationsgebouwen zijn modern.

Verbindingen[bewerken | brontekst bewerken]

North Kent Line[bewerken | brontekst bewerken]

De North Kent Line wordt geëxploiteerd door de spoorwegmaatschappij Southeastern, onderdeel van National Rail. Op deze route ligt Station Woolwich Arsenal tussen Station Woolwich Dockyard en Station Plumstead. National Rail biedt vanaf Woolwich Arsenal de volgende treindiensten aan:

DLR[bewerken | brontekst bewerken]

Het station is sinds 2009 het beginpunt van de London City Airport Branch van de Docklands Light Railway, die geëxploiteerd wordt door Transport for London (TfL). Vanuit Woolwich Arsenal kan men zonder overstappen reizen naar London City Airport, Stratford International en Bank. Het eerstvolgende station van de DLR vanuit Woolwich is King George V in North Woolwich.

Crossrail[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Station Woolwich voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 17 mei 2022 werd de Elizabeth line, de oost-west lijn van Crossrail geopend en sinds 24 mei 2022 kunnen de reizigers voor de Elizabeth line instappen op station 200 meter ten noorden van Woolwich Arsenal gebouwd in de historische wijk Royal Arsenal. Er bestaan geen plannen voor een ondergrondse looproute tussen de twee stations.

Voor- en natransport[bewerken | brontekst bewerken]

Bij Station Woolwich Arsenal kan men overstappen op London Buses 51; 53; 54, 96; 99; 122; 161; 177; 178; 180; 244; 291; 380; 386; 422; 469; 472 en nachtbus N1.

Stationsgebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1849 werd in 1906 vervangen door een bakstenen gebouw, dat typerend was voor stations in Zuidoost-Londen. Het werd in 1996 vervangen door een modern gebouw van glas en staal met een ronde luifel en een ronde dakbekroning op de straathoek. Het station werd in 2007-09 uitgebreid met twee identieke paviljoens, waarin zich de toegangen naar de DLR-perrons bevinden.

Entreegebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Het Station Woolwich Arsenal telt drie afzonderlijke entreegebouwen, die ondergronds en bovengronds met elkaar verbonden zijn. Het entreegebouw van het National Rail treinstation bevindt zich op de hoek van Woolwich New Road en Vincent Road. Vanaf de vrij kleine entreehal, met enkele serviceloketten, kaartverkoopmachines en kaartcontrolepoortjes, voeren trappen naar de lager gelegen perrons. Op het zuidelijk perron is een stationsrestauratie aanwezig. Hier bevindt zich ook een kunstwerk, een groot terracotta wandtegeltableau Workers of Woolwich (Martin Williams, 1993), ter ere van de tienduizenden arbeiders van Royal Arsenal. Iets ten noordwesten van dit gebouw, op de hoek van Woolwich New Road en Spray Street, bevindt zich de oostelijke DLR-entree, een pretentieloze betonnen 'doos' met luifel. Links van de ingang is een koffieketen gevestigd. Vanaf de ruime stationshal voeren trappen naar het ondergrondse eilandperron. De hal is tevens verbonden met de perrons van National Rail. Het andere, min of meer identieke DLR-gebouw bevindt zich op de hoek van Green's End en Beresford Square, tegenover de belangrijkste winkelstraat van Woolwich, Powis Street. In de hal van dit laatste station bevindt zich boven de roltrappen het tegeltableau Streetlife (Michael Craig-Martin, 2008).

Perrons[bewerken | brontekst bewerken]

Het gedeelte van het station waar de treinen van de North Kent Line halteren, heeft twee gescheiden perrons (platform 1 en 2), die verdiept zijn aangelegd en die beide via trappen vanuit de stationshal te bereiken zijn. De perrons zijn daarnaast bereikbaar via roltrappen en liften vanaf een glazen luchtbrug, die tevens het treinstation verbindt met het DLR-station. Het DLR-station heeft één ondergronds eilandperron (platform 3 en 4). Trappen, roltrappen en liften leiden naar de bovengrondse entreegebouwen.


Zie de categorie Woolwich Arsenal station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.