Straat Singapore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Straat Singapore
Straat Singapore (Sumatra)
Straat Singapore
Straat Singapore
Locatie tussen de Straat Malakka en de Zuid-Chinese Zee
Coördinaten 1° 13′ NB, 103° 55′ OL
Max. breedte 16 km
Lengte 114 km
Foto's
Straat Singapore
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Straat (van) Singapore is een zeestraat met een lengte van 114 km en een breedte van 16 km tussen van Singapore in het noorden en de Indonesische Riouwarchipel in het zuiden. De Straat Singapore verbindt de Straat Malakka met de Zuid-Chinese Zee en is een van de belangrijkste zeepassages van de wereld. De haven van Singapore is na Shanghai de grootste ter wereld.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het Internationale Hydrografische Organisatie heeft de Straat Singapore als volgt gedefinieerd:[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Door de strategische ligging tussen twee belangrijke handelszones in de Indische Oceaan in het westen en de handelshavens van de Zuid-Chinese Zee in het oosten werd de straat al vroeg gebruikt als belangrijke handelsroute, zelfs voor de komst van de Europeanen.

Singapore en de straat zijn al genoemd in een verslag van Wang Dayuan, een Chinese handelaar die in de eerste helft van de 14e eeuw veel door Zuidoost-Azië reisde.[2] In de 16e eeuw voeren Portugese schepen regelmatig door de Straat Malakka en Straat Singapore op reizen tussen India en Macau in China. In 1511 hadden zij Melakka bezet en zij gingen de doorgang ten zuiden van Singapore gebruiken.[2]

In 1595 publiceerde de Nederlander Jan Huygen van Linschoten de eerste Nederlandse instructies voor de reis van Malakka naar Macau in zijn boek Reys-gheschrift vande navigatien der Portugaloysers in Orienten.[2] Hij was in 1583 in Portugese dienst gekomen en werkte in Goa tot zijn terugkeer naar Nederland in 1589. Hij had in het geheim kopieën gemaakt van kaarten en instructies voor Portugese zeelieden en publiceerde deze na zijn terugkeer.

In 1819 vestigde Thomas Raffles voor Groot-Brittannië een nieuwe nederzetting op Singapore. Hij was aangetrokken door de diepe en beschutte wateren tussen de eilanden en langs de Singapore River. In 1851 werd de eerste vuurtoren opgericht, vernoemd naar James Horsburgh, een hydrograaf in dienst van de Britse Oost-Indische Compagnie.[3]

Historisch waren er verschillen de vaarroutes door de straat, maar de belangrijkste vaarroute is Phillips Channel.[4] Phillips Channel is slechts zo'n 3 kilometer breed. Door de vele scheepsbewegingen is er een groot risico op aanvaringen met mogelijke olievervuiling tot gevolg.