Stratford (Ontario)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stratford
Plaats in Canada Vlag van Canada
Stratford (Ontario)
Stratford (Ontario)
Situering
Provincie Ontario
Coördinaten 43° 22′ NB, 80° 59′ WL
Algemeen
Inwoners (2006) 30.461
Portaal  Portaalicoon   Canada

Stratford is een stad in Canada in de provincie Ontario. Stratford telde in 2006 bij de volkstelling 30.461 inwoners.

Prinses Juliana Kazerne[bewerken]

Tijdens de Tweede Wereldoorlog kreeg Nederland toestemming een Nederlands bataljon in Canada op te richten om het Nederlandse Legioen in Engeland te ondersteunen. De operatie werd in Ottawa opgezet en in november 1940 begon men met het werven van dienstplichtigen en vrijwilligers. Op 15 januari 1941 verhuisde men naar een voormalige meubelfabriek van McLagan in Stratford. Het gebouw werd al snel de Prinses Juliana Kazerne genoemd. In januari 1944 was het aantal rekruten opgelopen tot 1176 mannen, waarvan 35% afkomstig was uit Canada, de Nederlandse Antillen en Suriname, de andere Nederlanders kwamen uit Midden- en Zuid-Amerika.

Het trainingskamp stond onder leiding van Luitenant-kolonel G.J. Sas, die later werd opgevolgd door generaal-majoor Th. Carp. De rekruten kregen hier een zesweekse opleiding, waarna ze voor verdere opleiding naar de Prinses Irene Brigade in Engeland werden gebracht.

Prinses Juliana bezocht de kazerne zes keer.

Op 22 september 1942 werd de eenheid verhuisd naar een kleiner complex in Guelph, Ontario, waar de stookkosten aanzienlijk lager waren. Op 23 oktober 1943 werd dat kamp gesloten. De laatste trainingen werden in Engeland afgerond. Mannen die hun opleiding in Canada gehad hadden, waren te herkennen aan een 'maple leaf badge'. Ook Belgen kregen in Canada een opleiding; bij aankomst in Engeland kwamen zij bij het 2de Bataljon Belgische Fuseliers, en ook zij droegen de maple leaf badge op hun linkermouw.

Geboren in Stratford[bewerken]

Raadhuis