Naar inhoud springen

Stripalbum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door TheDragonhunter (overleg | bijdragen) op 25 dec 2018 om 06:52. (Striplijsten van de voorbije 5 jaar bekeken http://www.stripspeciaalzaak.be/Striplijst-2018.php en ik kwam steeds ergens rond de 1000 uit, bronvraag lijkt me verder niet zo gemotiveerd, ook nog "verschillende" toegevoegd om verwarring te voorkomen, als er bv. een nieuw album van Suske & Wiske verschijnt, telt dat als 1 nieuw album en bedoelt men hier niet alle uitgaves van dat ene album (zullen er wel heel wat meer dan 1000 zijn), mss was de bronvraag vanwege dat)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Een stripalbum of stripboek is een album met een deel van een stripverhaal, een geheel stripverhaal of meerdere stripverhalen. Een stripalbum bevat vaak een compleet afgerond verhaal.

Stripalbums over eenzelfde persoon of groep personen worden soms als stripreeks uitgegeven. In de stripreeks worden de stripalbums opvolgend genummerd. In West-Europa bestaat een stripalbum meestal uit 48 of 56 bladzijden. Stripalbums worden uitgegeven met harde kaft (hardcover) of zachte kaft (softcover), op oblong- of op gewoon formaat.

Geschiedenis

De eerste stripverhalen waren krantenstrips die halverwege de jaren dertig van de twintigste eeuw voor het eerst op grote schaal werden herdrukt in albums. De reguliere uitgifte van strips in albumvorm begon in Verenigde Staten vanaf 1933 in de vorm van comic en leidde daar tot de zogenaamde Golden Age van het stripverhaal.

In West-Europa verschenen vanaf de jaren vijftig veelvuldig verhalen uit striptijdschriften als Kuifje, Robbedoes, de Sjors en Sjimmie en de Pep in albumvorm. In het Nederlandse taalgebied worden jaarlijks rond de 1000 verschillende nieuwe stripalbums uitgegeven. Stripalbums zijn een geliefd object voor verzamelaars.

Zoek stripalbum op in het WikiWoordenboek.