Stroganoffsaus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bœuf Stroganoff
Recept stroganoffsaus
Ingrediënten
  • 3-4 ons biefstuk
  • boter
  • een halve gesnipperde paprika
  • een kleine gesnipperde ui
  • een halve dunne gesnipperde prei
  • vier kleingesneden ontvelde tomaten, of liever kant-en-klare gezeefde tomaat
  • een flink borrelglas wodka
  • een bekertje zure room
Bereidingswijze

Braad de biefstuk in 30 gram boter goed heet. Haal de biefstuk eruit als die naar smaak gebraden is, leg het vlees op een warme schotel en bestrooi het eventueel nog met zout en peper. Bak de paprika in de jus en voeg daarna uien, prei en tomaten toe. Werk daarbij snel. Schuif de groenten naar één kant en giet de wodka in de pan en laat de alcohol verdampen. Voeg ten slotte nog een bekertje zure room toe en laat alles warm worden. Serveer de saus met het vlees, met daarbij gebakken aardappelen, patates frites of gekookte rijst en nog een groente naar smaak.

Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Stroganoffsaus is een recept voor een pittige saus uit de Russische keuken. Deze saus wordt gegeten bij biefstuk en ander rood rundvlees.

Herkomst[bewerken]

Het recept stamt waarschijnlijk ergens uit de 19e eeuw. In een kookboek van Jelena Ivanovna Molochovets uit 1861 wordt voor het eerst melding gemaakt van een recept genaamd Vlees a la Stroganoff waarbij de bereidingswijze van de saus op het tegenwoordige recept lijkt. In 1890 werd in Sint-Petersburg een kookwedstijd gehouden waarbij de winnaar stroganoffsaus had gemaakt.

Het recept is vernoemd naar de grafelijke familie Stroganov. Deze familie was tijdens het Keizerrijk Rusland zeer machtig. Ze hebben een groot deel van de verovering van Siberië voor hun rekening genomen. Het gerecht is vernoemd naar Aleksandr Grigorevitsj Stroganov.[1]

Na de Russische Revolutie werd het recept door gevluchte Russen in China en de westerse wereld geïntroduceerd.

Bœuf Stroganoff[bewerken]

Een bekend gerecht met deze saus is Bœuf Stroganoff. Hierbij wordt het vlees in dunne reepjes gesneden en gesauteerd. Het wordt opgediend met stroganoffsaus. Aleksandr Grigorevitsj Stroganov gaf feestmalen waarop iedereen uitgenodigd was. Het gerecht was eenvoudig te bereiden in grote hoeveelheden en toch lekker.[2]