Stuart Davis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stuart Davis
Lucky Strike (1921)
Persoonsgegevens
Volledige naam Stuart Davis
Geboren 7 december 1894
Overleden 24 juni 1964
Geboorteland Verenigde Staten
Beroep(en) Kunstschilder
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Precisionisme
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Stuart Davis (Philadelphia (Pennsylvania), 7 december 1894 - New York, 24 juni 1964) was een Amerikaans kunstschilder, te rekenen tot de modernisten. Hij was vooral geïnteresseerd in het kubisme en de abstracte kunst. Hij is bekend vanwege zijn belangstelling voor de jazz-muziek en pop art-schilderijen uit de jaren 40 en 50.

Leven[bewerken | brontekst bewerken]

Hij is geboren in Philadelphia als zoon van Edward Wyatt Davis en Helen Stuart Davis. Zijn beide ouders werkten als artiest. Zijn vader was de art editor van de Philadelphia Press, terwijl zijn moeder beeldhouwer was.

In 1910 vertrok hij naar New York om aan de Henri Art School te studeren. Terwijl hij les kreeg van Robert Henri, de leider van de vroeg moderne kunst groep De Acht, was hij een van de jongste schilders die exposeerde op de controversiële Armory Show van 1913. Op deze expositie maakte hij kennis met het werk van Vincent van Gogh en Pablo Picasso en mede hierdoor werd hij een toegewijd "modern" kunstenaar en een belangrijke vertegenwoordiger van het kubisme en modernisme in Amerika.

Tijdens zijn studie werkte Stuart als illustrator en cartoonist voor Harper's Bazaar en voor de Masses. In zijn beginjaren werkte hij vooral in de traditie van het impressionisme en het expressionisme, pas in 1921 deed hij experimenten met het kubisme.

Vanaf 1920 maakte Stuart Davis enkele reizen, waaronder naar Mexico en Parijs. Dankzij de indrukken die hij opdeed tijdens deze reizen kon hij zijn eigen stijl ontwikkelen en werd hij o.a. beroemd met platte vormen, sterke kleuren, tekens en ritmische structuren. Hiermee gaf hij jazz-muziek en de stedelijke dynamiek weer.

Aan het eind van de jaren twintig en begin van de jaren dertig begon Stuart steeds abstracter te werken. Zijn doel was om voorstellingsloze kunst te ontwikkelen. In deze periode maakte hij werk met grote strepen en zeer kleurige letters.

Hij was vanaf 1931 docent aan de Art Students League.

Invloed[bewerken | brontekst bewerken]

Stuart had een belangrijke invloed op de abstracte en expressionistische kunst. In 1944 was er een grote tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York en na zijn dood, in 1965, bij de Smithsonian Institution in Washington.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2007 - Stuart Davis: A Catalogue Raisonné (3 volumes) by William Agee (Editor), Karen Wilkin, (Editor), Ani Boyajian, Mark Rutkoski (ISBN 0-300-10981-4)
  • Karen Wilkin 1999 - Stuart Davis in Gloucester (ISBN 1-889097-34-9)
  • Lowery Stokes Sims et al., Stuart Davis: American Painter, 333 pages, 129 color illus., The Metropolitan Museum of Art and Harry N. Abrams, Inc. 1991.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]