Sucker Punch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sucker Punch
Sucker Punch.jpg
Tagline A mind-bending vision of reality from the director of 'Watchmen' & '300'. You will be prepared.
Regie Zack Snyder
Producent Zack Snyder
Deborah Snyder
Scenario Zack Snyder
Steve Shibuya
Hoofdrollen Emily Browning
Vanessa Hudgens
Jamie Chung
Muziek Tyler Bates
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 21 maart 2011
Genre Actie / Thriller / Fantasie
Speelduur 110 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 82.000.000
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Sucker Punch is een Amerikaanse film uit 2011 onder regie van Zack Snyder. Snyder schreef het scenario samen met Steve Shibuya, de schrijver van het korte verhaal waar de film op is gebaseerd.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In de jaren zestig van de 20e eeuw,[1] wordt een 20-jarig meisje[1] met de bijnaam 'Babydoll' (Emily Browning) na vals beschuldigd te zijn voor de moord op haar zusje, door haar kwaadaardige stiefvader (Gerard Plunkett) naar een psychiatrische inrichting gestuurd. De stiefvader koopt Blue Jones (Oscar Isaac), één van verplegers van de inrichting, om tot het vervalsen van de handtekening van psychiater Dr. Vera Gorski (Carla Gugino). Zodoende laat hij een lobotomie op Babydoll toepassen, zodat ze de autoriteiten niet op de hoogte kan stellen van de ware omstandigheden die leidden tot de dood van haar zusje. Tijdens haar opname in de instelling, wordt Babydoll vier sleutelitems gewaar die zouden kunnen dienen als zij zou proberen te ontsnappen.

In de secondes voor haar lobotomie, trekt Babydoll zich terug in een fantasiewereld, als een alternatief voor de echte gebeurtenissen, waarin zij als nieuweling tewerkgesteld is als danseres in een bordeel uitgebaat door Blue. Ze raakt bevriend met vier andere dansers - Amber (Jamie Chung), Blondie (Vanessa Hudgens), Rocket (Jena Malone), en Rocket's zus, Sweet Pea (Abbie Cornish). Dr. Gorski is in deze fantasiewereld de dansinstructrice van de meisjes. Blue informeert Babydoll dat haar maagdelijkheid zal worden verkocht aan een klant die bekendstaat als "The High Roller" (Jon Hamm). De "High Roller" is eigenlijk de arts die de lobotomie zal uitvoeren. Gorski moedigt Babydoll aan tot het uitvoeren van een erotische dans, waarbij Babydoll fantaseert dat ze in het feodale Japan is, waar ze de "Wiseman" (Scott Glenn) ontmoet. Nadat ze hem vertelt over haar verlangen om te "ontsnappen", ontvangt ze van de Wiseman een aantal wapens. Hij vertelt haar dat ze vijf items moet verzamelen om te ontsnappen: een kaart, vuur, een mes, een sleutel, en een vijfde, nog onbekend item dat "een zwaar offer" zou vereisen. Na haar ontmoeting met de Wiseman, wordt ze geconfronteerd met drie demonische samoerai reuzen, die zij verslaat. Na het beëindigen van haar fantasie, vindt ze zichzelf terug in het bordeel, waar ze ontdekt dat haar dans indruk heeft gemaakt op Blue en de andere toeschouwers.

Geïnspireerd door haar ervaringen met de Wiseman, overtuigt Babydoll haar vrienden om mee te ontsnappen. Ze bedenkt een plan om haar dansen te gebruiken als een afleiding, terwijl de andere meisjes de nodige instrumenten verzamelen. Tijdens elk van haar dansen, stelt ze zich avontuurlijke gebeurtenissen voor die de inspanningen van de meisjes weerspiegelen. Deze fantasieën omvatten het infiltreren van een bunker beschermd door door stoom aangedreven Eerste Wereldoorlog Duitse zombie soldaten teneinde een kaart te bemachtigen (ingegeven door het kopiëren van een kaart van het bordeel/de instelling door Sweet Pea); de bestorming van een door Orcs belegerd kasteel om twee vuur producerende kristallen uit de keel van een baby draak te snijden (ingegeven door het stelen van een aansteker door Amber uit de borstzak van een klant), en een gevecht aan boord van een trein tegen gemechaniseerde bewakers om een ​​bom onschadelijk te maken (ingegeven door het stelen van een keukenmes uit de riem van de kok van het bordeel door Rocket). Tijdens de laatste van deze fantasieën, offert Rocket zichzelf op om Sweet Pea te redden en sterft ze als de bom ontploft, wat feitelijk een weerspiegeling is van een gevecht met de kok waarin hij Rocket dodelijk verwond terwijl ze haar zus probeert te beschermen.

Blue hoort hoe Blondie mevrouw Gorski op de hoogte brengt van Babydoll's plan om te ontsnappen. Na het ontdekken van de gruwelijke scène rond de kok in de keuken, heeft hij de rouwende Sweet Pea opgesloten in een kast en confronteert de rest van de meisjes backstage, en stelt enkele "voorbeelden" door het neerschieten van Amber en Blondie. Hij probeert vervolgens Babydoll te verkrachten , maar ze steekt hem met het keukenmes en steelt zijn loper. Babydoll bevrijdt Sweet Pea, en de twee stichten brand, zodat, als gevolg van het brandalarm, de deuren van de instelling automatisch openen. De twee weten te ontsnappen naar de binnenplaats, waar ze hun weg naar buiten geblokkeerd zien door een groep mannen. Babydoll leidt hieruit af dat het vijfde noodzakelijke item voor de ontsnapping zij zelf is. Ondanks protesten van Sweet Pea, offert ze zich op door de bezoekers af te leiden, waardoor Sweet Pea kan ontsnappen.

Hierna zien we Babydoll terug in de instelling waar de chirurg (Hamm) net de lobotomie heeft uitgevoerd. De chirurg is verbaasd door de gelaatsuitdrukking van Babydoll en vraagt aan Dr. Gorski waarom ze toestemming heeft gegeven voor de procedure. Duidelijk wordt dat de gebeurtenissen in haar droomwereld ook gebeurd zijn in de instelling (het steken van een verpleger, brand stichten, en het helpen van een ander meisje om te ontsnappen). Gorski realiseert zich dat Blue haar handtekening heeft vervalst, en waarschuwt de politie, die Blue arresteren als hij Babydoll probeert aan te randen. Terwijl hij wordt afgevoerd, roept Blue dat het de stiefvader is die ze moeten hebben. Na te zijn gered van Blue, glimlacht Babydoll en ze stelt zich voor hoe Sweet Pea aankomt bij een busstation. Bij het busstation wordt Sweet Pea aangehouden door de politie wanneer ze op een bus naar Fort Wayne stapt. Ze wordt gered door de buschauffeur (de Wiseman), die de politieagenten misleidt.

Rolverdeling[bewerken]

Acteur Personage
Browning, Emily Emily Browning Baby Doll
Hudgens, Vanessa Vanessa Hudgens Blondie
Cornish, Abbie Abbie Cornish Sweet Pea
Malone, Jena Jena Malone Rocket
Chung, Jamie Jamie Chung Amber
Gugino, Carla Carla Gugino Madam Vera Gorski
Hamm, Jon Jon Hamm De Dokter/The High Roller
Glenn, Scott Scott Glenn The Wiseman
Hardy, Tom Tom Hardy Rodders
Isaac, Oscar Oscar Isaac Blue Jones

Productie[bewerken]

In maart 2007 werd aangekondigd dat Zack Snyder het korte verhaal van Steve Shibuya ging verfilmen. Het was een reactie op zijn vraag of interessante actiescènes en de gelimiteerde fysieke draagkracht van de mens met elkaar gecombineerd kunnen worden. Hierbij streefde hij naar het maken van een film die zowel modern als tijdloos is. Hij vertelde dat hij de film zag als een 'Alice in Wonderland met machinegeweren'. Zijn vrouw Deborah Snyder, die meewerkt als producent, zei dat het ook gaat over de vastberadenheid van een jong meisje om te overleven en haar zoektocht naar een manier om te kunnen leven met dat wat ze heeft meegemaakt.[2] Het was Snyders eerste film om uitgebracht te worden door zijn eigen filmdistributiemaatschappij Cruel and Unusual Films.[3]

Het duurde lang voordat hij daadwerkelijk begon met de voorbereidingen. Hij had het lang druk met het opnemen van Watchmen (2009). Toch liet hij dit filmproject niet in de steek. Een artikel uit oktober 2007 toont aan dat hij nog steeds druk bezig was met het tot stand brengen van het scenario.[4] In oktober 2008 werd bekendgemaakt dat Snyder de film ook zou gaan regisseren.[5] Ook kwam het nieuws dat de film uitgebracht zou worden door Warner Bros. Pictures en een groot budget is gegund.[6] De volgende maanden begon de filmcrew met voorbereidingen en in februari 2009 waren de eerste pogingen om actrices te vragen voor een rol.

In een interview die maand onthulde hij dat hij graag Amanda Seyfried wilde inzetten in de hoofdrol. Ook vertelde hij dat hij in juni 2009 wil beginnen met de opnames in Canada.[7] Hij hoopte toen dat de film in maart 2011 uitgebracht zou worden.[8] Niet veel later werd echter 8 oktober 2010 genoemd als de datum waarop de film zijn première zal beleven.[9][10] Aan het begin van maart 2009 werd bekendgemaakt dat Seyfried, Vanessa Hudgens, Abbie Cornish en Evan Rachel Wood zullen spelen in de film.[11] Een dag later werd ook Emma Stone toegevoegd aan de acteurs.[12]

Op 23 maart 2009 kwam het nieuws dat Seyfried de film heeft verlaten. Haar verplichtingen aan het vierde seizoen van Big Love weerhield haar ervan ook tijd te vinden om mee te werken aan Sucker Punch.[13] Een week later werd Emily Browning aangesteld als haar vervangster. Ook werd toen gemeld dat het begin van de opnames werd verschoven naar september 2009.[14] Hierbij waren de problemen met de selectie van acteurs nog niet voorbij. Aan het einde van april 2009 bleek dat Stone en Wood ook een te vol schema hadden om mee te kunnen werken. Toen dit nieuws werd bekendgemaakt waren er inmiddels al twee vervangers: Jena Malone en Jamie Chung.[15]

Ondertussen werd vermoed dat er enkele problemen zouden komen met het budget. Snyder mocht een budget van $100 miljoen gebruiken, maar omdat zijn vorige film Watchmen geen succes werd, kwamen er geruchten dat de studio twijfelde over het uitlenen van zo een groot bedrag.[16] Er werd echter gemeld dat de studio nog steeds al het vertrouwen had in Snyder.[17] Deze roddels zou volgens menig bron ook de aanleiding zijn geweest van Wood en Stone om het project te verlaten.[18]

Externe link[bewerken]