Suluspecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Suluspecht
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Suluspecht (Illustratie van Joseph Smit
Suluspecht (Illustratie van Joseph Smit
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Picidae (Spechten)
Geslacht: Dendrocopos
Soort
Dendrocopos ramsayi
(Hargitt, 1881)
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De suluspecht (Dendrocopos ramsayi; ook wel Dendrocopos maculatus ramsayi) is een endemische, kleine soort specht uit de familie (Picidae) die voorkomt op een bepaald deel van de Filipijnen.

Beschrijving[bewerken]

De suluspecht behoort samen met de Filipijnse specht (Dendrocopos maculatus) en de Temmincks specht (Dendrocopos temminckii) tot een groepje van drie soorten sterk op elkaar lijkende kleine spechten van ca. 14 cm lengte die samen een zogenaamde supersoort vormen.

De soort werd (en wordt) ook wel beschouwd als twee ondersoorten (D. m. siasiensis en D. m. ramsayi) van de Filipijnse specht. Zij verschillen daarvan doordat ze niet of slechts licht gestreept zijn aan de onderzijde met een grote witte plek op de onderkant van de rug en de stuit, een helemaal rode kuif bij het mannetje, een witte keel, een gele borst met lichte bruine strepen en een lichtbruin-witgestreepte buik.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De ondersoort Dendrocopos ramsayi ramsayi (of D.maculatus ramsayi) komt voor op de eilanden (Bongao, Jolo, Papahag, Sanga Sanga, Sibutu en Tawi-Tawi), de ondersoort Dendrocopos ramsayi siasiensis (of D. maculatus siasiensis) op (Siasi). De vogel komt voor in uitgekapt oerwoud, mangrovebos, cultuurland en bosranden met primair regenwoud.

De soort telt 2 ondersoorten:

  • D. r. ramsayi: Bongao, Jolo and Tawi-tawi.
  • D. r. siasiensis: Siasi.

Status[bewerken]

De vogel gaat in aantal snel achteruit maar de habitateisen van de soort zijn niet goed onderzocht. Grootschalige ontbossingen, de omzetting van bos in landbouwgrond, ongebreidelde uitbreidingen van nederzettingen, politieke instabiliteit en het ontbreken van formeel beschermde gebieden vormen een bedreiging voor de leefgebieden van de suluspecht, die daarom als kwetsbaar op de internationale rode lijst van de IUCN staat.[1]