Naar inhoud springen

Symmetrodonta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Kvdrgeus (overleg | bijdragen) op 28 apr 2019 om 18:17.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Symmetrodonta
Fossiel voorkomen: Vroeg-Jura - Laat-Krijt
Zhangheotherium quinquecuspidens
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde
Symmetrodonta †
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Symmetrodonta op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De Symmetrodonta is een nogal vage orde van primitieve zoogdieren die behoort tot de Trechnotheria. Tot de Trechnotheria behoren ook de Metatheria (buideldieren) en de Eutheria (placentale zoogdieren). Symmetrodonten leefden van het Vroeg-Jura tot het Laat-Krijt en fossielen van deze dieren zijn gevonden in Noord-Amerika, Europa, Oost-Azië en Noord-Afrika. Vooral vondsten uit de Chinese provincie Liaoning hebben sterk bijgedragen aan de kennis over de Symmetrodonta.

Beschrijving

Kenmerkend voor de symmetrodonten is de driehoekige rangschikking van de drie cuspides (de “punten”) op de kiezen, hoewel een dergelijke rangschikking ook bij andere zoogdieren voorkomt. De kiezen van symmetrodonten zijn verder lang en puntig. Tot de vondst van Zhangheotherium in 1997 waren de symmetrodonten alleen bekend van tanden en kaakfragmenten. De symmetrodonten hadden de grootte en leefwijze van een hedendaagse spitsmuis en het waren bodembewonende dieren, wat blijkt uit de korte, rechte vingers en de brede klauwen van Zhangheotherium.

De Symmetrodonta bestaat uit drie families, de Spalacotheriidae, de Zhangheotheriidae en de Tinodontidae. Tot de bekendste soorten behoren Heishanlestes changi, Akidolestes cifellii, Maotherium sinensis en Zhangheotherium quinquecuspidens. Fossielen van deze vier symmetrodonten zijn afkomstig uit Liaoning en werden gevonden in de late jaren negentig van de twintigste eeuw en het begin van de eenentwintigste eeuw.