Tampa Bay Lightning

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amalie Arena

Tampa Bay Lightning is een ijshockeyclub die uitkomt in de National Hockey League en speelt in de Amalie Arena in Tampa, Florida. De franchise is actief sinds 1992 en heeft de Stanley Cup gewonnen in 2003/04 en in de seizoenen 2019-2020 en 2020-2021.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tampa, Florida kreeg toestemming van de National Hockey League om een nieuw team te starten, te beginnen in het seizoen 1992/93, samen met de Ottawa Senators. Phil Esposito werd samen met zijn broer de eigenaar van de nieuwe Tampa Bay Lightning en die financiën kwamen van een groep Japanse investeerders, die nagenoeg niets van ijshockey af wisten. Het volgende seizoen werd Tampa al omgeruild voor buurstad Saint Petersburg - aangezien beide steden aan de Tampabaai liggen, bleef de naam behouden. De eerste drie seizoenen waren misschien wel teleurstellend, ze waren in ieder geval beter dan de eerste drie jaren van de Senators. Het seizoen daarna werden de Stanley Cup play-offs bereikt en werd een toeschouwersrecord gevestigd met meer dan 28 000 mensen, die overigens niet konden voorkomen dat ze in de eerste ronde werden uitgeschakeld. Sindsdien ging het, voornamelijk financieel, bergaf en de club werd zelfs beschuldigd van witwaspraktijken van de Japanse yakuza. Toen de Amerikaanse fiscale dienst het team ging onderzoeken, bleek het gros van de eigenaars niet eens te bestaan, de meeste mensen binnen de organisatie wisten zelfs niet wie hun loonstrookjes ondertekenden. In 1998 werd het team dan eindelijk verkocht aan een typische man uit de zuidelijke verenigde staten - ook hij wist niet veel van ijshockey. Voor een wedstrijd tegen de New York Rangers wilde hij het team oppeppen, terwijl hij voornamelijk American football termen gebruikten in een sterk zuidelijk accent. De wedstrijd ging met 10-2 verloren en was het begin van tien achtereenvolgende verliespartijen.

In 1999 kwam Tampa Bay Lighting dan eindelijk in de handen van een ijshockeykenner, een eigenaar van een amateurteam en basketbalteam de Detroit Pistons. De broertjes Esposito waren al ontslagen en Vincent Lecavalier, Brad Richards, Martin St. Louis en Nikolai Khabibulin werden gehaald, hoewel het pas tot het seizoen 2002/03 totdat de play-offs werden bereikt, waar ze werden uitgeschakeld in de tweede ronde. Het jaar daarna viel alles wel op zijn plaats: Tampa Bay eindigde de reguliere competitie als tweede en stoomde door in de play-offs, waarna ze de Stanley Cup wonnen door in de finale de Calgary Flames met 4-3 te verslaan. Aangezien het jaar daarna verloren ging aan de staking, was Tampa Bay Lighting twee jaar Stanley Cuphouder.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Een opstootje tussen spelers van de Lightning en de Senators

Play-off optreden[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 7 mei 2023 [1]

# Naam Nationaliteit Pos.
41 Pierre-Edouard Bellemare Vlag van Frankrijk Frankrijk LW
71 Anthony Cirelli Vlag van Canada Canada C
79 Ross Colton Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten C
23 Mikey Eyssimont Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten LW
38 Brandon Hagel Vlag van Canada Canada LW
84 Tanner Jeannot Vlag van Canada Canada LW
17 Alex Killorn Vlag van Canada Canada LW
86 Nikita Kucherov Vlag van Rusland Rusland RW
14 Pat Maroon Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten LW
20 Nick Paul Vlag van Canada Canada LW
10 Corey Perry Vlag van Canada Canada RW
21 Brayden Point Vlag van Canada Canada C
91 Steven Stamkos (C) Vlag van Canada Canada C
24 Zach Bogosian Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten D
81 Erik Cernak Vlag van Slowakije Slowakije D
28 Ian Cole Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten D
7 Haydn Fleury Vlag van Canada Canada D
77 Victor Hedman Vlag van Zweden Zweden D
48 Nick Perbix Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten D
43 Darren Raddysh Vlag van Canada Canada D
98 Mikhail Sergachev Vlag van Rusland Rusland D
1 Brian Elliott Vlag van Canada Canada GK
88 Andrei Vasilevskiy Vlag van Rusland Rusland GK

Bekende (ex-) spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Teruggetrokken nummers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]