Anaheim Ducks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Teemu Selänne voor de Ducks

De Anaheim Ducks is een ijshockeyteam in de National Hockey League dat tot 2006 bekendstond als de Mighty Ducks of Anaheim. Het team speelt in het Honda Center (voorheen bekend als de Arrowhead Pond of Anaheim) in Anaheim, Californië en is actief als franchise in de NHL vanaf 1993. In het seizoen 2006-2007 wist het team voor het eerst de Stanley Cup te winnen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Samen met Florida Panthers kreeg Anaheim, Californië in 1993 toestemming om een uitbreidingsteam van de National Hockey League op te richten, genoemd de Mighty Ducks of Anaheim. Het was de enige club in de NHL dat niet begon met de stadsnaam gevolgd door de teamnaam, maar daar kwam in 2006 verandering in toen het de Anaheim Ducks ging heten. De club maakte deze naamsverandering bekend op 26 januari 2006 en nam deze naam aan op 22 juni van datzelfde jaar [1]. In 1993 was de eerste draftkeuze Paul Kariya die de jonge Mighty Ducks ging leiden en zou uitgroeien tot de absolute ster van het team. Hij kon er echter niet voor zorgen dat de Mighty Ducks in de eerste twee jaar de Stanley Cup play-offs haalde, waarna in 1995 Teemu Selänne gehaald werd van de Winnipeg Jets. Dat bleek een meesterzet, Kariya en Selänne konden goed met elkaar opschieten en groeiden uit tot misschien wel het gevaarlijkste duo in de gehele NHL. In het eerste gehele seizoen met beide spelers, 1996/97, werd gelijk de play-offs gehaald, waarin verloren werd in de tweede ronde. Het seizoen daarna raakte Kariya geblesseerd en de Mighty Ducks miste prompt de play-offs. De play-offs werden weer gehaald in 1998/99 maar ze werden al uitgeschakeld in de eerste ronde, waarna er een play-offloze periode kwam tot 2003. Selänne was al vertrokken, maar Kariya zorgde in zijn laatste jaar bij de Mighty Ducks voor het hoogtepunt uit de geschiedenis. De Stanley Cupfinale werd gehaald, maar verloren van de New Jersey Devils. Kariya vertrok naar de Colorado Avalanche en de Mighty Ducks haalden in 2006 pas weer de play-offs dankzij de teruggekeerde Selänne en de broertjes Rob en Scott Niedermeyer waar ze werden uitgeschakeld door de Edmonton Oilers in de Conferencefinale. De Ducks behaalden in 2007 de Stanley Cup-finale, waarin ze speelden tegen de Ottawa Senators. Met 4-1 gewonnen wedstrijden werden de Senators verslagen. De Ducks konden de Stanley Cup thuis in ontvangst nemen, nadat ze de vijfde wedstrijd wonnen met 6-2. Scott Niedermayer won de Conn Smythe Trophy voor zijn prestaties tijdens de play-offs.

Eigenaars[bewerken | brontekst bewerken]

De eigenaar van de franchise was de Walt Disney Company dat het team vernoemde naar de film The Mighty Ducks, een film over een ijshockeyteam in de tweelingstad. Later volgde nog een tekenfilmserie over de Mighty Ducks of Anaheim met in plaats van mensen eenden op het ijs - onder meer met Wildwing, de mascotte van de echte Mighty Ducks. Walt Disney zag de NHL in waarde zakken door de conflicten met de NHLPA, de spelersbond, en wilde van de Mighty Ducks af. In 2005 verkocht Walt Disney het team aan Broadcom, een IC-leverancier. Er kwamen flinke imagoveranderingen, zo werden Selänne en Niedermeyer gehaald en werd de naam veranderd in de Anaheim Ducks. Wel bleef de mascotte Wildwing bestaan, op nadrukkelijk verzoek van de fans. In 2006 werd ook nog Chris Pronger gehaald van de Edmonton Oilers.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Play-off optreden[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Huidige selectie[bewerken | brontekst bewerken]

Bijgewerkt tot 10 januari 2021 [2]

# Naam Nationaliteit Positie Functie
36 John Gibson Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten GK
30 Ryan Miller Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten GK
44 Kodie Curran Vlag van Canada Canada D
4 Cam Fowler Vlag van Canada Canada D
28 Jani Hakanpaa Vlag van Finland Finland D
32 Jacob Larsson Vlag van Zweden Zweden D
47 Hampus Lindholm Vlag van Zweden Zweden D
42 Josh Manson Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten D Ass. Capt.
22 Kevin Shattenkirk Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten D
53 Max Comtois Vlag van Canada Canada LW
20 Nicolas Deslauriers Vlag van Canada Canada LW
15 Ryan Getzlaf Vlag van Canada Canada C Captain
38 Derek Grant Vlag van Canada Canada C
43 Danton Heinen Vlag van Canada Canada LW
14 Adam Henrique Vlag van Canada Canada C
49 Max Jones Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten LW Blessure
48 Isac Lundestrom Vlag van Zweden Zweden C
12 Sonny Milano Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten LW
67 Rickard Rakell Vlag van Zweden Zweden LW
24 Carter Rowney Vlag van Canada Canada C
33 Jakob Silfverberg Vlag van Zweden Zweden RW Ass. Capt.
23 Sam Steel Vlag van Canada Canada C
61 Troy Terry Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten RW

Bekende (ex-) spelers[bewerken | brontekst bewerken]

Teruggetrokken nummers[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Anaheim Ducks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.