Teekenschool (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Teekenschool
Teekenschool Rijksmuseum.jpg
Locatie Hobbemastraat 25, Amsterdam
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 53′ OL
Oorspr. functie school
Start bouw 1890
Opening 1892
Verbouwing 1924
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 530423
Architect P.J.H. Cuypers
Eigenaar rijksvastgoedbedrijf
Detailkaart
Teekenschool (Amsterdam) (Amsterdam-Centrum)
Teekenschool (Amsterdam)
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde
Oefenen met lesgeven in de Teekenschool (1880 - 1930)

De Teekenschool is een voormalig schoolgebouw in de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Het schoolgebouw werd in 1892 geopend. Het werd gebouwd door Pierre Cuypers om toekomstige tekenleraren van de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers praktijkervaring te laten opdoen met het geven van tekenles. Boven de ingang staat het credo van Victor de Stuers: "Teekenen is spreken en schrijven tegelijk". Voor 1907 werd de naam gewijzigd in Kunstnijverheidsschool Quellinus. Datzelfde jaar werd in Roermond eenzelfde onderwijsinstelling opgericht door Pierre en Jos Cuypers, de latere R.K. Scholengemeenschap Dr. Cuypers. In 1924 werd het uitgebreid waardoor de volledige school van de zolder van het Rijksmuseum naar het schoolgebouw kon verhuizen.

Het gebouw verloor haar onderwijsfunctie in 1966 toen het kunstonderwijs vertrok naar de Rietveldacademie. Na de verbouwing van het Rijksmuseum heeft het weer een educatieve bestemming gekregen en worden er voor kinderen en volwassenen workshops gehouden.[1] Verder is er het kantoor van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap gevestigd.

Kapel van Warmenhuizen[bewerken]

Interieur van de kooruitbouw na de verbouwing 2003-2013
Gewelfschildering in de Teekenschool uit de kerk van Warmenhuizen in 1963, vlak voor de terugplaatsing een jaar later

Aan de zuidzijde aan de Hobbemakade heeft het gebouw een kooruitbouw. Binnenin de kooruitbouw waren plafondschilderingen aangebracht afkomstig uit de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen. Tijdens de overplaatsing in 1890 leidde dit tot een landelijke discussie over de monumentenstrategie van overplaatsing en de juiste restauratiewijze[2]. De schilderingen zijn in 1964 weer teruggeplaatst in deze kerk.

Stelling van Amsterdam[bewerken]

Op last van het Ministerie van Oorlog werden in de kelders waterbassins gebouwd als noodwateropslag bij een belegering van Amsterdam. Hiervoor werden in de tuin ook vijvers aangelegd. Deze zijn verdwenen.[3]