Nachtwachtzaal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Nachtwachtzaal
De Nachtwachtzaal na de verbouwing in 2013
De Nachtwachtzaal na de verbouwing in 2013
Coördinaten 52° 22′ NB, 4° 53′ OL
Bouw gereed 1885
Architect Pierre Cuypers
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Plattegrond van de zaal, noorden boven
Henk van Os over de geschiedenis van de Nachtwachtzaal

De Nachtwachtzaal is een tentoonstellingsruimte van het Rijksmuseum Amsterdam speciaal aangelegd voor het beroemde schilderij De Nachtwacht. De zaal maakt deel uit van het Rijksmuseumgebouw uit 1885 van architect Pierre Cuypers.

Indeling[bewerken]

De Nachtwachtzaal bevindt zich in de middenas van het gebouw boven de passage aan de kant van het Museumplein. Bezoekers doorlopen bij binnenkomst van het museum aan de noordkant na de trappen eerst de voorhal, vervolgens de eregalerij om tot slot bij de Nachtwacht uit te komen. Al vanaf de voorhal is het schilderij te zien. De Nachtwacht heeft hierdoor een prominente plaats in het gebouw.

De positie wordt al sinds de opening vergeleken met het hoofdaltaar in een kathedraal[1]. Oud-directeur Henk van Os ziet dat in een ontwikkeling waarin na de afscheiding van België, met de meesterkunstschilder Rubens, het overgebleven deel van Nederland behoefte had aan een verering van een schilder uit de Noordelijke Nederlanden[2].

De zaal heeft vier marmeren zuilen waarop vergulde dakdragende vrouwenbeelden staan die licht en duisternis uitbeelden. Rondom bovenin staan de belangrijkste levensgebeurtenissen van Rembrandt beschreven. De zaal is aangelegd met bovenlicht voor de belichting dat toen nog afhankelijk was van daglicht.

Geschiedenis[bewerken]

Het bovenlicht treedt binnen via een op het noorden gerichte lichtstraat in het schuine dak. De zaal kreeg direct na de opening kritiek over deze zwakke noordelijke lichtinval en met gordijnen werd geprobeerd het licht te verbeteren. Ook het verbreden van de lichtstraat had niet het beoogde effect[3]. De kritiek zwol aan toen in 1898 het schilderij voor een Rembrandttentoonstelling tijdelijk in het Stedelijk Museum werd geplaatst, waarbij het schilderij wel voldoende licht kreeg.

Vanwege de kritiek op de lichtinval werd een een speciale staatscommissie opgericht. Na experimenten met verschillende opstellingen en een proefgebouw werd besloten tot de aanleg van een speciale Nachtwachtuitbouw direct achter de Nachtwachtzaal, uitstekend aan de buitenkant boven de passage. Hier kreeg het schilderij geen bovenlicht maar zijlicht op dezelfde wijze hoe het schilderij eerder in het Trippenhuis werd tentoongesteld. De uitbouw werd in 1906 met de 300e geboortedag van Rembrandt door Koningin Emma geopend.

Ook deze deze oplossing bleek echter niet te voldoen. In 1909 werd de stoffering en de betimmering uit deze nieuwe zaal verwijderd en in 1922 verhuisde de Nachtwacht weer terug naar de Nachtwachtzaal. Het schilderij kwam daar aan een zijwand te hangen.

In 1934 werd de Nachtwachtzaal voorzien van een gleuf die uitkomt op de passage zodat in geval van nood het schilderij geevacueerd kan worden[4] Uiteindelijk keerde in 1985 het schilderij weer op de oude positie terug. Sinds de verbouwing in 2013 wordt de Nachtwachtzaal evenals de andere zalen met speciale LED-verlichting belicht[5].

Externe link[bewerken]