Tensoralgebra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de abstracte algebra, een onderdeel van de wiskunde, is de tensoralgebra (synoniem: vrije algebra) een wiskundige structuur die een gegeven vectorruimte zodanig uitbreidt, dat de resulterende verzameling gesloten is onder het tensorproduct.

Definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Zij een vectorruimte over een lichaam/veld . De tensoralgebra over is de vectorruimte over gedefinieerd door de oneindige directe som van vectorruimten

waarin het -voudige tensorproduct van met zichzelf is (in het bijzonder is gelijk aan zelf, opgevat als vectorruimte over ). Op de tensoralgebra bestaat een unieke bilineaire afbeelding

die associatief is en die voor gewone vectoren samenvalt met het bekende tensorproduct.

Deze definitie kan zonder meer worden veralgemeend tot de situatie waarbij slechts een commutatieve ring is (meestal wordt het bestaan van een eenheidselement geëist), en een -moduul.

is een associatieve algebra. Hij is niet noodzakelijk commutatief. Als de ring een eenheidselement heeft (dus zeker als een lichaam is), dan heeft een eenheidselement.

Verwante begrippen[bewerken | brontekst bewerken]

De uitwendige algebra over is de oneindige directe som van alle antisymmetrische tensorproducten van met zichzelf. Hij kan worden opgevat als de quotiëntalgebra van over het (tweezijdige) ideaal dat wordt voortgebracht door elementen van de vorm .

De symmetrische algebra over is de oneindige directe som van alle symmetrische tensorproducten van met zichzelf. Hij kan worden opgevat als de quotiëntalgebra van over het ideaal dat wordt voortgebracht door elementen van de vorm .