Tesla Cybertruck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tesla Cybertruck
Tesla Cybertruck
Bedrijf Tesla, Inc.
Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Merk Tesla
Andere namen Cybertruck
Cybrtrk
Tesla Truck
Tesla Pickup
Klasse Licht commercieel voertuig/M-segment (EU)
Large pickup (Noord-Amerika)
Koetswerkstijl
Verwant
Soortgelijk
Ontwerper Franz von Holzhausen
Sahm Jafar
Fabriek Tesla, Inc.
Assemblage Tesla, Inc.
Platform Tesla
Actieradius 400, 500 of 800 km
Afmetingen (L×B×H) Lengte: 5,9 m
Breedte: 2 m
Hoogte: 1,9 m
Sprint van stilstand
tot 100 km/u
2,9 – 6,5 s
Tesla Cybertruck
Portaal  Portaalicoon   Auto

Tesla Cybertruck is een aankomend volledig elektrisch op batterijen werkend lichte bedrijfswagen (LCV) in ontwikkeling door Tesla, Inc.. Drie verschillende modellen zijn op 23 november 2019 aangekondigd, met een actieradius tussen de 400 en 800 km, en van 0 naar 100 km/u een geschatte acceleratietijd van 2,9 – 6,5 seconden, afhankelijk van het model.

Tesla heeft als doel voorgenomen om met de ontwikkeling van de Cybertruck te voorzien in een duurzame optie voor de ruwweg 6.500 trucks met fossiele verbrandingsmotoren die dagelijks in de Verenigde Staten worden verkocht. Het voertuig is voor een groot deel vervaardigd uit roestvrij staal.[1] Daarnaast zou het voertuig ook kogelwerend moeten zijn en wordt het gezien als het voertuig voor op Mars. Elon Musk had zich voor het uiterlijk van deze auto laten inspireren door de Lotus Esprit.[2]

De instapprijs van het model met achterwielaandrijving is $39.900, en de modellen met vierwielaandrijving beginnen bij $49.900.

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Van de onthulling van de Cybertruck werd uitgebreid verslag gedaan door de media en op blogs/sociale media. Ook waren bekende YouTubers uitgenodigd. Aanvankelijk waren de reacties gemengd door de scherpe contouren van het voertuig. Korte tijd daarna verschenen er diverse grappen en internetmeme's.[3] Tijdens een demonstratie bracht een metalen bal tegen de verwachting in schade toe aan het kogelwerende glas. Ook deze gebeurtenis kreeg veel media aandacht en werd met memes bespot op sociale media. Mede door het zeer ongewone uiterlijk en de uiteenlopende reacties hierop zakte Tesla's aandelenprijs met zes procent.[4]

Na de aankondiging van het model werd bekend dat er al 150.000 vooruitbestellingen waren gedaan op de Cybertruck.[5] Dit aantal was op 8 december 2020 gestegen naar 650.000.

Zie de categorie Tesla Cybertruck van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.