Tesla Model X

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tesla Model X
Tesla Model X vin0002 trimmed.jpg
Modellen 75D, 90D en P90D
Productiejaren 2015 - heden
Voorganger Roadster en Model S
Concurrenten BMW 5-serie, Audi A6, Mercedes-Benz E-Klasse, Porsche Panamera, Maserati Quattroporte
Ontwerper Franz von Holzhausen
Fabriek TM in Fremont (Californië)
Motor 90D- 259 pk (193 kW) voor en achter, 931 Nm

P90D - 259 pk (193 kW) voor, 503 pk (375 kW) achter, 1.170 Nm

Versnellingsbak Tesla single speed fixed gear
Portaal  Portaalicoon   Auto

De Tesla Model X is een Amerikaanse elektrische SUV van het merk Tesla. Het is de grotere broer van de Model S. De Model X kan versnellen tot 100km/h in 3,4 seconden, waarmee het volgens Elon Musk de snelste SUV ter wereld is. Kenmerkend zijn de Falcon-wings, deuren die naar boven toe opengaan. Verder heeft de Model X standaard vierwielaandrijving met op elke as een eigen elektromotor. Nieuw voor een volledig elektrische auto is ook dat deze een (optionele) trekhaak kan krijgen. Een van de andere noviteiten van deze auto is het "Biohazard" luchtfilter, dat operatiekamer-kwaliteit gefilterde lucht in de auto geeft. De tesla Model X is beschikbaar in een 5-persoons-, 6-persoons- en in een 7-persoonsversie. 40% van de onderdelen worden gedeeld met de Model S.

De eerste leveringen vonden plaats in september 2015, voornamelijk aan bekende personen die veel voor Tesla hebben betekend, zoals Larry Page.[1] In 2015 werden 208 Model X auto's afgeleverd aan klanten en in totaal 507 geproduceerd. De volledige productiecapaciteit van 2016 is reeds gereserveerd. In augustus 2015 stonden er ruim 30.000 reserveringen in de boeken.

De auto is net zoals de Model S altijd online met een 4G verbinding en krijgt nieuwe functies via software updates Over-the-Air. De Model X beschikt ook over semi-autonome functies onder de naam AutoPilot, waarmee de auto deels zelfstandig kan rijden, maar met automobilist achter het stuur. Met de Summon functie kan de eigenaar de auto, via de autosleutel of App op de Smartphone, oproepen. Dit kan echter alleen van vrij dichtbij, en mag niet op de openbare weg. Er komt een automatische laadarm op de markt, waarmee de auto zichzelf kan opladen.

Tesla Model X concept uit 2012 - Geneva Motor Show

De Model X kan worden opgeladen via een normaal stopcontact, maar ook via snelladers. Tesla zelf heeft een netwerk van 600 Superchargers wereldwijd aangelegd, om gemakkelijk verre reizen te kunnen maken. Deze dienst is volledig inbegrepen bij aanschaf van de auto en is dus gratis in gebruik.