Teun van de Keuken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Teun Gerrit (Teun) van de Keuken
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Geboren 4 september 1971
Geboorteplaats Amsterdam
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep journalist, programmamaker
teunvandekeuken Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Teun Gerrit (Teun) van de Keuken (Amsterdam, 4 september 1971) is een Nederlands journalist en televisie- en radioprogrammamaker.

Jeugd en studie[bewerken]

Teun van de Keuken is zoon van filmmakers Johan van der Keuken en Noshka van der Lely. Regisseur en cameraman Stijn van Santen is een halfbroer van hem. Van de Keuken is te zien in de in 1974 door zijn vader gemaakte documentaire Vakantie van de filmer.

Van de Keuken groeide op in Amsterdam, waar hij het Barlaeus Gymnasium doorliep. Daarna studeerde hij geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn doctoraalscriptie schreef hij over het werk van de Duitse historicus Golo Mann.

Loopbaan[bewerken]

Televisie[bewerken]

Van de Keuken werd bekend bij het grote publiek als verslaggever van het NTR-televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde. In 2008 presenteerde hij het programma Spraakmakers voor Het Gesprek. Op 9 juni 2010 presenteerde Van de Keuken voor de VPRO een alternatieve verkiezingsavond op Nederland 3. Samen met Roland Duong heeft Van de Keuken een eigen televisieproductiebedrijf, genaamd Appelbaum. Daarmee produceerden zij onder andere het onderzoekjournalistieke programma De slag om Brussel voor de VPRO. In De slag om Brussel namen Van de Keuken en Duong vooroordelen en andere opmerkelijke zaken rondom de Europese Unie onder de loep. Vanaf 2012 maakt Van de Keuken met Duong en Andrea van Pol het programma De slag om Nederland. Vanaf 2015 presenteert Van de Keuken De Monitor, een onderzoeksjournalistiek programma van de KRO-NCRV.

Radio[bewerken]

Van de Keuken presenteerde radioprogramma's op Radio 1, 3 en 5, waaronder namens LLiNK Desmet Live, later OBA live.

Schrijver[bewerken]

Van de Keuken heeft een wekelijkse column in de Volkskrant en een 2-wekelijkse in de NCRV-gids. Zijn columns gaan meestal over duurzaamheid, maar soms behandelt hij andere politieke en maatschappelijke thema's. Eerder was hij met Gijs Groenteman trendwatcher voor Nieuwe Revu en schrijver van een wekelijkse column in het wetenschapskatern op zaterdag van Het Parool.

Tony's Chocolonely[bewerken]

Van de Keuken was initiatiefnemer en naamgever van de actie Steun Teun en Tony's Chocolonely, waar hij niet meer voor werkt, toen hij zichzelf aangaf als medeplichtige aan slavernij omdat hij deze door het consumeren van chocola in stand hield. Nadat eerder het Openbaar Ministerie al besloot niet tot vervolging over te gaan, verklaarde op 5 april 2007 het gerechtshof in Amsterdam de klacht daarover niet-ontvankelijk. Er vond derhalve geen vervolging plaats.[1] Deze actie leidde wel tot de introductie van de "slaafvrije" chocoladereep Tony's Chocolonely.