The Bridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Dit artikel gaat over de Deense/Zweedse televisieserie, voor de Amerikaanse televisieserie zie The Bridge (VS)
The Bridge
De Sontbrug tussen Denemarken en Zweden, waar het lijk gevonden wordt en waarnaar de serie is genoemd
De Sontbrug tussen Denemarken en Zweden, waar het lijk gevonden wordt en waarnaar de serie is genoemd
Alternatieve titel Bron (Zweeds)
Broen (Deens)
Genre misdaaddrama
Speelduur 60 minuten
Bedenker Hans Rosenfeldt
Hoofdrollen Sofia Helin
Kim Bodnia
Regie Hans Rosenfeldt
Scenario Camilla Ahlgren
Måns Mårlind
Hans Rosenfeldt
Nokolaj Scherfig
Björn Stein
Montage Sofia Lindgren
Muziek Johan Söderqvist
Patrik Andrén
Uno Helmersson
Intromuziek Hollow TalkChoir of Young Believers
Land van oorsprong Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Zweden Zweden
Taal Deens
Zweeds
Productie
Producent Gunnar Carlsson
Distributie Vlag van Nederland / Vlag van België Lumière
Uitzendingen
Start 21 september 2011
Afleveringen 30
Seizoenen 3
Zender Vlag van Zweden SVT
Vlag van Denemarken DR
Vlag van Nederland NPO 2 (KRO)
Vlag Vlaams Gewest Canvas
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Bridge (originele titel Bron (Zweeds) en Broen (Deens)) is een Deens-Zweedse tv-misdaadserie die in beide landen speelt en waarin beide talen worden gesproken. De titel verwijst naar de Sontbrug die Denemarken en Zweden verbindt.

Verhaallijn[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken]

Op de Sontbrug tussen Zweden en Denemarken wordt een doormidden gezaagd lijk gevonden. Omdat het precies op de grens ligt, moeten de rechercheteams van het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö nauw samenwerken. De twee tegenpolen die gezamenlijk het onderzoek leiden, zijn de Deense politie-inspecteur en gezinsvader Martin Rohde (Kim Bodnia) en de Zweedse, extreem praktisch denkende Saga Norén (Sofia Helin), die kenmerken van het syndroom van Asperger vertoont.[1][2] De moord blijkt zowel sociale als politieke motieven te hebben, maar de moordenaar wil nog meer bereiken.

Seizoen 2[bewerken]

Er vaart een schip in op één van de pijlers van de Sontbrug. In het schip zitten vijf uitgeputte personen vastgebonden in het ruim. Van een bemanning is geen spoor. Saga Norén ontdekt dat drie van de gevangenen Zweeds zijn en de andere twee Deens. Ze neemt daarom na ruim een jaar weer contact op met haar Deense collega Martin Rohde, waarna hun onderzoek begint. Het vijftal in de boot blijkt opzettelijk te zijn besmet met longpest, de eerste daad van een groepering eco-terroristen. Terwijl er doden blijven vallen, lijdt Martin psychisch nog zwaar onder de gevolgen van de moord op zijn zoon August en het stoïcisme van moordenaar Jens Hansen daarover. Daardoor woont hij al een tijd apart van zijn vrouw Mette en hun kinderen. Saga is in een poging 'normaler' te zijn, gaan samenwonen met een man, Jakob Sandberg. Hoewel ze voordelen ziet in het hebben van een relatie, kan ze de aanwezigheid van een ander in haar huis eigenlijk niet verdragen.[3]

Seizoen 3[bewerken]

Wanneer de Deense Helle Anker vermoord wordt gevonden op een bouwterrein in Malmö, wordt de Zweedse rechercheur Saga Norén op het onderzoek gezet. Anker werd na de moord samen met drie etalagepoppen in een scène uitgestald om zo een traditionele familie uit te beelden. Haar hart blijkt uitgesneden. Anker was getrouwd met een Zweedse vrouw en als pionier betrokken bij een nieuw opgezette genderneutrale kleuterschool. Omdat haar voormalige Deense partner Martin Rohde een gevangenisstraf van tien jaar uitzit, wordt Norén ditmaal voor het onderzoek gekoppeld aan de Deense rechercheur Hanne Thomsen. Ze merkt al snel dat die haar totaal niet mag. Hun samenwerking is van korte duur doordat Hanne bij een huiszoeking bij de zoon van Anker op een landmijn stapt. In het verdere onderzoek krijgt Saga daarom een nieuwe Deense partner in de persoon van Henrik Sabroe. Hij lijdt aan slapeloosheid, ziet nog dagelijks zijn zes jaar eerder verdwenen vrouw en kinderen in zijn huis rondlopen en heeft geheimen. Hij wilde zelf graag Noréns partner worden om haar om hulp te vragen bij het zoeken naar zijn verdwenen familie. Nadat er nog verschillende moorden plaatsvinden die verband houden met die op Anker, krijgt Saga ook te maken met het plotseling verschijnen van haar van haar vervreemde moeder, die pijnlijke herinneringen aan haar dode zus oprakelt. Tevens krijgt ze te maken met een nieuwe baas, Linn Björkman. Zij vervangt Hans Petterson nadat die ook slachtoffer wordt van de gezochte moordenaar. Björkman heeft een andere werkwijze dan Hans, de enige persoon in Noréns leven met wie zij een persoonlijke band voelt. Het onderzoek brengt diverse verdachten naar boven: een rechtse vlogger, een verslaafde gokker, zijn zwangere vriendin, het hoofd van een beroepsopleiding die ook drugs smokkelt, een makelaar die een affaire heeft met een zeventienjarige jongen, een zelfhelpgoeroe en een steenrijke kunstverzamelaar.[4]

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van The Bridge voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Seizoen Aantal afleveringen Uitgezonden
Vlag van Denemarken + Vlag van Zweden
1 10 21 september 2011 – 23 november 2011
2 10 22 september 2013 – 24 november 2013
3 10 27 september 2015 – 29 november 2015

Rolverdeling[bewerken]

Hoofdrollen[bewerken]

Seizoen 1[bewerken]

Seizoen 2[bewerken]

 • Sofia Helin – Saga Norén (politie-inspecteur in Malmö)
 • Kim Bodnia – Martin Rohde (politie-inspecteur in Kopenhagen)
 • Dag Malmberg – Hans Petterson (commissaris in Malmö)
 • Sarah Boberg – Lillian (commissaris in Kopenhagen)
 • Rafael Pettersson - John Lundqvist (medewerker politieteam)
 • Puk Scharbau – Mette Rohde (vrouw van Martin Rohde)
 • Lars Simonsen – Sebastian Sandstrod / Jens Hansen

Seizoen 3[bewerken]

 • Sofia Helin – Saga Norén (politie-inspecteur in Malmö)
 • Thure Lindhardt – Henrik Sabroe (politie-inspecteur in Kopenhagen)
 • Dag Malmberg – Hans Petterson (commissaris in Malmö)
 • Maria Kulle - Linn Björkman (vervangend commissaris in Malmö)
 • Sarah Boberg – Lillian (commissaris in Kopenhagen)
 • Rafael Pettersson - John Lundqvist (medewerker politieteam)

Algemeen[bewerken]

De serie werd voor het eerst uitgezonden op 21 september 2011 door SVT in Zweden en op 28 september 2011 door DR in Denemarken. In Vlaanderen was de serie vanaf 1 september 2012 elke zaterdag te zien en de tweede reeks in het najaar van 2014 telkens op Canvas.

Tijdens de beginleader klinkt het nummer Hollow Talk van de Deense band Choir of Young Believers.

De eerste twee seizoenen zijn uitgebracht door Lumière met Nederlandstalige ondertiteling in een set van 5 dvd's / 3 blu-rays met een totale speelduur van 600 minuten per seizoen.

Remakes van seizoen 1[bewerken]

In 2013 verscheen een Brits-Franse remake onder de titel The Tunnel.[5] Hierin wordt het lijk niet gevonden op de Sontbrug, maar midden in de Eurotunnel tussen Frankrijk en Engeland. Aan het scenario werd meegeschreven door de oorspronkelijke schrijver Hans Rosenfeldt. De hoofdrollen worden gespeeld door de Britse acteur Stephen Dillane als inspecteur Karl Roebuck en Clémence Poésy als zijn Franse collega Elise Wassermann.

De Amerikaanse remake met Diane Kruger als detective Sonya Cross en Demian Bichir als Marco Ruiz speelt zich af rond de grensovergang tussen El Paso en Juárez.

Externe link[bewerken]