The Bridge

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over de Deense/Zweedse televisieserie, voor de Amerikaanse televisieserie zie The Bridge (VS)
Bron/Broen (The bridge)
De Sontbrug tussen Denemarken en Zweden, waar het lijk gevonden wordt en waarnaar de serie is genoemd
De Sontbrug tussen Denemarken en Zweden, waar het lijk gevonden wordt en waarnaar de serie is genoemd
Genre misdaaddrama
Speelduur 60 minuten per aflevering
Bedenker Hans Rosenfeldt
Hoofdrollen Sofia Helin
Kim Bodnia
Regie Hans Rosenfeldt
Scenario Camilla Ahlgren
Måns Mårlind
Hans Rosenfeldt
Nokolaj Scherfig
Björn Stein
Montage Sofia Lindgren
Muziek Johan Söderqvist
Patrik Andrén
Uno Helmersson
Land van oorsprong Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Zweden Zweden
Taal Deens
Zweeds
Productie
Producent Gunnar Carlsson SVT
Uitzendingen
Start 21 september 2011
Afleveringen 20
Seizoenen 2
Netwerk NPO 2
Zender SVT & DR
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Bron (Zweeds), Broen (Deens), buiten Scandinavië uitgebracht als The bridge (De brug), is een Deens-Zweedse tv-misdaadserie die in beide landen speelt en waarin beide talen worden gesproken. De titel verwijst naar de Sontbrug die Denemarken en Zweden verbindt.

Verhaallijn[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken]

Op de Sontbrug tussen Zweden en Denemarken wordt een doormidden gezaagd lijk gevonden. Omdat het precies op de grens ligt, moeten de rechercheteams van het Deense Kopenhagen en het Zweedse Malmö nauw samenwerken. De twee tegenpolen die gezamenlijk het onderzoek leiden, zijn de Deense politie-inspecteur en gezinsvader Martin Rohde (Kim Bodnia) en de Zweedse, extreem praktisch denkende Saga Norén (Sofia Helin), die kenmerken van het syndroom van Asperger vertoont.[1][2] De moord blijkt zowel sociale als politieke motieven te hebben, maar de moordenaar wil nog meer bereiken.

Seizoen 2[bewerken]

Er vaart een schip in op één van de pijlers van de Sontbrug. In het schip zitten vijf uitgeputte personen vastgebonden in het ruim. Van een bemanning is geen spoor. Saga Norén ontdekt dat drie van de gevangenen Zweeds zijn en de andere twee Deens. Ze neemt daarom na ruim een jaar weer contact op met haar Deense collega Martin Rohde, waarna hun onderzoek begint. Het vijftal in de boot blijkt opzettelijk te zijn besmet met longpest, de eerste daad van een groepering eco-terroristen. Terwijl er doden blijven vallen, lijdt Martin psychisch nog zwaar onder de gevolgen van de moord op zijn zoon August en het stoïcisme van moordenaar Jens Hansen daarover. Daardoor woont hij al een tijd apart van zijn vrouw Mette en hun kinderen. Saga is in een poging 'normaler' te zijn, gaan samenwonen met een man, Jakob Sandberg. Hoewel ze voordelen ziet in het hebben van een relatie, kan ze de aanwezigheid van een ander in haar huis eigenlijk niet verdragen.[3]

Afleveringen[bewerken]

Seizoen datum eerste aflevering
Vlag van Denemarken + Vlag van Zweden
datum laatste aflevering
Vlag van Denemarken + Vlag van Zweden
aantal
afleveringen
1
21 september 2011
23 november 2011
10
2
22 september 2013
24 november 2013
10
3
27 september 2015
29 november 2015
10
1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van The Bridge voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Cast[bewerken]

Kim Bodnia en Sofia Helin als Martin Rohde en Saga Norén.

Hoofdrollen[bewerken]

Algemeen[bewerken]

De serie werd voor het eerst uitgezonden op 21 september 2011 door SVT in Zweden en op 28 september 2011 door DR in Denemarken. In Vlaanderen was de serie vanaf 1 september 2012 elke zaterdag te zien en de tweede reeks in het najaar van 2014 telkens op Canvas.

Tijdens de beginleader klinkt het nummer Hollow talk van de Deense band Choir of young believers.

De eerste twee seizoenen zijn uitgebracht door Lumière met Nederlandstalige ondertiteling in een set van 5 dvd's / 3 blu-ray's met een totale speelduur van 600 minuten per seizoen.

Remakes van seizoen 1[bewerken]

In 2013 verscheen een Brits-Franse remake onder de titel The Tunnel.[4] Hierin wordt het lijk niet gevonden op de Sontbrug, maar midden in de Eurotunnel tussen Frankrijk en Engeland. Aan het scenario werd meegeschreven door de oorspronkelijke schrijver Hans Rosenfeldt. De hoofdrollen worden gespeeld door de Britse acteur Stephen Dillane als inspecteur Karl Roebuck en Clémence Poésy als zijn Franse collega Elise Wassermann.

De Amerikaanse remake met Diane Kruger als detective Sonya Cross en Demian Bichir als Marco Ruiz speelt zich af rond de grensovergang tussen El Paso en Juarez.

Externe link[bewerken]