The Fast and the Furious

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie The Fast and the Furious (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van The Fast and the Furious.
The Fast and the Furious
The Fast and the Furious
Speelduur 104 - 137 minuten
Hoofdrollen Vin Diesel
Paul Walker
Michelle Rodríguez
Jordana Brewster
Tyrese Gibson
Ludacris
Sung Kang
Gal Gadot
Dwayne Johnson
Jason Statham
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 2001
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Fast and the Furious is een Amerikaanse franchise van een reeks actiefilms over illegale straatraces en criminele activiteiten. De films werden gedistribueerd door Universal Pictures waarvan de eerste film The Fast and the Furious werd uitgebracht in 2001.

De film werd gevolgd door negen sequels, een spin-off, twee korte films en een animatieserie. De hoofdrollen werden vertolkt door Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Sung Kang, Gal Gadot, Dwayne Johnson en Jason Statham. Ook verschenen twee computerspellen gebaseerd op de films. In het themapark Universal Studios Hollywood verwijzen verschillende attracties en bezienswaardigheden naar de franchise. In mei 2015 is de franchise uitgegroeid tot grootste filmreeks aller tijden van Universal. De reeks van tien bioscoopfilms bracht ruim zes miljard Amerikaanse dollar op en staat op de achtste plaats in de lijst van succesvolste filmreeksen.[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De franchise begon in 2001 met de bescheiden eerste film The Fast and the Furious. Die was bedoeld als een soort Point Break, waarbij een FBI-agent infiltreert bij een bende sensatieverslaafden die zich uitleven met auto's.

Regisseur Rob Cohen kreeg de ingeving voor het onderwerp na het lezen van een artikel over straatraces in New York. Oorspronkelijk zou de eerste film Redline heten, maar dit werd veranderd in The Fast and the Furious. De titel is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1955 over autoraces, maar verder zijn er geen overeenkomsten. Doordat de film een bescheiden succes was, verscheen in 2003 het vervolg: 2 Fast 2 Furious. Dat bracht meer op, maar ontving ook negatieve kritieken.

De derde film, The Fast and the Furious: Tokyo Drift was de minst succesvolle uit de reeks, met een opbrengst onder de 200 miljoen dollar, daarom kwam de filmreeks bijna tot een vroegtijdig einde. De reeks werd gered doordat Justin Lin, de filmregisseur van de derde film, graag een vierde film wilde maken. Dat werd Fast & Furious, waarin Lin de personages uit de eerste film terugbracht, wat een goede zet bleek. Met een opbrengst van 363 miljoen boekte deze film veel succes, waardoor het budget voor de vijfde film werd verhoogd tot boven de 100 miljoen. De vijfde film, Fast Five, introduceerde de nieuwe publiekslieveling, FBI-agent Hobbs, gespeeld door Dwayne Johnson. Ook kwam er een verschuiving in het thema. In de eerste vier delen ging het vooral nog over auto's en autoraces, maar vanaf de vijfde film lag de nadruk voornamelijk op actiescènes met vuurgevechten, knokpartijen en roofovervallen. Deze verandering pakte goed uit: de film bracht 626 miljoen op. De zesde film, Fast & Furious 6, met Luke Evans was eveneens een groot succes met een opbrengst van 788 miljoen. De zevende film, Furious 7, met Jason Statham passeerde als eerste uit de reeks de magische grens van $1 miljard dollar.[2]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

The Fast and the Furious (2001)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie The Fast and the Furious (2001) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Fast and the Furious werd geregisseerd door Rob Cohen. De film ging op 22 juni 2001 in première en werd genomineerd voor 21 prijzen en won er negen, waaronder een MTV Movie Award.

Verhaal: Een groep straatracers, onder leiding van Dominic Toretto (Vin Diesel) wordt verdacht van het stelen van waardevolle ladingen uit vrachtwagens. Undercoveragent Brian O'Conner (Paul Walker) moet uitzoeken wie hiervoor verantwoordelijk is. O'Conner raakt bevriend met Toretto en wordt verliefd op diens jongere zus Mia (Jordana Brewster). O'Conner wordt hiermee voor een moeilijke keuze gesteld, zijn vriend verraden of geen carrière maken!

De film had een budget van $ 38 miljoen en een opbrengst van $ 207 miljoen.[3]

2 Fast 2 Furious (2003)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie 2 Fast 2 Furious voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

2 Fast 2 Furious onder regie van John Singleton, ging op 3 juni 2003 in première. De film werd genomineerd voor zestien prijzen en won er drie, waaronder een Teen Choice Award.

Verhaal: O'Conner wordt dringend opgeroepen om de zakenman Carter Verone (Cole Hauser) op heterdaad te betrappen met zijn duistere witwaspraktijken. Hij gaat undercover op onderzoek uit met zijn jeugdvriend Roman Pearce (Tyrese Gibson). Als ze zich aan de afspraak houden, kunnen ze weer met een schone lei een nieuw leven beginnen.

De film had een budget van $ 76 miljoen en een opbrengst van $ 236 miljoen.[4]

The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie The Fast and the Furious: Tokyo Drift voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Fast and the Furious: Tokyo Drift onder regie van Justin Lin, ging op 4 juni 2006 in première. De rolprent werd genomineerd voor vier prijzen. De hoofdrolspelers uit vorige films komen in deze film niet voor, al heeft Vin Diesel op het eind van de film wel een rolletje.

Verhaal: Door straatracen komt Sean Boswell (Lucas Black) in aanraking met de politie. Om zijn straf te ontlopen gaat hij naar zijn vader in Tokio. Daar komt hij in aanraking met de illegale race-scene. Hiermee gaat hij het opnemen tegen D.K. (Brian Tee). Die confrontatie verliest hij en hij wordt koerier bij Han Seoel-Oh (Sung Kang). Die leert hem het driften, zodat hij het nogmaals op kan nemen tegen D.K.

De film had een budget van $ 85 miljoen en een opbrengst van $158 miljoen.[5] en speelde zich eigenlijk af tussen Fast and Furious 6 en Furious 7.

Fast & Furious (2009)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Fast & Furious voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast & Furious of Fast & Furious 4 onder regie van Justin Lin, ging op 12 maart 2009 in première. De film werd genomineerd voor zes prijzen en won er vier.

Verhaal: De voortvluchtige Dominic Toretto krijgt opnieuw te maken met agent Brian O'Conner. Ze gaan terug naar de straten waar het racen allemaal is begonnen. Ze worden gedwongen om samen te werken als ze te maken krijgen met een gezamenlijke vijand dat uiteindelijk leidt tot een wilde achtervolging.

De film had een budget van $ 85 miljoen en een opbrengst van $ 363 miljoen.[6]

Fast Five (2011)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Fast Five voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast Five of Fast & Furious 5 onder regie van Justin Lin, ging op 15 april 2011 in première. Het werd genomineerd voor 27 prijzen, waarvan het er 8 won waaronder een Teen Choice Award.

Verhaal: Als Dominic Toretto wordt bevrijd uit de gevangenis door Brian O'Conner en zijn zus Mia, zijn ze op de vlucht voor de politie. Ze belanden in Rio de Janeiro. Om hun vrijheid terug te winnen moeten ze nog een klus uitvoeren. Het team wordt echter op de hielen gezeten door FBI-agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson) die nooit opgeeft.

De film had een budget van $ 125 miljoen en een opbrengst van $ 626 miljoen.[7]

Fast and Furious 6 (2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Fast & Furious 6 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast & Furious 6 onder regie van Justin Lin, ging op 7 mei 2013 in première. Het werd genomineerd voor 29 prijzen, waarvan het er 8 won waaronder een MTV Movie Award en een Teen Choice Award.

Verhaal: Dominic Toretto, Brian O'Conner en de rest van het team leidt een rustig bestaan verspreid over de hele wereld. Agent Luke Hobbs is bezig met internationale criminele organisatie op te sporen die wordt geleid door Owen Shaw (Luke Evans). Als Hobbs ontdekt dat Dominic's doodgewaande voormalige vriendin Letty Ortiz (Michelle Rodriguez) opduikt als handlanger van Shaw, roept hij de hulp in van Dominic en zijn team om af te kunnen rekenen met de criminele activiteiten van Shaw.

De film had een budget van $ 160 miljoen en een opbrengst van $ 788 miljoen.[8]

Furious 7 (2015)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Furious 7 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Furious 7 of Fast & Furious 7 geregisseerd door James Wan, ging op 16 maart 2015 in première. De film werd genomineerd voor 41 prijzen en won er 17, waaronder twee Teen Choice Awards.

Tussen de filmopnamen in overleed Paul Walker op 30 november 2013 door een auto-ongeluk. Zijn rol werd overgenomen door zijn stand-ins, de broers Caleb en Cody Walker.

Verhaal: Dominic Toretto en zijn team keren terug naar de Verenigde Staten waar ze een normaal leven weer willen leiden. Echter krijgt Toretto het aan de stok met Deckard Shaw (Jason Statham) die op wraak uit is, nadat Toretto zijn broer Owen zwaar heeft toegetakeld. Na de dood van zijn teamlid Han is ook Toretto op wraak uit. Intussen zoekt het team naar Deckard Shaw.

De film had een budget van $ 190 miljoen en een opbrengst van $ 1,516 miljard.[9]

The Fate of the Furious (2017)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie The Fate of the Furious voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Fate of the Furious of Fast & Furious 8, onder regie van F. Gary Gray, ging op 4 april 2017 in première.

Verhaal: Nu Dom en Letty op huwelijksreis zijn en Brian en Mia in alle rust zijn teruggetrokken uit het team, is de rest van de groep bezig om weer een normaal leven op te bouwen. Wanneer een mysterieuze vrouw Dom benadert om hem weer in de wereld van de misdaad te brengen, lijkt hij geen keuze te hebben. Hiermee verbreekt hij een belofte waarmee de hechte vriendschap van zijn team zwaar op de proef wordt gesteld.

De film had een budget van $ 250 miljoen[10] en een opbrengst van $ 1,238 miljard.

F9 (2021)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie F9 (film) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

F9 of Fast & Furious 9 werd wederom geregisseerd door Justin Lin, ging in première op 19 mei 2021.

Verhaal: Wanneer Dom en Letty een rustiger leven willen leiden met hun zoon Brian, wordt Dom ingehaald door zijn verleden in de vorm van zijn broer Jakob. Samen met zijn team moet hij het nu opnemen tegen de meesterdief, huurmoordenaar en krachtige coureur.

De film had een budget van $ 200 miljoen en een openingsweekend opbrengst wereldwijd van $ 726 miljoen (de première vond plaats in een paar landen vanwege de coronapandemie).[11]

Fast X (2023)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Fast X voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast X of Fast & Furious 10 geregisseerd door Louis Leterrier, ging op 12 mei 2023 in première.

Verhaal: Na de gebeurtenissen in F9 zal Dante, een mysterieus personage, die de zoon blijkt te zijn van Hernan Reyes en die samen met zijn vader aanwezig was tijdens de overval op Rio in Fast Five, wraak nemen. een groot en machtig leger tegen Dominic Toretto en zijn team die zullen worden bijgestaan door Tess, "Mr Nobody's dochter" en Cipher. Maar deze keer krijgt Dom te maken met een tegenstander die verbonden is met zijn verleden in Rio, tegen wie hij de grootste moeilijkheden zal ondervinden en die zal aanvallen wat hem dierbaar is: zijn familie.

De film had een budget van $ 340 miljoen.[12]

Spin-off film[bewerken | brontekst bewerken]

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw (2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Hobbs & Shaw voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw werd geregisseerd door David Leitch en geschreven door Chris Morgan en Drew Pearce. De film ging op 13 juli 2019 in première. Het is een spin-off van The Fast and the Furious-franchise, met in de hoofdrol Dwayne Johnson en Jason Statham als Luke Hobbs en Deckard Shaw.

Verhaal: De film volgt Hobbs en Shaw die de wereld moeten redden tegen een cyber-genetisch gemanipuleerde schurk, Brixton.

Universal Pictures gaf de film een budget van $ 200 miljoen dollar en een opbrengst van $ 759 miljoen.[13]

Korte films[bewerken | brontekst bewerken]

The Turbo Charged Prelude for 2 Fast 2 Furious (2003)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie The Turbo Charged Prelude for 2 Fast 2 Furious voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Turbo-Charged Prelude for 2 Fast 2 Furious is een korte film onder regie van Philip Atwell met onder meer Paul Walker en Vin Diesel. Het verhaal speelt zich af tussen de eerste en tweede film en verscheen op 3 juni 2003 op de nieuwe druk van de DVD van de eerste film.

Los Bandoleros (2009)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Los Bandoleros voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Los Bandoleros is een korte film onder regie van Vin Diesel met onder meer Vin Diesel, Michelle Rodriguez en Sung Kang. Qua verhaal gaat de film vooraf aan de vierde film. Hij verscheen op 28 juli 2009 op video als bonus op the blu-ray en op de speciale dvd-editie van de vierde film. Op 22 juli 2010 was de film ook te zien op het Los Angeles Short Film Festival.

Animatieserie[bewerken | brontekst bewerken]

Fast & Furious Spy Racers (2019)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Fast & Furious Spy Racers voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast & Furious Spy Racers (Nederlands: Fast & Furious Spionnenracers) is een Amerikaanse animatieserie uit 2019 van Netflix. De tienerchauffeur Tony Toretto (Tyler Posey), het neefje van Dominic, wordt met zijn vrienden ingezet om in het criminele straatracecircuit te infiltreren als undercoverspionnen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Lijst van personages en hun auto's uit The Fast and the Furious-serie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Terugkerende personages[bewerken | brontekst bewerken]

 • In deze lijst zijn enkel personages opgenomen die in meerdere filmreeksen binnen The Fast and the Furious terugkeren.
Personages Films Spin-off film
The Fast and the Furious
(2001)
2 Fast 2 Furious
(2003)
The Fast and the Furious: Tokyo Drift
(2006)
Fast & Furious
(2009)
Fast Five
(2011)
Fast & Furious 6
(2013)
Furious 7
(2015)
The Fate of the Furious
(2017)
F9
(2021)
Fast X
(2023)
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
(2019)
Dominic "Dom" Toretto Vin Diesel Vin Diesel
Brian O'Conner Paul Walker Paul Walker
Leticia "Letty" Ortiz Michelle Rodriguez Michelle Rodriguez Michelle Rodriguez
Mia Toretto Jordana Brewster Jordana Brewster Jordana Brewster
Roman "Rome" Pearce Tyrese Gibson Tyrese Gibson
Tej Parker Ludacris Ludacris
Han Seoul-Oh Sung Kang Sung Kang
Sean Boswell Lucas Black Lucas Black Lucas Black
Twinkie Bow Wow Bow Wow
Earl Hu Jason Tobin Jason Tobin
Gisele Yashar Gal Gadot Gal Gadot
Rico Santos Don Omar Don Omar
Tego Leo Tego Calderón Tego Calderón
Michael Stasiak Shea Whigham Shea Whigham Shea Whigham
Luke Hobbs Dwayne Johnson Dwayne Johnson
Elena Neves Elsa Pataky
Deckard Shaw Jason Statham
Owen Shaw Luke Evans
Mr. Nobody Kurt Russell
Ramsey Nathalie Emmanuel
Magdalene Shaw Helen Mirren
Cipher Charlize Theron

Crew[bewerken | brontekst bewerken]

Crew Films Spin-off film
The Fast and the Furious
(2001)
2 Fast 2 Furious
(2003)
The Fast and the Furious: Tokyo Drift
(2006)
Fast & Furious
(2009)
Fast Five
(2011)
Fast & Furious 6
(2013)
Furious 7
(2015)
The Fate of the Furious
(2017)
F9
(2021)
Fast X
(2023)
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
(2019)
Regisseur Rob Cohen John Singleton Justin Lin James Wan F. Gary Gray Justin Lin Louis Leterrier David Leitch
Producent Neal H. Moritz Neal H. Moritz
Vin Diesel
Michael Fottrell
Matt Mraz
Neal H. Moritz
Vin Diesel
Clayton Townsend
Neal H. Moritz
Vin Diesel
Michael Fottrell
Vin Diesel
Jeff Kirschenbaum
Justin Lin
Neal H. Moritz
Joe Roth
Clayton Townsend
Samantha Vincent
Neal H. Moritz
Vin Diesel
Justin Lin
Jeff Kirschenbaum
Samantha Vincent
Dwayne Johnson
Jason Statham
Chris Morgan
Hiram Garcia
Schrijver Gary Scott Thompson
Erik Bergquist
David Ayer
Michael Brandt
Derek Haas
Verhaal:
Gary Scott Thompson
Chris Morgan
Personages:
Gary Scott Thompson
Daniel Casey
Personages:
Gary Scott Thompson
Dan Mazeau
Justin Lin
Verhaal:
Dan Mazeau
Justin Lin
Zach Dean
Chris Morgan
Drew Pearce
Verhaal:
Chris Morgan
Componist Brian Transeau (BT) David Arnold Brian Tyler Lucas Vidal Brian Tyler Tyler Bates
Cameraman Ericson Core Matthew F. Leonetti Stephen F. Windon Amir Mokri Stephen F. Windon Stephen F. Windon
Marc Spicer
Stephen F. Windon Jonathan Sela
Editor Peter Honess Bruce Cannon
Dallas Puett
Kelly Matsumoto
Dallas Puett
Fred Raskin
Christian Wagner
Fred Raskin
Kelly Matsumoto
Fred Raskin
Christian Wagner
Christian Wagner
Kelly Matsumoto
Dylan Highsmith
Greg D'auria
Leigh Folsom Boyd
Christian Wagner
Leigh Folson Boyd
Dylan Highsmith
Kirk M. Morri
Christian Wagner
Paul Rubel
Greg D'Auria
Dylan Highsmith
Kelly Matsumoto
Dylan Highsmith
Kelly Matsumoto
Laura Yanovich
Corbin Mehl
Christopher Rouse

Chronologische volgorde[bewerken | brontekst bewerken]

De verhaallijn en releasedatum van de films en korte films verschillen soms, met name met de derde lange speelfilm The Fast and the Furious: Tokyo Drift.

 1. The Fast and the Furious (première: 22 juni 2001)
 2. The Turbo Charged Prelude for 2 Fast 2 Furious (première: 3 juni 2003)
 3. 2 Fast 2 Furious (première: 3 juni 2003)
 4. Los Bandoleros (première: 28 juli 2009)
 5. Fast & Furious (première: 12 maart 2009)
 6. Fast Five (première: 15 april 2011)
 7. Fast & Furious 6 (première: 7 mei 2013)
 8. The Fast and the Furious: Tokyo Drift (première: 4 juni 2006)
 9. Furious 7 (première: 16 maart 2015)
 10. The Fate of the Furious (première: 4 april 2017)
 11. Fast & Furious: Hobbs & Shaw (première: 13 juli 2019)
 12. F9 (première: 19 mei 2021)
 13. Fast X (première: 12 mei 2023)

Computerspellen[bewerken | brontekst bewerken]

The Fast and the Furious (2004)[bewerken | brontekst bewerken]

The Fast and the Furious is een racespel, gebaseerd op de gelijknamige film uit 2001. Het computerspel werd ontwikkeld door Raw Thrills en uitgebracht door Raw Thrills op 28 juli 2004 en Taito in 2006. Het is beschikbaar als Arcadespel.

The Fast and the Furious (2006)[bewerken | brontekst bewerken]

The Fast and the Furious is een racespel, gebaseerd op de filmreeks, Het computerspel werd ontwikkeld door Eutechnyx en uitgebracht door Bandai Namco Games en Vivendi Games op 26 september 2006 in Noord-Amerika en 9 maart 2007 in Europa. Het is beschikbaar voor PlayStation 2 en PlayStation Portable.

Fast & Furious: Showdown (2013)[bewerken | brontekst bewerken]

Fast & Furious: Showdown is een racespel, gebaseerd op de evenementen van Fast Five en Fast & Furious 6. Het spel werd ontwikkeld door Firebrand Games en is uitgebracht door Activision op 21 mei 2013. Het is beschikbaar voor Nintendo 3DS, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en Microsoft Windows.

Forza Horizon 2 presents Fast & Furious (2015)[bewerken | brontekst bewerken]

Forza Horizon 2 Presents Fast & Furious is een game gebaseerd op Forza Horizon 2 gelanceerd op 27 maart 2015 voor Xbox One en Xbox 360. De game was gratis beschikbaar via Xbox Live, tot 10 april 2015.

Fast & Furious: Crossroads (2020)

Fast & Furious: Crossroads kwam uit op 6 augustus 2020. Het is beschikbaar voor de PlayStation 4, Xbox One en Microsoft Windows.