The Fast and the Furious

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Icoontje doorverwijspagina Zie The Fast and the Furious (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van The Fast and the Furious.
Tfatf-logo.svg

The Fast and the Furious is een Amerikaanse franchise van een reeks actiefilms over illegale straatraces en criminele activiteiten. De films werden gedistribueerd door Universal Pictures waarvan de eerste film The Fast and the Furious werd uitgebracht in 2001. De film werd gevolg door zes sequels en twee korte films. De hoofdrollen werden vertolkt door Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Sung Kang, Ludacris, Gal Gadot en Dwayne Johnson. Ook verschenen twee computerspellen gebaseerd op de films. In het themapark Universal Studios Hollywood zijn verschillende attracties of bezichtingen opgenomen in het park die gebaseerd zijn op de franchise. In mei 2015 is franchise uitgegroeid tot grootste filmreeks aller tijden van Universal. De filmreeks (7 bioscoopfilms) bracht in totaal ruim 3.8 miljard Amerikaanse dollar op en staat op de 9e plaats in de lijst van succesvolste filmreeksen.[1]

Films[bewerken]

The Fast and the Furious (2001)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Fast and the Furious (2001) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Fast and the Furious is een Amerikaanse film uit 2001 onder regie van Rob Cohen en ging op 22 juni 2001 in première. Het werd genomineerd voor 21 prijzen, waarvan het er 9 won waaronder een MTV Movie Award.

Verhaal: De leider van de bende Dominic Toretto (Vin Diesel) wordt verdacht van dure gestolen spullen. Undercover agent Brian O'Conner (Paul Walker) zoek uit wie hiervan verantwoordelijk is. O'Conner raakt bevriend met de leider en wordt verliefd op zijn jongere zus Mia (Jordana Brewster). O'Conner wordt hiermee door een moeilijke keuze gesteld, zijn vriend verraden of geen carrière maken.

De film had een budget van $38 miljoen en een opbrengst van $207.283.925.[2]

2 Fast & 2 Furious (2003)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 2 Fast 2 Furious voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

2 Fast & Furious is een Amerikaanse speelfilm uit 2003 onder regie van John Singleton en ging op 3 juni 2003 in première. Het werd genomineerd voor 16 prijzen, waarvan het er 3 won waaronder een Teen Choice Award.

Verhaal: O'Conner wordt dringend opgeroep om de zakenman Carter Verone (Cole Hauser) op heterdaad te betrappen met zijn duistere praktijken met het witwassen van geld. Hij gaat undercover op onderzoek uit met zijn jeugdvriend Roman Pearce (Tyrese Gibson). Als ze zich aan de afspraak houden, kunnen ze weer met een schone lij een nieuw leven beginnen.

De film had een budget van $76 miljoen en opbrengst van $236.350.661.[3]

The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Fast and the Furious: Tokyo Drift voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Fast and the Furious: Tokyo Drift is een Amerikaanse speelfilm uit 2006 onder regie van Justin Lin en ging op 4 juni 2006 in première. Het werd genomineerd voor 4 prijzen. De hoofdrolspelers uit vorige films komen in deze film niet voor. Op het eind van de film heeft Vin Diesel wel een rolletje.

Verhaal: Door straatracen komt Sean Boswell (Lucas Black) in aanraking met de politie. Om zijn straf te ontlopen gaat hij naar zijn vader in Tokio. Daar komt hij in aanraking met het illegale racecircuit. Hiermee gaat hij het opnemen tegen D.K. (Brian Tee). De confrontatie verliest hij en wordt Koerier bij Han Seoel-Oh (Sung Kang) die hem het driften leert. Han geeft hem hiermee nogmaals de kans om het op te nemen tegen D.K.

De film had een budget van $85 miljoen en een opbrengst van $158.468.292.[4]

Fast & Furious (2009)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fast & Furious voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast & Furious is een Amerikaanse actiefilm uit 2009 onder regie van Justin Lin en ging op 12 maart 2009 in première. Het werd genomineerd voor zes prijzen, waarvan het er 4 won.

Verhaal: De voorvluchtige Dominic Toretto krijgt opnieuw te maken met agent Brian O'Conner. Ze gaan terug naar de straten waar het racen allemaal is begonnen. Ze worden gedwongen om samen te werken als ze te maken krijgen met een gezamenlijke vijand dat uiteindelijk leidt tot een wilde achtervolging.

De film had een budget van $85 miljoen en een opbrengst van $363.164.265.[5]

Fast Five (2011)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fast Five voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast five is een Amerikaanse actiefilm uit 2011 onder regie van Justin Lin en ging op 15 april 2011 in première. Het werd genomineerd voor 27 prijzen, waarvan het er 8 won waaronder een Teen Choice Award.

Verhaal: Als Dominic Toretto wordt bevrijd uit de gevangenis door Brian O'Conner en zijn zus Mia, zijn ze op de vlucht voor de politie. Ze belanden in Rio de Janeiro. Om hun vrijheid terug te winnen moeten ze nog een klus uitvoeren. Het team wordt echter op de hielen gezeten door FBI-agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson) die nooit opgeeft.

De film had een budget van $125 miljoen en een opbrengst van $626.137.675.[6]

Fast and Furious 6 (2013)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fast & Furious 6 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast & Furious 6 is een Amerikaanse actiefilm uit 2013 onder regie van Justin Lin en ging op 7 mei 2013 in première. Het werd genomineerd voor 29 prijzen, waarvan het er 8 won waaronder een MTV Movie Award en een Teen Choice Award.

Verhaal: Dominic Toretto, Brian O'Conner en de rest van het team leidt eenrustig bestaan verspreid over de hele wereld. Agent Luke Hobbs is bezig met internationale criminele organisatie op te sporen die wordt geleidt door Owen Shaw (Luke Evans). Als Hobbs ontdekt dat Dominic's doodgewaande voormalige vriendin Letty Ortiz (Michelle Rodriguez) opduikt als handlanger van Shaw, roept hij de hulp in Dominic en zijn team om te kunnen af te rekenen met de criminele activiteiten van Shaw.

De film had een budget van $160 miljoen en een opbrengst van $788.679.850.[7]

Furious 7 (2015)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Furious 7 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Furious 7 of Fast & Furious 7 is een Amerikaanse actiefilm uit 2015 onder regie van James Wan en ging op 16 maart 2015 in première. Het werd genomineerd voor 41 prijzen, waarvan het er 17 won waaronder twee Teen Choice Awards. Met het plotseling overlijden van Paul Walker tijdens de opnames op 30 november 2013 die om het leven kwam door een auto-ongeluk, spelen de broers Caleb en Cody Walker als stand-in de overige scènes die Paul Walker niet zelf heeft kunnen voltooien.

Verhaal: Dominic Toretto en zijn team keren terug naar de Verenigde Staten waar ze een normaal leven weer willen leiden. Echter krijgt Toretto het aan de stok met de Broer van Owen Shaw, Deckard Shaw (Jason Statham) die op wraak uit is, omdat hij de dood van zijn broer op zijn geweten heeft. Na de dood op Han is ook Toretto op wraak uit. Het team is op zoek naar Owen's broer voordat hij hen vindt.

De film had een budget van $190 miljoen en een opbrengst van $1.516.045.911.[8]

Korte films[bewerken]

Turbo-Charged Prelude (2003)[bewerken]

Turbo-Charged Prelude is een korte film onder regie van Philip Atwell met onder meer Paul Walker en Vin Diesel. Het verhaal speelt zich af tussen de eerste en tweede film en verscheen op 3 juni 2003 op de nieuwe druk van de DVD van de eerste film.

Los Bandoleros (2009)[bewerken]

Los Bandoleros is een korte film onder regie van Vin Diesel met onder meer Vin Diesel, Michelle Rodriguez en Sung Kang. Het verhaal speel zich af tussen de twee en vierde film en verscheen op 28 juli 2009 op video als bonus op the Blue-ray en op de speciale DVD editie van de vierde film. Op 22 juli 2010 was de film ook te zien op het Los Angeles Short Film Festival.

Rolverdeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van personages en hun auto's uit The Fast and the Furious-serie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Personages Films
The Fast and the Furious
(2001)
2 Fast 2 Furious
(2003)
The Fast and the Furious: Tokyo Drift
(2006)
Fast & Furious
(2009)
Fast Five
(2011)
Fast & Furious 6
(2013)
Furious 7
(2015)
Dominic "Dom" Toretto Vin Diesel Vin Diesel
Brian O'Conner Paul Walker Paul Walker
Leticia "Letty" Ortiz Michelle Rodriguez Michelle Rodriguez Michelle Rodriguez
Mia Toretto Jordana Brewster Jordana Brewster
Roman "Rome" Pearce Tyrese Gibson Tyrese Gibson
Han Seoul-Oh Sung Kang
Tej Parker Ludacris Ludacris
Gisele Yashar Gal Gadot
Luke Hobbs Dwayne Johnson

Crew[bewerken]

Crew Films
The Fast and the Furious
(2001)
2 Fast 2 Furious
(2003)
The Fast and the Furious: Tokyo Drift
(2006)
Fast & Furious
(2009)
Fast Five
(2011)
Fast & Furious 6
(2013)
Furious 7
(2015)
Regisseur Rob Cohen John Singleton Justin Lin James Wan
Producent Neal H. Moritz Neal H. Moritz
Vin Diesel
Michael Fottrell
Matt Mraz
Neal H. Moritz
Vin Diesel
Clayton Townsend
Neal H. Moritz
Vin Diesel
Michael Fottrell
Schrijver Gary Scott Thompson
Erik Bergquist
David Ayer
Michael Brandt
Derek Haas
Verhaal:
Gary Scott Thompson
Chris Morgan
Personages:
Gary Scott Thompson
Componist Brian Transeau (BT) David Arnold Brian Tyler Lucas Vidal Brian Tyler
Cameraman Ericson Core Matthew F. Leonetti Stephen F. Windon Amir Mokri Shephen F. Windon Shephen F. Windon
Marc Spicer
Editor Peter Honess Bruce Cannon
Dallas Puett
Kelly Matsumoto
Dallas Puett
Fred Raskin
Christian Wagner
Fred Raskin
Kelly Matsumoto
Fred Raskin
Christian Wagner
Christian Wagner
Kelly Matsumoto
Dylan Highsmith
Greg D'auria
Leigh Folsom Boyd
Christian Wagner
Leigh Folson Boyd
Dylan Highsmith
Kirk M. Morri

Chronologische volgorde[bewerken]

De verhaallijn en releasedatum van de films en korte films verschillen soms, met name met de derde lange speelfilm The Fast and the Furious: Tokyo Drift.

  1. The Fast and the Furious (première: 22 juni 2001)
  2. Turbo-Charged Prelude (première: 3 juni 2003)
  3. 2 Fast 2 Furious (première: 3 juni 2003)
  4. Los Bandoleros (première: 28 juli 2009)
  5. Fast & Furious (première: 12 maart 2009)
  6. Fast Five (première: 15 april 2011)
  7. Fast & Furious 6 (première: 7 mei 2013)
  8. The Fast and the Furious: Tokyo Drift (première: 4 juni 2006)
  9. Furious 7 (première: 16 maart 2015)

Computerspellen[bewerken]

The Fast and the Furious (2004)[bewerken]

The Fast and the Furious is een racespel, gebaseerd op de gelijknamige film uit 2001. Het computerspel werd ontwikkeld door Raw Thrills en uitgebracht door Raw Thrills op 28 juli 2004 en Taito in 2006. Het is beschikbaar als Arcadespel.

The Fast and the Furious (2006)[bewerken]

The Fast and the Furious is een racespel, gebaseerd op de filmreeks, Het computerspel werd ontwikkeld door Eutechnyx en uitgebracht door Bandai Namco Games en Vivendi Games op 26 september 2006 in Noord-Amerika en 9 maart 2007 in Europa. Het is beschikbaar voor PlayStation 2 en PlayStation Portable.