The Fast and the Furious

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie The Fast and the Furious (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van The Fast and the Furious.
The Fast and the Furious
Tfatf-logo.svg
Speelduur 90 - 120 minuten
Hoofdrollen Vin Diesel
Paul Walker
Michelle Rodríguez
Tyrese Gibson
Ludacris
Jason Statham
Jordana Brewster
Dwayne Johnson
Taal Engels
Uitzendingen
Start 2001
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Fast and the Furious is een Amerikaanse franchise van een reeks actiefilms over illegale straatraces en criminele activiteiten. De films werden gedistribueerd door Universal Pictures waarvan de eerste film The Fast and the Furious werd uitgebracht in 2001. De film werd gevolg door zeven sequels en twee korte films. De hoofdrollen werden vertolkt door Vin Diesel, Paul Walker, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Sung Kang, Ludacris, Gal Gadot en Dwayne Johnson. Ook verschenen twee computerspellen gebaseerd op de films. In het themapark Universal Studios Hollywood zijn verschillende attracties of bezichtingen opgenomen in het park die gebaseerd zijn op de franchise. In mei 2015 is de franchise uitgegroeid tot grootste filmreeks aller tijden van Universal. De filmreeks (8 bioscoopfilms) bracht in totaal ruim 5 miljard Amerikaanse dollar op en staat op de 10e plaats in de lijst van succesvolste filmreeksen.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De franchise begon in 2001 met de bescheiden eerste film The Fast and the Furious die bedoeld was als een soort Point Break waarbij een FBI-agent infiltreert bij een bende thrillseekers, maar dan met auto's. Deze ingeving kreeg filmregisseur Rob Cohen na het lezen van een artikel over straatraces in New York. Oorspronkelijk zou de eerste film Redline heten, maar dit werd veranderd in The Fast and the Furious. De titel is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1955 over autoraces, maar heeft verder geen overeenkomsten. Door het bescheiden succes van de eerst film verscheen in 2003 het vervolg, 2 Fast 2 Furious, dat meer opbracht, maar ook negatieve kritieken ontving. Na het uitbrengen van de derde film, The Fast and the Furious: Tokyo Drift, de minst succesvolste film uit de reeks, met een opbrengst onder de $ 200 miljoen werd de filmreeks bijna tot een vroegtijdig einde gebracht. Toch kreeg de filmreeks een tweede kans doordat Justin Lin, de filmregisseur van de derde film, ook een vierde film wilde maken Fast & Furious. Hij bracht de personages uit de eerste film terug, wat een goede zet bleek. De film boekte veel succes met een opbrengst van $ 363 miljoen, waardoor het budget voor een vervolg werd verhoogd boven de $ 100 miljoen. De vijfde film, Fast Five, introduceerde de nieuwe publiekslieveling, FBI-agent Hobbs, gespeeld door Dwayne Johnson. Ook kwam er een verschuiving in het thema. In de eerste vier delen ging het vooral nog over auto's en autoraces, maar vanaf de vijfde film lag de nadruk voornamelijk op actiescènes met vuurgevechten, knokpartijen en roofovervallen. Deze ingeving pakte goed uit: de film bracht $ 626 miljoen op. De zesde film, Fast & Furious 6, met Luke Evans was eveneens een groot succes met een opbrengst van $ 788 miljoen. De zevende film, Furious 7, met Jason Statham passeerde als eerste uit de reeks de magische grens van $ 1 miljard.[2]

Films[bewerken]

The Fast and the Furious (2001)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Fast and the Furious (2001) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Fast and the Furious is een Amerikaanse film uit 2001 welke werd geregisseerd door Rob Cohen. De film ging op 22 juni 2001 in première en werd genomineerd voor 21 prijzen, waarvan er 9 werden gewonnen; waaronder een MTV Movie Award.

Verhaal: Een groep straatracers, onder leiding van Dominic Toretto (Vin Diesel) wordt verdacht van het stelen van waardevolle ladingen uit vrachtwagens. Undercover agent Brian O'Conner (Paul Walker) moet uitzoeken wie hiervoor verantwoordelijk is. O'Conner raakt bevriend met Toretto en wordt verliefd op zijn jongere zus Mia (Jordana Brewster). O'Conner wordt hiermee voor een moeilijke keuze gesteld, zijn vriend verraden of geen carrière maken.

De film had een budget van $38 miljoen en een opbrengst van $207.283.925.[3]

2 Fast 2 Furious (2003)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie 2 Fast 2 Furious voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

2 Fast 2 Furious is een Amerikaanse speelfilm uit 2003 onder regie van John Singleton en ging op 3 juni 2003 in première. Het werd genomineerd voor 16 prijzen, waarvan het er 3 won waaronder een Teen Choice Award.

Verhaal: O'Conner wordt dringend opgeroep om de zakenman Carter Verone (Cole Hauser) op heterdaad te betrappen met zijn duistere praktijken met het witwassen van geld. Hij gaat undercover op onderzoek uit met zijn jeugdvriend Roman Pearce (Tyrese Gibson). Als ze zich aan de afspraak houden, kunnen ze weer met een schone lei een nieuw leven beginnen.

De film had een budget van $76 miljoen en opbrengst van $236.350.661.[4]

The Fast and the Furious: Tokyo Drift (2006)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Fast and the Furious: Tokyo Drift voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Fast and the Furious: Tokyo Drift is een Amerikaanse speelfilm uit 2006 onder regie van Justin Lin en ging op 4 juni 2006 in première. Het werd genomineerd voor 4 prijzen. De hoofdrolspelers uit vorige films komen in deze film niet voor. Op het eind van de film heeft Vin Diesel wel een rolletje.

Verhaal: Door straatracen komt Sean Boswell (Lucas Black) in aanraking met de politie. Om zijn straf te ontlopen gaat hij naar zijn vader in Tokio. Daar komt hij in aanraking met het illegale racecircuit. Hiermee gaat hij het opnemen tegen D.K. (Brian Tee). De confrontatie verliest hij en wordt Koerier bij Han Seoel-Oh (Sung Kang) die hem het driften leert. Han geeft hem hiermee nogmaals de kans om het op te nemen tegen D.K.

De film had een budget van $85 miljoen en een opbrengst van $158.468.292.[5] en was eigenlijk een film die zich afspeelde tussen Fast and Furious 6 en Furious 7

Fast & Furious (2009)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fast & Furious voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast & Furious is een Amerikaanse actiefilm uit 2009 onder regie van Justin Lin en ging op 12 maart 2009 in première. Het werd genomineerd voor zes prijzen, waarvan het er 4 won.

Verhaal: De voorvluchtige Dominic Toretto krijgt opnieuw te maken met agent Brian O'Conner. Ze gaan terug naar de straten waar het racen allemaal is begonnen. Ze worden gedwongen om samen te werken als ze te maken krijgen met een gezamenlijke vijand dat uiteindelijk leidt tot een wilde achtervolging.

De film had een budget van $85 miljoen en een opbrengst van $363.164.265.[6]

Fast Five (2011)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fast Five voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast five is een Amerikaanse actiefilm uit 2011 onder regie van Justin Lin en ging op 15 april 2011 in première. Het werd genomineerd voor 27 prijzen, waarvan het er 8 won waaronder een Teen Choice Award.

Verhaal: Als Dominic Toretto wordt bevrijd uit de gevangenis door Brian O'Conner en zijn zus Mia, zijn ze op de vlucht voor de politie. Ze belanden in Rio de Janeiro. Om hun vrijheid terug te winnen moeten ze nog een klus uitvoeren. Het team wordt echter op de hielen gezeten door FBI-agent Luke Hobbs (Dwayne Johnson) die nooit opgeeft.

De film had een budget van $125 miljoen en een opbrengst van $626.137.675.[7]

Fast and Furious 6 (2013)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Fast & Furious 6 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Fast & Furious 6 is een Amerikaanse actiefilm uit 2013 onder regie van Justin Lin en ging op 7 mei 2013 in première. Het werd genomineerd voor 29 prijzen, waarvan het er 8 won waaronder een MTV Movie Award en een Teen Choice Award.

Verhaal: Dominic Toretto, Brian O'Conner en de rest van het team leidt eenrustig bestaan verspreid over de hele wereld. Agent Luke Hobbs is bezig met internationale criminele organisatie op te sporen die wordt geleid door Owen Shaw (Luke Evans). Als Hobbs ontdekt dat Dominic's doodgewaande voormalige vriendin Letty Ortiz (Michelle Rodriguez) opduikt als handlanger van Shaw, roept hij de hulp in Dominic en zijn team om te kunnen af te rekenen met de criminele activiteiten van Shaw.

De film had een budget van $160 miljoen en een opbrengst van $788.679.850.[8]

Furious 7 (2015)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Furious 7 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Furious 7 of Fast & Furious 7 is een Amerikaanse actiefilm uit 2015 onder regie van James Wan en ging op 16 maart 2015 in première. Het werd genomineerd voor 41 prijzen, waarvan het er 17 won waaronder twee Teen Choice Awards. Met het plotseling overlijden van Paul Walker tijdens de opnames op 30 november 2013, die om het leven kwam door een auto-ongeluk, spelen de broers Caleb en Cody Walker als stand-in de overige scènes die Paul Walker niet zelf heeft kunnen voltooien.

Verhaal: Dominic Toretto en zijn team keren terug naar de Verenigde Staten waar ze een normaal leven weer willen leiden. Echter krijgt Toretto het aan de stok met de broer van Owen Shaw, Deckard Shaw (Jason Statham) die op wraak uit is, nadat Toretto zijn broer zwaar heeft toegetakeld. Na de dood op Han is ook Toretto op wraak uit. Het team is op zoek naar Owens broer voordat hij hen vindt.

De film had een budget van $190 miljoen en een opbrengst van $1.516.045.911.[9]

The Fate of the Furious 8 (2017)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Fate of the Furious voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

The Fate of the Furious of Fast & Furious 8 is een Amerikaanse actiefilm uit 2017 onder regie van F. Gary Gray en ging op 4 april 2017 in première.

Verhaal: Nu Dom en Letty op huwelijks zijn en Brian en Mia in alle rust zijn teruggetrokken uit het team, is de rest van de groep bezig om weer een normaal leven op te bouwen. Wanneer een mysterieuze vrouw Dom benadert om hem weer in de wereld van de misdaad te brengen, lijkt hij geen keuze te hebben. Hiermee verbreekt hij een belofte waarmee de hechte vriendschap van zijn team zwaar op de proef wordt gesteld.

De film had een budget van $250 miljoen[10] en een opbrengst van $1.236.005.118.

Korte films[bewerken]

Turbo-Charged Prelude (2003)[bewerken]

Turbo-Charged Prelude is een korte film onder regie van Philip Atwell met onder meer Paul Walker en Vin Diesel. Het verhaal speelt zich af tussen de eerste en tweede film en verscheen op 3 juni 2003 op de nieuwe druk van de DVD van de eerste film.

Los Bandoleros (2009)[bewerken]

Los Bandoleros is een korte film onder regie van Vin Diesel met onder meer Vin Diesel, Michelle Rodriguez en Sung Kang. Het verhaal speel zich af tussen de tweede en vierde film en verscheen op 28 juli 2009 op video als bonus op the Blue-ray en op de speciale DVD editie van de vierde film. Op 22 juli 2010 was de film ook te zien op het Los Angeles Short Film Festival.

Rolverdeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van personages en hun auto's uit The Fast and the Furious-serie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
Personages Films
The Fast and the Furious
(2001)
2 Fast 2 Furious
(2003)
The Fast and the Furious: Tokyo Drift
(2006)
Fast & Furious
(2009)
Fast Five
(2011)
Fast & Furious 6
(2013)
Furious 7
(2015)
The Fate of the Furious
(2017)
Dominic "Dom" Toretto Vin Diesel Vin Diesel
Brian O'Conner Paul Walker Paul Walker
Leticia "Letty" Ortiz Michelle Rodriguez Michelle Rodriguez Michelle Rodriguez
Mia Toretto Jordana Brewster Jordana Brewster
Roman "Rome" Pearce Tyrese Gibson Tyrese Gibson
Tej Parker Ludacris Ludacris
Han Seoul-Oh Sung Kang
Sean Boswell Lucas Black Lucas Black
Gisele Yashar Gal Gadot
Luke Hobbs Dwayne Johnson
Deckard Shaw Jason Statham
Ramsey Nathalie Emmanuel

Crew[bewerken]

Crew Films
The Fast and the Furious
(2001)
2 Fast 2 Furious
(2003)
The Fast and the Furious: Tokyo Drift
(2006)
Fast & Furious
(2009)
Fast Five
(2011)
Fast & Furious 6
(2013)
Furious 7
(2015)
The Fate of the Furious
(2017)
Regisseur Rob Cohen John Singleton Justin Lin James Wan F. Gary Gray
Producent Neal H. Moritz Neal H. Moritz
Vin Diesel
Michael Fottrell
Matt Mraz
Neal H. Moritz
Vin Diesel
Clayton Townsend
Neal H. Moritz
Vin Diesel
Michael Fottrell
Schrijver Gary Scott Thompson
Erik Bergquist
David Ayer
Michael Brandt
Derek Haas
Verhaal:
Gary Scott Thompson
Chris Morgan
Personages:
Gary Scott Thompson
Componist Brian Transeau (BT) David Arnold Brian Tyler Lucas Vidal Brian Tyler
Cameraman Ericson Core Matthew F. Leonetti Stephen F. Windon Amir Mokri Shephen F. Windon Shephen F. Windon
Marc Spicer
Editor Peter Honess Bruce Cannon
Dallas Puett
Kelly Matsumoto
Dallas Puett
Fred Raskin
Christian Wagner
Fred Raskin
Kelly Matsumoto
Fred Raskin
Christian Wagner
Christian Wagner
Kelly Matsumoto
Dylan Highsmith
Greg D'auria
Leigh Folsom Boyd
Christian Wagner
Leigh Folson Boyd
Dylan Highsmith
Kirk M. Morri
Christian Wagner
Paul Rubel

Chronologische volgorde[bewerken]

De verhaallijn en releasedatum van de films en korte films verschillen soms, met name met de derde lange speelfilm The Fast and the Furious: Tokyo Drift.

  1. The Fast and the Furious (première: 22 juni 2001)
  2. Turbo-Charged Prelude (première: 3 juni 2003)
  3. 2 Fast 2 Furious (première: 3 juni 2003)
  4. Los Bandoleros (première: 28 juli 2009)
  5. Fast & Furious (première: 12 maart 2009)
  6. Fast Five (première: 15 april 2011)
  7. Fast & Furious 6 (première: 7 mei 2013)
  8. The Fast and the Furious: Tokyo Drift (première: 4 juni 2006)
  9. Furious 7 (première: 16 maart 2015)
  10. The Fate of the Furious (première: 4 april 2017)

Computerspellen[bewerken]

The Fast and the Furious (2004)[bewerken]

The Fast and the Furious is een racespel, gebaseerd op de gelijknamige film uit 2001. Het computerspel werd ontwikkeld door Raw Thrills en uitgebracht door Raw Thrills op 28 juli 2004 en Taito in 2006. Het is beschikbaar als Arcadespel.

The Fast and the Furious (2006)[bewerken]

The Fast and the Furious is een racespel, gebaseerd op de filmreeks, Het computerspel werd ontwikkeld door Eutechnyx en uitgebracht door Bandai Namco Games en Vivendi Games op 26 september 2006 in Noord-Amerika en 9 maart 2007 in Europa. Het is beschikbaar voor PlayStation 2 en PlayStation Portable.

Fast & Furious: Showdown (2013)[bewerken]

Fast & Furious: Showdown is een racespel, gebaseerd op de evenementen van Fast Five en Fast & Furious 6. Het spel werd ontwikkeld door Firebrand Games en is uitgebracht door Activision op 21 mei 2013. Het is beschikbaar voor Nintendo 3DS, PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en Microsoft Windows.