The Tudors

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
The Tudors
The Tudors
Genre Historisch drama
Speelduur 40-60 minuten (per aflevering)
Hoofdrollen Jonathan Rhys-Meyers
Sam Neill
Natalie Dormer
Maria Doyle Kennedy
Henry Cavill
James Frain
Jeremy Northam
Scenario Michael Hirst
Muziek Trevor Morris
Land van oorsprong Vlag van Ierland Ierland
Vlag van Canada Canada
Taal Engels
Productie
Producent Michael Hirst
Eric Fellner
Tim Bevan
Ben Silverman
Teri Weinberg
Uitzendingen
Start 1 april 2007 Vlag van Engeland Engeland
7 februari 2010 Vlag van Nederland Nederland
8 januari 2011 (1e seizoen) Vlag van België België
24 september 2011 (2e seizoen) Vlag van België België
Einde 20 juni 2010 Vlag van Engeland Engeland
4e seizoen lopend Vlag van Nederland Nederland
12 maart 2011 (1e seizoen) Vlag van België België
3 november 2012 (4e seizoen) Vlag van België België
Afleveringen 38
Seizoenen Bewerken op Wikidata
Netwerk of omroep BBC2
RTL 8
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Tudors is een Iers-Canadese televisieserie, gebaseerd op historische feiten en aangevuld met fictie. De serie werd bedacht en geschreven door Michael Hirst, is gebaseerd op het leven van de Britse monarch Hendrik VIII van Engeland en vernoemd naar de Tudor-dynastie.

De serie werd vanaf 2010 uitgezonden door RTL 8.[1][2] Van 8 januari tot 12 maart 2011 werd het eerste seizoen van de serie vertoond op de Vlaamse zender Eén.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1 laat de vroegste periode van Hendrik VIII zien; zijn regeer-strubbelingen met zowel lokale als internationale politieke intriges. Hij wordt daarbij onder druk gezet om een mannelijke troonopvolger te produceren en stoot zijn eerste vrouw, Catharina van Aragon, af voor de jonge Anna Boleyn.

Seizoen 2 laat zien dat Hendrik hoofd van de Kerk van Engeland is geworden, wat het resultaat is van zijn breuk met de Rooms-Katholieke Kerk, die hem een scheiding van Catharina van Aragon ontzegde. Gedurende zijn dispuut en machtsstrijd met Rome trouwt hij met Anna Boleyn, maar Anna raakt uit Hendriks zicht wanneer ze maar blijft falen om een mannelijke troonopvolger te produceren en hij verlegt zijn aandacht naar Jane Seymour.

Seizoen 3 toont het huwelijk van Hendrik met Jane Seymour en de geboorte van hun zoon, Eduard. Jane sterft na de geboorte van hun zoon. Hendrik trouwt dan met Anna van Kleef. Hij onderdrukt de opstand tegen de afscheiding van de Katholieke Kerk en ontmoet zijn latere vijfde vrouw, Catharina Howard voor het eerst. Het seizoen eindigt met de ondergang van Thomas Cromwell.

Seizoen 4 (laatste seizoen)[3] gaat over Hendriks "onstuimige relatie met zijn laatste twee vrouwen, Catherina Howard en Catharina Parr, en zijn toenemende waanzin."[4]

Historische onjuistheden[bewerken | brontekst bewerken]

Ondanks de overtuigende kwaliteit van de serie, zijn er toch vele verhaallijnen die niet overeenkomen met de werkelijkheid.

 • Catharina van Aragon maakt de indruk een groot aantal jaar ouder te zijn dan haar echtgenoot; in feite scheelde het koppel 6 jaar van elkaar.
 • Margareth Tudor is nooit getrouwd geweest met zowel de Portugese koning als Charles Brandon. Het was haar jongere zuster Mary die met Charles Brandon trouwde.
 • Henry´s bastaardzoon bij Bessie Blount is niet zo vroeg in zijn kinderjaren gestorven als in de serie. Hij stierf in 1536, exact 1 maand na Anna Boleyn gedood werd.
 • Anna Boleyn's geheime verloving met Henry Percy is ook weggelaten; in plaats daarvan lijkt ze een vroegere affaire te hebben gehad met Thomas Wyatt.
 • Mary Boleyn, Anne´s zusje, lijkt in de serie alleen maar zoveelste een-nachtelijke-minnares van Henry; in feite was Mary jarenlang de maîtresse van de koning, en hebben ze samen waarschijnlijk enkele kinderen gekregen.
 • Thomas Howard zien we vanaf de dood van Anna Boleyn niet meer terugkeren in de serie. In de realiteit bleef Howard ook na de dood van zijn nichtje actief aan het hof, en was hij degene die Catherine Howard, nog een nichtje van hem, in het spel bracht.
 • Jane Seymour wordt ook plotseling in beeld gebracht, maar was in werkelijkheid al even lang als Anna aan het hof.
 • Anna van Kleef (1515-1557) heeft na haar scheiding nooit meer het bed met Henry gedeeld, zoals in de serie wél gebeurt.
 • Lady Bryan, de gouvernante van Elizabeth en Edward, was in feite de gouvernante van prinses Mary; zij was ten tijde van Edwards geboorte al overleden.
 • Thomas Wolsey pleegde geen zelfmoord maar werd ziek toen hij terugkeerde van Londen naar York om daar berecht te worden. Hij stierf in Leicester Abbey en is daar ook begraven.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf seizoen 1

Vanaf seizoen 2

Vanaf seizoen 3

Vanaf seizoen 4

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. RTL Nederland, geraadpleegd op 21 maart 2010
 2. mediacourant, 26 januari 2010, geraadpleegd op 21 maart 2010
 3. (en) www.sho.com, geraadpleegd op 21 maart 2010
 4. (en) Showtime's Acclaimed Drama Series The Tudors Gets 4th Season Pick-up to End the Saga of Henry VIII. Sho.com (13 april 2009). Geraadpleegd op October 28, 2009.