The Voice van Vlaanderen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Voice van Vlaanderen
Genre Talentenjacht
Presentatie An Lemmens (S1-heden)
Sean Dhondt (S1-S3 & S5-heden)
Sam De Bruyn (S4)
Land van oorsprong Vlag van België België
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 25 november 2011 (S1)
18 januari 2013 (S2)
7 februari 2014 (S3)
19 februari 2016 (S4)
8 september 2017 (S5)
Seizoenen 5
Zender VTM
Website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

The Voice van Vlaanderen is een talentenjacht die uitgezonden wordt op VTM. Het programma wordt gepresenteerd door An Lemmens en backstage door Sean Dhondt (seizoen 1, 2, 3 en 5) en Sam De Bruyn (seizoen 4). De eerste editie werd uitgezonden tussen 25 november 2011 en 17 maart 2012 en werd gewonnen door Glenn Claes. Het programma won in 2012 de Vlaamse Televisie Ster in de categorie beste entertainmentprogramma. Het tweede seizoen van The Voice werd uitgezonden tussen 18 januari 2013 en 3 mei 2013 en gewonnen door Paulien Mathues. Het eerste, tweede en derde seizoen werden uitgezonden vanuit de televisiestudio's te Lint, maar omdat deze niet beschikbaar waren tijdens het vierde seizoen werden de liveshows toen georganiseerd in het Kuipke in Gent.

The Voice van Vlaanderen is de Vlaamse versie van het originele programma The voice of Holland, dat bedacht werd door John de Mol. Inmiddels wordt het programma in meerdere landen uitgezonden. In België bestaat er naast een Vlaamse versie ook een Franstalige versie, The Voice Belgique dat uitgezonden wordt op La Une, het eerste net van de Franstalige omroep RTBF.

In 2016 werd aangekondigd dat in het najaar van 2017 een vijfde seizoen zal volgen.

Het programma[bewerken]

The Voice van Vlaanderen is een talentenjacht waarbij vier coaches meerdere kandidaten begeleiden. Het programma is onderverdeeld in drie fases. In de eerste fase, "the blind auditions" genoemd, treden artiesten op waarbij de vier coaches met de rug naar de kandidaten gekeerd zitten, waardoor alleen de stem bepaalt of een coach zich al dan niet omdraait en zo kiest voor een kandidaat. Wanneer een coach zich omdraait, zal deze de kandidaat verder begeleiden tijdens het verloop van het programma. Wanneer meerdere coaches zich omgedraaid hebben, kiest de kandidaat zelf zijn coach uit een van de coaches die zich omdraaiden tijdens het optreden. Tijdens de tweede fase worden de "battles" afgewerkt. Twee kandidaten uit eenzelfde team zingen in duet, de beste gaat door naar de volgende ronde. Hier kunnen uit de afvallers nog enkele teamleden worden gestolen met 2 "steals" per coach. In 2017 is dit verandert naar onbeperkte steals. De derde fase zijn de liveshows. Hierin moeten de kandidaten een lied naar keuze zingen en daarna kiest de coach de 4 besten en die gaan tegen elkaar strijden in de finale.

Overzicht[bewerken]

Coaches Seizoen 1 Seizoen 2 Seizoen 3 Seizoen 4 Seizoen 5
Koen Wauters
Jasper Steverlinck
Alex Callier
Natalia Druyts
Regi Penxten
Axelle Red
Bent Van Looy
Bart Peeters

Samenvatting seizoenen[bewerken]

Seizoen Winnaar Runner-up 3de plaats 4de plaats Winnende coach
Seizoen 1 Glenn Claes Silke Mastbooms Bert Voordeckers Iris Van Straten Jasper Steverlinck
Seizoen 2 Paulien Mathues Robby Longo Theo Dewitte Olivier De Laet Jasper Steverlinck
Seizoen 3 Tom De Man Laura Tesoro Koen & Jo Smets Dunja Mees Bent Van Looy
Seizoen 4 Lola Obasuyi Jan Van De Ven Gilles Muylle Jimmy Colman Koen Wauters
Seizoen 5 Luka Cruysberghs Dries De Vleminck Bert Lievens Bonni Van Ounsen Alex Callier

Seizoenen[bewerken]

Eerste seizoen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Voice van Vlaanderen (seizoen 1) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het eerste seizoen van het programma liep van 25 november 2011 tot 17 maart 2012.

De vier coaches waren Alex Callier, Jasper Steverlinck, Koen Wauters en Natalia Druyts. De finale werd gewonnen door Glenn Claes.

Tweede seizoen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Voice van Vlaanderen (seizoen 2) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het tweede seizoen van het programma werd vanaf 18 januari 2013 tot 3 mei 2013 uitgezonden.

De vier coaches waren tijdens het tweede seizoen opnieuw Alex Callier, Jasper Steverlinck, Koen Wauters en Natalia Druyts. Half oktober werd de online auditietool afgesloten. Op 22 oktober 2012 startten de opnames van de blind auditions. De finale werd gewonnen door Paulien Mathues.

Derde seizoen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Voice van Vlaanderen (seizoen 3) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het derde seizoen van het programma werd vanaf 7 februari 2014 tot 23 mei 2014 uitgezonden.

Alex Callier, Natalia en Jasper Steverlinck keerden niet terug als coach in het derde seizoen. Koen Wauters was de enige coach die overbleef van de vorige edities. De nieuwe coaches waren Bent Van Looy, Regi Penxten en Axelle Red.[1][2] Deze editie werd gewonnen door Tom De Man uit team Bent.

Vierde seizoen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie The Voice van Vlaanderen (seizoen 4) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het vierde seizoen van het programma liep van 19 februari 2016 tot 3 juni 2016.

In dit seizoen waren Regi Penxten en Axelle Red geen coaches meer. Koen Wauters en Bent Van Looy bleven wel als coaches. Natalia was na een seizoen van afwezigheid weer terug in de show. De vierde coach was Bart Peeters, die dit seizoen voor het eerst coach was. De eerste aflevering werd uitgezonden op vrijdag 19 februari 2016. Sam De Bruyn volgde Sean Dhondt op als backstagepresentator tijdens de liveshows. Deze editie werd gewonnen door Lola uit team Koen.

Vijfde seizoen[bewerken]

Op 8 september 2017 begon het vijfde seizoen. Bent Van Looy vertrok na twee seizoenen als coach. Zijn opvolger was Alex Callier, die na twee seizoenen afwezigheid terugkeerde in de show. Sean Dhondt keerde terug als backstagepresentator tijdens de liveshows. De finale werd uitgezonden op 22 december 2017. De winnares kwam uit het team van Alex Callier: Luka Cruysberghs.

Externe link[bewerken]