Naar inhoud springen

Theo Mulder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Theo Mulder
Theo Mulder in binnentuin van Frans Hals Museum, 1963
Persoonsgegevens
Volledige naam Theodoor Josephus Mulder
Geboren Haarlem, 20 mei 1928
Overleden Laren, 8 maart 2017
Geboorteland Nederland
Beroep(en) beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) figuratief
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Theodoor Josephus (Theo) Mulder (Haarlem, 30 mei 1928Laren, 8 maart 2017) was een Nederlands beeldhouwer.[1] Mulders stijl laat zich omschrijven als: lyrisch, figuratief.

Leven en werk

[bewerken | brontekst bewerken]

Theo Mulder is geboren en getogen in Haarlem, de stad waar ook beeldhouwer Mari Andriessen woonde. Mulder was leerling van Andriessen, met wie hij later bevriend raakte. Mulder was samen met hem betrokken bij de oprichting van Ateliers 63, een progressieve kunstopleiding in Haarlem en bij de tachtigste verjaardag van Andriessen schreef Mulder de inleiding van het gedenkboek.

De onderwerpen van Theo Mulder komen vaak uit zijn directe omgeving: dijkwerkers, boeren, vechtende hanen en rotganzen, zaken die verbonden zijn met het leven op het platteland. In 1960 kreeg Mulder de opdracht voor het herdenkingsmonument: 'De goede Herder' Den Burg op het eiland Texel. Twaalf werken van Mulder staan in Haarlem, onder andere bij de Amsterdamse Poort. Ander werk van hem staan op het voormalige eiland Wieringen en in de gemeente Anna Paulowna. In Bergen is het werk van Mulder "indirect" te zien: het beeld dat Mari Andriessen van Adriaan Roland Holst maakte, werd door Mulder tot het huidige formaat vergroot. In Haarlem staat in de tuin van het Provinciehuis aan de Dreef het Dakoto monument, ter herdenking van de Dakotaramp.

Theo Mulder overleed in 2017 op 88-jarige leeftijd in het Rosa Spier Huis in Laren.[2]

Zie de categorie Theo Mulder van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.