Thomas Dewey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thomas Dewey
Thomas Edmund Dewey
Thomas Edmund Dewey
Geboren 24 maart 1902
Owosso, Michigan
Overleden 16 maart 1971
Bal Harbour, Florida
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Frances Hutt
Religie Episcopalisme
Handtekening Handtekening
47e gouverneur van New York
Aangetreden 1 januari 1943
Einde termijn 31 december 1954
Voorganger Charles Poletti
Opvolger W. Averell Harriman
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Thomas Edmund Dewey (Owosso (Michigan), 24 maart 1902 - Bal Harbour (Florida), 16 maart 1971) was een Amerikaans politicus.

Dewey werd geboren in Owosso, Michigan. Hij studeerde rechten aan de Columbia University in New York, waar hij na zijn afstuderen ook ging werken als advocaat. In 1933 werd hij benoemd tot Officier van justitie eveneens in New York. In die functie bond hij vooral de strijd aan met de maffia en andere gangsters. Onder hen leefde zelfs een, niet gerealiseerd, plan om Dewey te vermoorden.

In 1942 werd hij gekozen tot gouverneur van de staat New York. In 1944 was hij kandidaat bij de presidentsverkiezingen, die hij ruim verloor van de zittende en immens populaire Franklin D. Roosevelt.

In 1948 was hij opnieuw kandidaat en het had er alle schijn van dat hij de verkiezingen zou winnen (sommige kranten hadden in hun edities reeds zijn vermeende overwinning op de voorpagina gezet) maar nadat de stemmen waren geteld bleek zijn Democratische rivaal Harry S. Truman de race om het Witte Huis te hebben gewonnen.

Dewey had een talent voor platitudes. Zijn toespraken zijn wel eens als volgt samengevat: "Agriculture is important, our rivers are full of fish, you cannot have freedom without liberty, the future lies ahead"[1]

In 1952 steunde hij de kandidatuur van Dwight D. Eisenhower.

Noot[bewerken]

  1. Maarten van Rossem, De Amerikaanse Verkiezingen. Een schande voor de democratie, in: Maarten! Van de Makers van Historisch Nieuwsblad, Zomer 2008, 20-27, 23.