Naar inhoud springen

Tijdelijke brug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tijdelijke brug in Woerden, voor de bouw van woningen op het Defensie-eiland
Bioscoopjournaal uit 1947. Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog lagen op de route van Eindhoven naar Den Bosch vier noodbruggen.

Een tijdelijke brug of noodbrug is een brug die gebouwd wordt om de eerste nood te lenigen of die slechts tijdelijk een bepaald nut heeft. Tijdelijke bruggen worden in de regel na afloop van de noodzaak voor die brug afgebroken en kunnen indien nodig elders ingezet worden. Er zijn bedrijven die een tijdelijke bruggen verhuren.

Tijdelijke bruggen worden onder andere toegepast bij natuurrampen of oorlogen. Ze kunnen ook geplaatst worden om tijdelijk de verkeersdoorstroming te verbeteren. Zo werd tijdens de wegenwerken op de Antwerpse ring in 2004/05 de doorstroming van de Antwerpse singel verhoogd met noodbruggen die de grote singelkruispunten overbruggen. Bij de Antwerpse opera (Rooseveltplaats) lag een tijdelijke brug die langere tijd dienstdeed, deze werd in 2006 afgebroken. Ook aan de Dampoort in Gent werd een tijdelijke brug geplaatst en later weer afgebroken.

Een voorbeeld van een tijdelijke brug gebouwd tijdens een oorlog is de pontonbrug die Alexander de Grote liet bouwen over de Bosporus om met zijn omvangrijk leger Klein-Azië te kunnen binnentrekken. Voor modernere militaire toepassingen worden indien nodig ook tijdelijke bruggen gebouwd, zoals de baileybrug.

Onder meer in de volgende situaties worden tijdelijke bruggen toegepast:

  • Voor het creëren van een tijdelijke overbrugging bij wegwerkzaamheden.
  • Bij vervanging van een bestaande brug, of bij groot onderhoud aan een bestaande brug.
  • Bij evenementen als vluchtroute of juist als toegangsbrug.
  • Bij grondwerkzaamheden zoals het aanbrengen van damwanden ten behoeve van aan- en afvoer van bouwmaterialen.
  • Bij militaire operaties, of om tijdens een oorlogssituatie een beschadigde brug te vervangen.

Constructievormen

[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdelijke bruggen kunnen net als permanente bruggen worden gebouwd volgens verschillende constructiemethoden. Voorbeelden zijn:

Zie de categorie Temporary bridges van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.