Tijs van den Brink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tijs van den Brink
Tijs van den Brink in 2010
Volledige naam Tijs van den Brink
Geboren 5 augustus 1970
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Televisie- en radiopresentator
Jaren actief 1999 - heden
Bekend van Knevel & Van den Brink
TweeVandaag
Netwerk
Moraalridders
Met het Oog op Morgen
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Tijs van den Brink (Nijkerk, 5 augustus 1970) is een Nederlandse journalist en presentator.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Van den Brink groeide op in een Gereformeerde Bondsgezin. Na het vwo op het Van Lodenstein College in Amersfoort, deed hij de Evangelische School voor Journalistiek in Amersfoort, destijds onderdeel van de Evangelische Hogeschool en tegenwoordig vallende onder de Christelijke Hogeschool Ede.[1][2]

Kranten[bewerken | brontekst bewerken]

Hij begon in 1993 zijn journalistieke loopbaan bij het Veluws Dagblad met een sfeerverslag van de voetbalwedstrijd Sparta Nijkerk - Feyenoord.[3] Vervolgens werkte hij voor het Friesch Dagblad, waarbij hij zich richtte op Leeuwarden; vanaf 1995 was hij parlementair medewerker bij deze krant.

EO[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop van 1996 werd hij hoofd van de politieke redactie van de Evangelische Omroep. Vanaf 1999 begon hij ook diverse radio- en tv-programma's bij deze christelijke omroep te presenteren. Vanaf 2002 begon hij als een van de presentatoren van de actualiteitenrubriek van de NOS, Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1, wat hij tot 2014 zou volhouden.[4] In het najaar van 2003 werd hij onder meer tv-presentator van TweeVandaag en – toen de EO dit verruilde voor Netwerk – presentator van laatstgenoemd programma vanaf het najaar van 2004. In dat jaar ontving hij de Marconi Award voor beste radiopresentator.

In mei 2007 begon Van den Brink met collega Andries Knevel het praatprogramma Knevel & Van den Brink. Dit programma op Nederland 1 was in het zomerseizoen de vervanger van Pauw & Witteman. Vanaf 25 augustus 2008 presenteerde hij Dit is de Dag op Radio 1, met wisselende medepresentatoren. Van januari 2010 tot en met december 2012 presenteerde Van den Brink samen met Knevel het praatprogramma Moraalridders. Ook presenteerde hij in omroepseizoen 2010-2011 afwisselend met Knevel de actualiteitenrubriek Uitgesproken EO op Nederland 2. In de zomer van 2012 presenteerde hij samen met Willemijn Veenhoven het ochtendprogramma van de Radio 1 Sportzomer.

Vanaf 2012 voerde hij in het televisieprogramma Adieu God? (NPO 2) gesprekken met bekende Nederlanders die een christelijke opvoeding hadden gehad maar levensbeschouwelijk een andere richting waren ingeslagen. Onder zijn gasten bevonden zich onder meer Johan Derksen, Anita Witzier, Ronald Plasterk, Filemon Wesselink, Stef Bos, Arjen Lubach, Aart Staartjes, Petra Stienen en Jack Spijkerman.

Van den Brink had in 2016 en 2017 een eigen actualiteitenpraatprogramma getiteld De Tafel van Tijs.

Vanaf januari 2020 presenteert Van den Brink samen met Giovanca Ostiana op dinsdag de NPO-talkshow Op1. Daarnaast startte hij op 6 februari met de serie God, Jesus, Trump!

Podcasts[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 begon Van den Brink met het presenteren van enkele podcasts voor de EO en NPO Radio 1, namelijk Virusfeiten en De Spindoctors.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 schreef hij met zijn EO-collega Embert Messelink een boek getiteld Brieven aan God. In 2013 schreef hij een boek naar aanleiding van gesprekken in Adieu God?.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]