Tillandsioideae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tillandsioideae
Tillandsia fasciculata in bloei.
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Bromeliaceae
Onderfamilie
Tillandsioideae
Burnett (1835)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tillandsioideae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Tillandsioideae is een botanische naam van een onderfamilie in de bromeliafamilie (Bromeliaceae). Deze onderfamilie bevat de minste geslachten (10), maar het bevat de meeste soorten (1250). De meeste soorten zijn epifytisch of lithofytisch. Ze groeien in bomen of op rotsen waar ze water en voedingsstoffen uit de lucht absorberen. Spaans mos uit het geslacht Tillandsia is een bekende soort. Bromelia's uit de geslachten Guzmania en Vriesea zijn de meest gekweekte leden van deze onderfamilie.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Bijna alle bromelia's hebben gespecialiseerde schubben op de bladeren. De schubben op Tillandsia-soorten kunnen de planten volledig bedekken zodat ze grijs of wit lijken, zoals bij Spaans mos (Tillandsia usneoides). Naast het opvangen van nutriënten, kunnen de schubben een isolerende werking hebben door de plant te beschermen tegen bevriezing.

Planten in deze groep hebben een gladde bladrand en vaak een ongebruikelijke kleur, vaak produceren ze veel geurende bloemen. Al hun bladeren zijn zonder stekels en hun vrucht is een droge capsule met gevleugelde zaden die meestal verspreid worden door de wind. Veerachtige zaadpluimen helpen hen zich vast te houden aan een geschikt oppervlak voor de kiem. Deze onderfamilie is waarschijnlijk het verst geëvolueerd met speciale aanpassingen voor overleving in zeer droge omstandigheden (xerofyt).

Geslachten[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]