Toljatti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verouderd Dit artikel bevat verouderde informatie en zou bijgewerkt moeten worden. U wordt uitgenodigd om dit artikel bij te werken.
Toljatti
Тольятти
Stad in Rusland Vlag van Rusland
Stadsdoemagebouw
Stadsdoemagebouw
Vlag
Wapen
Locatie in Rusland
Toljatti (Rusland)
Toljatti
Situering
Land Vlag van Rusland Rusland
Federaal district Wolga
Deelgebied Vlag oblast Samara Oblast Samara
Coördinaten 53° 29′ NB, 49° 31′ OL
Algemeen
Oppervlakte 315 km²
Inwoners
(volkstelling 2012)
719.363
(2.283,7 inw./km²)
Hoogte 90 m
Gebeurtenissen
Gesticht 1737
Stadstatus sinds 1780
Bestuur
Onder jurisdictie van oblast
In district Stavropolski
Gemeentevorm Stedelijk district
Officiële website portal.tgl.ru
Overig
Postcode(s) 445xxx
Netnummer(s) (+7) 8482
Tijdzone SAMT (UTC+4)
OKATO-code 36440
Locatie in oblast Samara
Toljatti (oblast Samara)
Toljatti
Portaal  Portaalicoon   Rusland

Toljatti (ook gespeld als Togliatti, Russisch: Тольятти) is een stad in Rusland, in de oblast Samara. De stad ligt op de linkeroever van de Wolga, die ter plaatse een stuwmeer vormt, 95 kilometer ten westen van de stad Samara.

Toljatti is de tweede stad naar grootte en betekenis van de oblast Samara en de grootste stad in Rusland die niet de status van bestuurlijk centrum van een deelgebied heeft. De stad heeft zijn huidige naam sinds 1964 en is genoemd naar Palmiro Togliatti, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in de Sovjet-Unie verbleef en na de oorlog leider van de Italiaanse Communistische Partij werd. Voorheen heette de stad Stavropol aan de Wolga (Ставрополь-на-Волге).[1][2]

Inwoners: 684,709 (2021 Census)[3]; 719,632 (2010 Census)[4]; 702,879 (2002 Census)[5]; 630,543 (1989 Census)[6].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stad werd in 1737 gesticht door Vasili Tatisjtsjev, als nederzetting voor gekerstende Kalmukken. Door de aanleg van het Samara-stuwmeer kwam de oorspronkelijke stad in 1955 onder water te staan. De stad werd hierna op een nieuwe locatie heropgebouwd.[bron?]

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Toljatti is met name bekend door de auto-industrie en wordt ook wel de "autohoofdstad van Rusland" genoemd. De in Toljatti gevestigde fabriek AvtoVAZ, waar onder andere Lada's worden geproduceerd, werkt sinds 1971 samen met Fiat en sinds 2001 met General Motors (concern GM-AvtoVAZ). General Motors heeft zich in december 2019 uit Toljatti teruggetrokken.

Renault kocht in 2008 25% van de aandelen van Avtovaz. Sinds december 2018 bezit Renault met 67,6% de meerderheid van de aandelen van AvtoVaz. De Renault-Nissan-groep, ook eigenaar van het Roemeense automerk Dacia, produceert in Toljatti de eerste generatie Dacia Logan MCV, onder de modelnaam Lada Largus.

Naast de belangrijke auto-industrie vormen ook machinebouw en chemische en levensmiddelenindustrie zwaartepunten van de plaatselijke economie.

Onderwijs, cultuur en sport[bewerken | brontekst bewerken]

De stad kent zes universiteiten en hogescholen, meerdere musea, een filharmonie en diverse theaters. Ook als sportstad heeft Toljatti een reputatie verworven, met name door het plaatselijke ijshockeyteam "Lada", dat een grote rol speelt in de nationale competitie. Olympisch turnkampioen Aleksej Nemov begon er zijn sportcarrière en woont er nog steeds.[bron?]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]