Tolpuddle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Tolpuddle
Civil parish in Engeland Vlag van Engeland
Tolpuddle (Dorset)
Tolpuddle
Situering
Regio South West England
Graafschap Dorset
District West Dorset
Coördinaten 50° 45' NB, 2° 18' WL
Algemeen
Oppervlakte 9,7850 km²
Inwoners
(2013)
430
(46 inw./km²)
Overig
Grid code SY7910694463
ONS-code E04003609
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Verenigd Koninkrijk

Tolpuddle is een civil parish en dorp in het bestuurlijke gebied West Dorset, in het Engelse graafschap Dorset, met naar schatting 430 inwoners (2013).

Tolpuddle is een 1,2 kilometer lang lintdorp op de linkeroever van de Piddle. Het bevindt zich 13 kilometer ten oosten van Dorchester en 19 km ten westen van Poole. In 1999 werd de expresweg A35 aangelegd ten noorden van Tolpuddle. De restanten van een Romeinse heerweg (tussen Dorchester en Badbury Rings) lopen van zuidwest naar noordoost door het dorp.

In de Britse geschiedenis en die van de arbeidersbeweging is Tolpuddle synoniem voor de martelaren van Tolpuddle, zes landarbeiders die in 1833 een vakbond vormden om betere lonen te vragen en daarvoor werd veroordeeld en verbannen tot dwangarbeid in een Australische strafkolonie. Na veel ophef werd het vonnis een jaar nadien herzien en konden de mannen terugkeren. Over de jaren ontstond in Tolpuddle een jaarlijkse manifestatie en festival, het Tolpuddle Martyrs' Festival. Daarvoor komen tot wel 10.000 deelnemers naar het dorpje.

Bezienswaardigheden zijn de 13e-eeuwse Johannes de Evangelist-kerk, het kleine Tolpuddle Martyrs' Museum, de Tolpuddle Martyrs Tree op het dorpsplein en de pub Martyrs Inn.

Martelaren van Tolpuddle[bewerken | brontekst bewerken]

In 1833 kwam een aantal landarbeiders in Tolpuddle in actie tegen de lage lonen van zeven shilling per week. Ze eisten een verhoging tot 10 shilling, en richtten met dat doel een vakbond op. Genoeg reden voor de liberale regering van Lord Melbourne om hen te arresteren en voor het gerecht te brengen. Tot verontwaardiging van velen in de streek werden ze veroordeeld tot zeven jaar dwangarbeid in een strafkolonie in Australië. Vanwege de protesten werden ze ijlings verscheept, maar de onrust hield aan. Uiteindelijk werd in 1834 het vonnis herzien, werden de mannen vrijgelaten en kregen ze een retourticket naar Engeland aangeboden.

Elk jaar vindt er het Tolpuddle Martyrs' Festival plaats ter herdenking van de gebeurtenissen. Het is een zomerfestival met muziek en speeches, met de focus op de vakbeweging en linkse politiek.

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Tolpuddle van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.