Tom Coburn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tom Coburm
Thomas Allen Coburn
Thomas Allen Coburn
Geboren 14 maart 1948
Casper, Wyoming
Politieke partij Republikeinse Partij
Partner Carolyn Coburn
Religie Southern Baptist
Website Officiële website
Senator voor Oklahoma
Aangetreden 3 januari 2005
Einde termijn 3 januari 2015
Voorganger Don Nickles
Opvolger James Lankford
Afgevaardigde voor Oklahoma
2e District
Aangetreden 3 januari 1995
Einde termijn 3 januari 2001
Voorganger Mike Synar
Opvolger Brad Carson
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Thomas Allen Coburn (Casper (Wyoming), 14 maart 1948) is een Amerikaans politicus. Hij was een Republikeins senator voor de staat Oklahoma.

Levensloop[bewerken]

Coburn behaalde een Bachelor of Science aan de Oklahoma State University. In 1968 trouwde hij met Carolyn Denton. Samen kregen zij drie dochters. Nadat hij hersteld was van melanoom behaalde hij in 1983 een medische graad aan de University of Oklahoma. Daarna opende hij een dokterspraktijk, en werd voorganger in een Southern Baptist Church.

In 1990 werd Coburn aangeklaagd, omdat hij tijdens een levensreddende operatie van een 20-jarige vrouw beide eileiders had verwijderd, waarvan één nog functioneerde. De vrouw klaagde hem aan omdat zij hem geen toestemming had gegeven om haar te steriliseren. Coburn stelde dat hij haar mondelinge toestemming had. De aanklacht werd uiteindelijk afgewezen omdat er geen bewijs van schuld was aan de kant van Coburn. In verband met zijn politieke carrière ligt de zaak echter nog altijd gevoelig.

Politieke carrière[bewerken]

Huis van Afgevaardigden[bewerken]

In 1994 stelde Coburn zich verkiesbaar voor het Huis van Afgevaardigden in een als Democratisch bekendstaand district, maar slaagde erin gekozen te worden. In het Huis van Afgevaardigde stond hij bekend als een van de meest conservatieve leden. Coburn is een fel tegenstander van abortus en wil de federale overheidsuitgaven drastisch verlagen.

Reputatie[bewerken]

In het Huis van Afgevaardigden kreeg hij de reputatie van een non-conformist, onder andere dankzij de felle debatten die hij had met Newt Gingrich, de voorzitter van het Huis. Veel van zijn acties werden bepaald vanuit de vooronderstelling dat de Republikeinse partij te veel opschoof naar links.

Protest tegen Schindler's List[bewerken]

In 1997 trok Coburn de aandacht naar zich toe door te protesteren tegen het uitzenden van de film Schindler's List door NBC in prime-time. Hij maakte bezwaar tegen het bloot en geweld in de film. Deze actie leverde hem echter veel kritiek op, ook van mede-Republikeinen, die aangaven dat Schindler's List een film is die in de eerste plaats gaat over de gevolgen van de Holocaust. Coburn bond in en nam zijn woorden terug. In zijn boek stelde hij dat deze actie een van de grootste vergissingen uit zijn leven was, ook al vond hij nog steeds dat de film niet in prime-time zou moeten worden uitgezonden.

Overige[bewerken]

Coburn ging in 2000 achter de conservatieve activist en voormalig diplomaat Alan Keyes staan als Republikeinse genomineerde voor het presidentschap. In datzelfde jaar kwam een einde aan zijn periode in het Huis van Afgevaardigden omdat hij zich niet langer verkiesbaar stelde. Hij keerde terug naar zijn medische praktijk en schreef een boek over zijn periode in Washington D.C. getiteld Breach of Trust: How Washington Turns Outsiders Into Insiders. In het boek gaf Coburn zijn visie op de interne Republikeinse debatten over het Contract With Amerika. Ook bleek in het boek zijn afkeer van carrière-politici.

Senaat[bewerken]

Verkiezing[bewerken]

In 2004 besloot Coburn zich verkiesbaar te stellen voor de Senaat en nam het op tegen door de Republikeinse partij naar voren gebrachte kandidaat. Hij won de voorverkiezingen echter overtuigend met 61 procent van de stemmen. Ook versloeg hij zijn Democratisch opponent. In de campagne stelde hij dat homoseksualiteit vandaag de dag de grootste bedreiging is voor Amerika.

Juridisch comité[bewerken]

Coburn had in de senaat onder andere zitting in het juridische comité. Op 19 april 2007 was hij de eerste Republikein die opriep tot het ontslag van minister van Justitie Alberto Gonzales, naar aanleiding van het ontslag van acht federale aanklagers.

Standpunten[bewerken]

Aangaande de voorstellen voor de financiering voor de oorlog van Irak heeft Coburn verschillende keren tegengestemd. Wat betreft het onderwerp abortus heeft hij voor controverse gezorgd door te stellen dat elke abortusarts de doodstraf verdient. Ook heeft hij gestemd tegen de mogelijkheid om een abortus te ondergaan in het geval van verkrachting.

Terugtreden[bewerken]

Coburn trad in januari 2015 terug vanwege gezondheidsklachten. Als zijn opvolger werd partijgenoot James Lankford gekozen.