Tomb Raider: Legend

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tomb Raider: Legend
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar Crystal Dynamics
Nixxes Software BV (PC)
Uitgever Eidos Interactive
Muziek Troels Brun Folmann
Datum van uitgave 7 april 2006
Genre Avontuur, Actie
Spelmodus Singleplayer
Engine Crystal-Engine
Leeftijdsklasse USK: 16
PEGI: 12
Platform PlayStation 2, Xbox, PSP, Xbox 360, Microsoft Windows, GameCube, Game Boy Advance, Nintendo DS, Mobiele telefoon
Media Dvd, download
Systeemeisen
CPU: 1 GHz
RAM :256 MB
Grafische kaart: Geforce 3 TI
Opslagruimte (HD): 9,9 GB
Navigatie
Voorloper Tomb Raider: The Angel of Darkness
Vervolg Tomb Raider: Underworld
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Tomb Raider: Legend is het zevende deel in een serie van computerspellen gepubliceerd door Eidos Interactive en ontwikkeld door Crystal Dynamics in samenwerking met het Nederlandse Nixxes Software BV, waarin de avonturen van de vrouwelijke archeoloog Lara Croft centraal staan. Dit deel wordt in eerste instantie uitgegeven voor PlayStation 2, pc en Xbox. Datum van uitgave april 2006. Later dat jaar verschijnt er tevens een versie voor de GameCube.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Op haar negende jaar crasht het vliegtuig met Lara en haar moeder aan boord. Ze overleven de crash allebei, maar haar moeder verdwijnt op mysterieuze wijze als haar moeder het zwaard Excalibur uit een steen trekt. Als jonge vrouw gaat Lara Croft naar Bolivia om te zoeken naar een andere steen met dezelfde runen erop. Daar ontmoet ze James Rutland, die een stuk van het zwaard Excalibur in zijn hand heeft. Ze krijgt een telefoontje van een oude vriendin, Anaya. Ze spreken af in Peru, dicht bij de plek waar jaren geleden veel van hun vrienden zijn vermoord door een magisch beest, onder wie waarschijnlijk Amanda Evert, Lara's beste vriendin in die tijd. In de ruïne vindt ze echter alleen maar Amanda's schoen. Lara wil het zwaard Excalibur inmiddels ook zelf in bezit krijgen, zodat James Rutland niet met alle kracht ervan aan de haal kan gaan. Ze gaat naar Japan om daar Shogo Takomoto te ontmoeten, een lid van de Yakuza die een stuk van het zwaard in bezit heeft. Na een gevecht met Takomoto heeft ze ook een stuk van het zwaard in handen. Ze hoort van Zip dat James Rutland in Ghana zit, ze gaat ernaartoe, daar verslaat ze James Rutland in een gevecht met zijn stuk van het zwaard en neemt zijn stuk mee. Ze gaat naar Kazachstan, daar schijnt ook een stuk van het zwaard te zijn, ze komt terecht in een oud-Sovjetproject genaamd CARBONEK. In Kazachstan ontmoet ze ook Amanda, die zich tegen Lara heeft gekeerd en haar het liefste dood wil zien. In Kazachstan heeft ze een gevecht met Amanda, die het magische beest uit Peru in haar macht heeft. Lara overleeft het en neemt het stuk van het zwaard mee. Er is nu nog maar 1 object nodig om Excalibur te verbinden. De Ghalali Key, ooit in bezit van haar moeder, ze gaat terug naar Nepal, de plek waar het vliegtuig is gecrasht. Ze vindt de Ghalali Key en alle stukken van Excalibur komen bij elkaar tot een krachtig magisch zwaard. Ze gaat terug naar Bolivia om het zwaard in de steen daar te steken, daar vermoord ze James Rutland en na een gevecht met Amanda, die zelf het magische beest is geworden, steekt ze het zwaard in de steen. Ze ziet haar moeder, het portaal waarin ze haar moeder ziet is een soort van tijdportaal. Ze ziet haar moeder vlak voordat haar moeder het zwaard uit de steen trok. Lara kan niet verhinderen dat haar moeder toch het zwaard uit de steen trekt.

Platforms[bewerken | brontekst bewerken]

Platform Jaar
Game Boy Advance 2006
GameCube 2006
Nintendo DS 2006
PSP 2006
PlayStation 2 2006
Windows 2006
Xbox 2006
Xbox 360 2006

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Beoordeeld door Platform Datum Score
Gamesmania Xbox 360 10 april 2006 87%
Xbox Front Xbox 360 11 april 2006 86%
Game Informer Magazine Xbox 360 mei 2006 85%
N-Zone GameCube 2 februari 2007 83%
Computer and Video Games (CVG) Windows 7 april 2006 81%
3DAvenue Windows 21 mei 2006 80%
Mansized Xbox 360 8 april 2006 80%
JeuxVideoPC.com Windows 17 april 2006 75%
Video Game Generation Windows 12 augustus 2006 68%
Digital Press - Classic Video Games PSP 25 augustus 2006 50%

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het spel heeft ervoor gezorgd dat de Tomb Raider-franchise meer dan 30 miljoen spellen verkocht.
  • Het spel bereikte de nummer één in de UK Games Chart en bleef daar voor drie weken.
  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.