Tonny Bruins Slot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tonny Bruins Slot in 1985.

Tonny Bruins Slot (Amsterdam, 1 april 1947) is een Nederlands voetbalcoach die vooral bekend is om zijn analyses van wedstrijden en tegenstanders.

Carrière[bewerken]

Bruins Slot was in 1985 voor korte tijd de hoofdtrainer van Ajax nadat Aad de Mos vanwege een conflict met het bestuur was opgestapt. Hij maakte de competitie af en zat de laatste vijf wedstrijden van het seizoen als hoofdcoach op de bank en pakte met Ajax de titel in de Eredivisie.

In de jaren 1990 was Bruins Slot jarenlang de rechterhand van Johan Cruijff bij FC Barcelona, waar hij grote successen behaalde, waaronder eenmaal de Europacup II (1989), eenmaal de Europacup I (1992) en vier landstitels (1991 - 1994).

Daarna maakte trainer Ronald Koeman veelvuldig gebruik van zijn kennis, kunde en diensten en werkte hij samen met Koeman bij de clubs AFC Ajax, Benfica en vanaf het seizoen 2006/2007 voor PSV. Toen Koeman al vroeg in het seizoen werd weggekocht door Valencia om daar hoofdtrainer te worden, nam hij Bruins Slot wederom mee.

Terug in Nederland werd op 17 mei 2009 werd bekend dat hij Koeman deze keer zou volgen naar zijn nieuwe club, AZ uit Alkmaar. Hij was verantwoordelijk voor de analyse van de tegenstander. Op 5 december van datzelfde jaar werd hij samen met hoofdtrainer Ronald Koeman ontslagen na tegenvallende prestaties.

Bruins Slot is lid van de bestuursraad van Ajax. Op 21 december 2011 werd Bruins Slot samen met vijf andere kandidaten tijdens de algemene ledenvergadering van Ajax voorgedragen[1].

Op 26 januari 2011 werd bekend dat Bruins Slot per direct als analist voor Ajax ging werken. Hij bekijkt de komende tegenstanders van Ajax en rapporteert dan aan de hoofdtrainer.

Erelijst[bewerken]

Als trainer

Vlag van Nederland Ajax

Als assistent-trainer

Vlag van Nederland Ajax
Vlag van Spanje FC Barcelona
Vlag van Portugal Benfica
Vlag van Nederland PSV

Zie ook[bewerken]

Voorganger:
Aad de Mos
Trainer van Ajax
ad interim samen met
Spitz Kohn
Cor van der Hart
mei 1985 - juni 1985
Opvolger:
Johan Cruijff

Voorganger:
Ronald Koeman
Trainer van Ajax
ad interim samen met
Ruud Krol
feb. 2005 - maart 2005
Opvolger:
Danny Blind