Tony Benn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tony Benn
Tony Benn in 2007
Tony Benn in 2007
Volledige naam Anthony Neil Wedgwood Benn
Geboren 3 april 1925
Overleden 14 maart 2014
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Partij Labour Party
Religie agnost
Titulatuur Tweede Viscount (Burggraaf) van Stansgate; afstand van de titel gedaan op 31 juli 1963
Functies
1950-2001 Lagerhuislid
1964-1970 Minister van het Postwezen en later Technologie
1971-1972 Partijvoorzitter
1974-1975 Staatssecretaris voor Industrie
1975-1979 Staatssecretaris voor Energie
Website
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Tony Benn in maart 2005 in Londen, tijdens de demonstratie tegen de oorlog in Irak

Anthony Neil Wedgwood (Tony) Benn (Londen, 3 april 1925 – aldaar, 14 maart 2014[1]), gewezen Tweede Viscount (Burggraaf) van Stansgate, was een Brits politicus van de Labour Party en was minister en staatssecretaris.

Levensloop[bewerken]

Tony Benn behoorde tot de linkervleugel van Labour. Hij was een van de zeldzame politici die radicaliseerden en linkser werden als minister. Een stokpaardje van hem daarbij werd het reilen en zeilen van de Europese Unie, waar hij in de loop der jaren steeds kritischer over werd. Hij werd ook steeds meer geïntrigeerd door politiek-van-onder-op met demonstraties en meetings. Sinds de jaren zeventig was hij vegetariër. Benn noemde zichzelf socialist en de stroming die naar hem genoemd is ("Bennite"), staat in de Britse politiek voor een radicaaldemocratische koers.

Behoudens enkele korte onderbrekingen was Tony Benn Lagerhuislid van 1950 tot 2001 voor de kiesdistricten Zuidoost-Bristol en Chesterfield. Hij was in het eerste kabinet van Harold Wilson minister van het Postwezen en daarna van Technologie, van 1964 tot 1970, daarna staatssecretaris voor Industrie in het tweede kabinet-Wilson (1974-1975) en staatssecretaris voor Energie in de regering van James Callaghan (1975-1979).

Als minister van het postwezen was Benn verantwoordelijk voor de Marine Broadcasting Offences Act van 14 augustus 1967, die het voor de Britse zeezenders onmogelijk maakte verder door te gaan. Alleen Radio Caroline North and South gingen nog een aantal maanden door.

Benn groeide op in een politiek geëngageerde familie die tijdens de Tweede Wereldoorlog tot de hoge adelstand was verheven door Winston Churchill. Zijn beide grootvaders waren liberale leden van het Lagerhuis. Ook zijn vader William Wedgwood Benn was liberaal parlementslid, later stapte hij over naar Labour. Tony's moeder Margaret Eadie was theologe en militant feministe, en had veel invloed op zijn opvoeding. In 1931, toen zijn vader staatssecretaris voor India was, ontmoette de jonge Tony Mahatma Gandhi.

Benn ging naar de Westminster School en studeerde aan het New College van de universiteit van Oxford. Na zijn militaire dienst bij de Royal Air Force aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werkte hij kort als producer bij de BBC-radio. Door een links parlementslid te verslaan, werd hij, 25 jaar oud, voor Bristol South East gekozen. Benn werd gezien als een centrumfiguur binnen Labour. Toch wist hij dat hij het Britse establishment zou schokken door het indienen van de Peerage Act in 1963. Die gaf hem de gelegenheid om afstand te doen van bepaalde voorrechten van de Britse hoge adel, zoals het automatisch lidmaatschap van het House of Lords of Hogerhuis. Zelf was hij na de dood van zijn vader in 1960 verplicht geweest zijn zetel in het House of Commons (Lagerhuis) op te geven omdat het lidmaatschap van het Lagerhuis onverenigbaar was met zijn door erfrecht verkregen lidmaatschap van het House of Lords. Toen Benn buiten het parlement campagne bleef voeren en nog voordat de conservatieve regering zich genoopt zag de aanneming van dit wetsontwerp te bevorderen, won hij bij tussentijdse verkiezingen de Lagerhuiszetel van Bristol South-East terug. Hij nam zijn Lagerhuiszit terstond weer op toen de Peerage Act in werking was getreden.

In 1991 en enkele keren daarna diende Benn de Commonwealth of Britain Bill in, om het Verenigd Koninkrijk om te vormen tot een democratische, federale, seculiere republiek zonder Noord-Ierland.

In februari 2014 bleek dat hij ernstig ziek was en in een ziekenhuis was opgenomen.[2] Een maand later overleed Tony Benn op 88-jarige leeftijd.