Tramlijn Erm - Ter Apel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tramlijn Erm - Ter Apel
Tramlijn Erm - Ter Apel op de kaart
Spoorwijdtekaapspoor 1067 mm
Aangelegd doorEerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij
Geopend
Erm - Emmen: 1 november 1909
Emmen - Ter Apel: 10 december 1909
Gesloten1947
Geëlektrificeerdnee
Aantal sporen1
Traject
BSicon .svguexSTRBSicon .svg tramlijn van Nieuw-Amsterdam opgebroken
BSicon .svguexHSTBSicon .svg Erm
BSicon .svguexABZgl+lBSicon .svg tramlijn naar Hoogeveen opgebroken
BSicon .svguexHSTBSicon .svg Noordbarge
BSicon .svguexWBRÜCKE1BSicon .svg Oranjekanaal
BSicon .svguexHSTBSicon .svg Noordbarge
STR+ruexSTRBSicon .svg spoorlijn van Zwolle
BHFuexBHFBSicon .svg Emmen
ENDExeuexSTR{{{3}}}
exHSTuexHSTBSicon .svg Weerdinge
exSTRluexmKRZBSicon .svg spoorlijn naar Stadskanaal opgebroken
BSicon .svguexHSTBSicon .svg Nieuw-Weerdinge
BSicon .svguexWBRÜCKE1BSicon .svg Ter Apelkanaal
BSicon .svguexABZg+lBSicon .svg paardentram van Stadskanaal opgebroken
BSicon .svguexABZg+luexSTR+r
BSicon .svguexABZgruexSTR tramlijn van Coevorden opgebroken
BSicon .svguexBHFuexSTR Ter Apel station EDS (tot 1937)
BSicon .svguexSTRuexBHF Ter Apel station OG (vanaf 1926 ook DSM, vanaf 1937 ook EDS)
BSicon .svguexABZg+luexSTRr
BSicon .svguexSTRexSTR+l spoorlijn van Stadskanaal opgebroken
BSicon .svguexHSTexBHF Ter Apel
BSicon .svguexmKRZexSTRr spoorlijn naar Ter Apel Rijksgrens opgebroken
uexSTR tramlijn naar Winschoten opgebroken

De tramlijn Erm - Ter Apel liep van 1909 tot 1946 vanuit Erm in Drenthe via Emmen en Weerdinge naar ter Apel. Het was een zijlijn van de enkele jaren eerder geopende lijn Hoogeveen - Nieuw Amsterdam. De stroomtramlijn is aangelegd op kaapspoor (1067 mm) door de Eerste Drentsche Stoomtramweg-Maatschappij (EDS). Op 1 november 1909 kwam de lijn tussen Emmen en Erm gereed. De lijn van Emmen naar Ter Apel werd op 10 december 1910 geopend. In Emmen werd door de EDS tegenover het station van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) haar stationsgebouw neergezet. Dit gebouw is later gebruikt als busstation door de EDS en haar opvolger de DVM. Na een brand in oktober 1979 zijn het oude stationsgebouw en de ernaast gelegen loods gesloopt.

Ook in Ter Apel had de EDS een eigen stationsgebouw, naast dat van de Stoomtramweg-Maatschappij Oostelijk Groningen (OG) die een tramlijn naar Winschoten exploiteerde. Tussen de emplacementen van OG en EDS werd in 1922 een verbindingsspoor gerealiseerd. Tussen de tramlijnen van de EDS en de DSM bestond lange tijd geen verbinding, waarschijnlijk vanwege de concurrentie tussen de beide trambedrijven. In 1926 werd het eindpunt van de DSM verlengd naar het station van de OG. Daarbij is een verbinding gemaakt met het spoor van de EDS om het OG-station te kunnen bereiken. Om deze verbinding tot stand te brengen is zelfs een ministeriële beslissing noodzakelijk geweest. Na de fusie tussen EDS en DSM in 1936 ging de EDS het gehele trambedrijf exploiteren en gingen alle trams naar het station van de OG rijden.

In de jaren 30 gaat het steeds slechter met de tramlijn. In 1931 wordt het personenverkeer per tram tussen Emmen en Ter Apel door de EDS vervangen door een busdienst. Er blijven wel goederentrams rijden. Ook rijdt er nog op zondagen een speciale 'dierentuintram' vanuit Oost-Groningen naar Emmen. Tussen Hoogeveen en Emmen houden de personentrams het langer vol, al reden er in 1934 nog slechts twee personentrams per dag en werd het overige vervoer door de EDS per autobus afgehandeld. Ook vanuit Hoogeveen was er nog druk verkeer naar het Noorderdierenpark. Zo kon men in 1935 voor 50 cent een retour Hoogeveen-Emmen kopen inclusief entree dierenpark. In de Tweede Wereldoorlog wordt het personenverkeer op de gehele tramlijn hervat. Vlak voor de bevrijding, in april 1945, wordt de trambrug in Ter Apel door de Duitsers opgeblazen. Dit betekende het einde van de tramverbinding Emmen-Ter Apel. Dit deel van de tramlijn is in 1946 opgebroken. Vanuit Hoogeveen reden tot 1947 nog trams naar Emmen, daarna is ook deze lijn verdwenen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]