Tramlijn Zutphen - Hengelo (Gld)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tramlijn Zutphen - Hengelo (Gld)
Totale lengte19 km
Spoorwijdtesmalspoor 750 mm
Aangelegd doorTramweg Maatschappij De Graafschap
Geopend1903
Gesloten1939
Geëlektrificeerdnee
Aantal sporen1
Traject
BSicon .svguexKBHFaBSicon .svg Station Zutphen
uexSTRluexABZgr+rBSicon .svg tram naar Deventer
uexKBSTaquexABZgrBSicon .svg IJsselkade
BSicon .svguexHSTBSicon .svg Zutphen Houtmarkt
BSicon .svguexABZgrBSicon .svg tram naar Doetinchem - Emmerik (D)
BSicon .svguexHSTBSicon .svg Warnsveld
BSicon .svguexHSTBSicon .svg de Boggelaar
BSicon .svguexHSTBSicon .svg Hackfort
BSicon .svguexHSTBSicon .svg Vorden
BSicon .svguexABZgl+luexKBSTeq Station Vorden
BSicon .svguexKBHFeBSicon .svg Hengelo (Gelderland)

De tramlijn Zutphen – Hengelo (Gelderland) liep van 1903 tot 1939 van het station in Zutphen naar Hengelo (Gelderland).

Hengelo was aan het einde van de negentiende eeuw een van de weinige plaatsen in de Graafschap zonder een spoor- of tramverbinding. Er waren sinds 1882 al diverse plannen voor een tramlijn gemaakt, maar uiteindelijk werd het ontwerp uitgevoerd van de op 22 juli 1901 te Zutphen opgerichte Tramweg-Maatschappij 'De Graafschap' (TMDG) voor een stoomtram van Hengelo via Vorden naar het station in Zutphen.

De TMDG nam in 1901 de uit 1889 daterende 3,8 km lange paardentramlijn van Zutphen naar Warnsveld van de Zutphense Tramweg-Maatschappij (ZTM) over. Daarna is begonnen met de aanleg van het resterende deel van de lijn naar Hengelo. Op 25 december 1903 werd de 19 kilometer lange tramlijn voor het publiek geopend. De paardentramdienst naar Warnsveld werd op 30 januari 1904 opgeheven.

De TMDG had plannen om de lijn vanaf Hengelo door te trekken naar Doetinchem of Varsseveld en voor tramlijnen VordenRuurloBarchem / Lichtenvoorde. De belangstelling voor de financiering van al deze lijnen was echter gering, waardoor deze er nooit gekomen zijn.

Tot 1914 boekte men een bescheiden winst. Maar daarna begon de lijn verlies te lijden. In 1918 waren de tekorten zo hoog opgelopen dat men overwoog de lijn op te breken en de maatschappij te liquideren. De tram werd voor de streek van belang geacht en met financiële steun van de overheid kon de exploitatie worden voortgezet.

In de jaren daarna kwam het einde van de stoomtram nabij. Vanaf 1926 werd een deel van de reizigerstrams vervangen door een busdienst en voor het goederenvervoer werden ook vrachtauto's ingezet. Kolen en landbouwprodukten werden nog voornamelijk per tram vervoerd. Vanaf 1936 reden er nog uitsluitend trams voor het goederenvervoer.

Het einde van de lijn kwam in 1938, toen er in opdracht van de gemeente Zutphen onderhoud werd gepleegd aan een brug waarover de tram reed. Het tramspoor in het brugdek werd per abuis opgebroken, zodat er geen trams meer naar Hengelo konden rijden. Het jaar erna werd de TMDG overgenomen door de Gelderse Tramwegen. De directie van de GTW zag geen toekomst meer in de tramlijn naar Hengelo en liet deze in juli 1939 opbreken.

Zie ook[bewerken]