Naar inhoud springen

Trammuseum Skjoldenæsholm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Motorwagen 100 (bouwjaar 1901) uit Kopenhagen.
Motorwagen 1 (bouwjaar 1945) uit Århus.
Motorwagen 12 (bouwjaar 1911) uit Odense. Deze tram werd in 1945 naar de tram van Uppsala (Zweden) verkocht. In 1953 werd de tram buiten dienst gesteld en als tuinhuisje verkocht. De wagenbak werd in 1972 verworven en in de jaren 1988-1997 werd de motorwagen in Odense gerestaureerd, met gebruikmaking van een onderstel van een Zweedse tram.

Het Trammuseum Skjoldenæsholm (Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm) bevindt zich op het Deense eiland Seeland en ligt circa 40 kilometer ten zuidwesten van Kopenhagen, tussen de plaatsen Ringsted en Hvalsø. Het museum is opgericht en wordt geëxploiteerd door de in 1965 opgerichte Sporvejshistorisk Selskab (Deense vereniging voor tramgeschiedenis). De bouw van het museum startte in 1972, het museum werd geopend op 26 mei 1978. In 1999 was de normaalsporige tramlijn naar Eilers Eg compleet. Vóór december 2017, toen er in Aarhus een nieuw trambedrijf werd geopend, was het de enige plaats in Denemarken waar nog trams reden.

Op het terrein staan twee tentoonstellingshallen, waarin museumtrams en vele voorwerpen met betrekking tot de Deense tramgeschiedenis getoond worden. De, vanuit de ingang gezien, links gelegen hal is de originele tramremise van Valby uit Kopenhagen, die daar werd gedemonteerd en in het museum weer werd opgebouwd.

Voor het trambedrijf zijn beschikbaar:

Toegangskaarten kunnen tevens als vervoerbewijs gebruikt worden en voorzien in een onbeperkt aantal ritten op de dag van bezoek.

Aanwezig zijn tramvoorwerpen en bedrijfsvaardige tramrijtuigen van de vroegere Deense trambedrijven van Aarhus (1971 opgeheven), Kopenhagen (1972 opgeheven) en Odense (1952 opgeheven), alsmede diverse buitenlandse bedrijven. Zo zijn er trams uit Den Haag, Bazel, Duisburg, Düsseldorf, Flensburg, Hamburg, Rostock, Wuppertal, Malmö, Oslo, Praag en Melbourne en een aantal Deense trolleybussen en autobussen uit onder meer Kopenhagen.

Het voertuig dat de grootste afstand af moest leggen om in het museum te geraken, kwam uit de Australische stad Melbourne. Het betreft hier een geschenk van de stad ter ere van de Deense kroonprinses Mary Donaldson, die daar van 1996 tot 2002 werkte. De rederij Maersk Sealand verzorgde het gratis transport.

Trams uit Aarhus en Kopenhagen

[bewerken | brontekst bewerken]

Trams uit diverse steden en landen

[bewerken | brontekst bewerken]

Remises en werkplaatsen

[bewerken | brontekst bewerken]

Museumterrein

[bewerken | brontekst bewerken]

Flemmingsminde en Eilers Eg

[bewerken | brontekst bewerken]
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.