Trammuseum Skjoldenæsholm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Motorwagen 470 uit Kopenhagen en 965 uit Melbourne.
Dubbeldekstram FS 50 eveneens uit Kopenhagen.

Het Trammuseum Skjoldenæsholm (Sporvejsmuseet Skjoldenæsholm) bevindt zich op het Deense eiland Seeland en ligt tussen de plaatsen Ringsted en Hvalsø. Het werd geopend in 1978 en is tegenwoordig de enige plaats in Denemarken waar nog trams rijden.

Museum[bewerken]

Op het terrein staan twee tentoonstellingshallen, waarin vele voorwerpen met betrekking tot de Deense tramgeschiedenis getoond worden. De - vanuit de ingang gezien - links gelegen hal is de originele tramremise van Valby uit Kopenhagen, die daar werd gedemonteerd en in het museum weer werd opgebouwd.

Voor het trambedrijf zijn beschikbaar:

De toegangskaarten kunnen tevens als vervoerbewijs gebruikt worden en voorzien in een onbeperkt aantal ritten op de dag van bezoek.

Collectie[bewerken]

Aanwezig zijn tramvoorwerpen en bedrijfsvaardige tramrijtuigen van de vroegere Deense trambedrijven van Aarhus (1971 opgeheven), Kopenhagen (1972 opgeheven) en Odense (1952 opgeheven), alsmede talrijke buitenlandse bedrijven. Zo zijn er trams uit Hamburg, Düsseldorf, Rostock, Malmö en Den Haag (HTM 824) en enkele trolleybussen.

Het voertuig dat de grootste afstand af moest leggen om in het museum te geraken, kwam uit de Australische stad Melbourne. Het betreft hier een geschenk van de stad ter ere van de Deense kroonprinses Mary Donaldson, die daar van 1996 tot 2002 werkte. De rederij Maersk Sealand verzorgde het gratis transport.

Externe link[bewerken]