Tricuspidalisinsufficiëntie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Een tricuspidalisinsufficiëntie of TI is een lekkage van één van de vier hartkleppen, namelijk de tricuspidalisklep. Deze hartklep vormt de overgang tussen de rechter hartboezem en de rechter hartkamer. Een geringe tricuspidalisinsufficiëntie komt voor bij circa 70% van de volwassenen, en dit is dus fysiologisch.

Oorzaken[bewerken]

Een tricuspidalisinsufficiëntie ontstaat slechts zelden door beschadiging van de klep zelf. Doorgaans is sprake van een functionele TI, die het gevolg is van verwijding van de rechter hartkamer en van de klepring (of annulus), de bindweefselring waarin de klep is opgehangen.

Functionele TI

TI secundair aan klepafwijking

Symptomen[bewerken]

De symptomen van een TI zijn te wijten aan rechts-decompensatie: perifeer oedeem, ascites, pleuravocht, een vergrote lever en/of milt, een verhoogd CVD en vaak slechte eetlust, met soms cachexie en ondervoeding tot gevolg. Daarnaast is doorgaans sprake van uitingen van forward failure: inspanningsgebonden kortademigheid, moeheid, koude vingers of tenen.

Behandeling[bewerken]

Aangezien een ernstige tricuspidalisinsufficiëntie vrijwel altijd het gevolg is van een onderliggende aandoening, is de behandeling gericht op het wegnemen van de onderliggende oorzaak. Soms wordt een reparatie van een tricuspidalisklep verricht, die meestal bestaat uit het nauwer maken van de klepring. Dit laatste heet tricuspidalisklepplastiek.