Tropidonophis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tropidonophis
Tropidonophis dendrophiops
Tropidonophis dendrophiops
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Natricidae (Waterslangen)
Geslacht
Tropidonophis
Jan, 1863
Typesoort
Tropidonotus picturatus Schlegel, 1837
Afbeeldingen Tropidonophis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tropidonophis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Tropidonophis is een geslacht van slangen uit de familie waterslangen (Natricidae). De groep werd lange tijd tot de familie gladde slangen (Colubridae) gerekend.[1] De groep werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Giorgio Jan in 1863.

Jan noemde Tropidonophis als een ondergeslacht van het geslacht Tropidonotus. Hij gaf geen definitie van het taxon maar wel een lijstje van de soorten die hij ertoe rekende: T. seychellensis (Schlegel) uit de Seychellen; T. incertus Jan (nieuwe soort, in het Museum van Milaan; oorsprong onbekend); T. subradiatus Jan (uit Colombia) en T. picturatus (Schlegel) (uit Nieuw-Guinea en de Molukken).[2]

In 1988 maakten Malnate en Underwood van Trophidonophis een apart geslacht en publiceerden er een uitgebreide beschrijving van.[3] Ze duidden T. picturatus aan als de typesoort, omdat die net als de meeste andere soorten uit het geslacht voorkomt in Nieuw-Guinea. Het geslacht is verspreid over de Filipijnen, de Molukken, Nieuw-Guinea, de Bismarck-archipel en noord-oostelijk Australië. De andere soorten die Jan opsomde hebben zij niet weerhouden in Trophidonophis omdat ze niet in dit gebied voorkomen: incertus, van onbekende oorsprong, kon er niet met zekerheid aan worden toegewezen; subradiatus werd beschouwd als een synoniem van Dendrophidion bivittatus; en seychellensis werd gerekend tot het geslacht Lycognathophis.

Soorten[bewerken]

Er zijn 19 soorten, die voorkomen in delen van Azië en Australië.

Geslacht Tropidonophis