Tyrreense kielhagedis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tyrreense kielhagedis
Algyroides fitzingeri (Lacertidae) (Dwarf Keeled Lizard), Narbolia (comuni), Italy.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Scincomorpha (Skinkachtigen)
Familie:Lacertidae (Echte hagedissen)
Onderfamilie:Lacertinae
Geslacht:Algyroides (Kielhagedissen)
Soort
Algyroides fitzingeri
Wiegmann, 1834
Afbeeldingen Tyrreense kielhagedis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Tyrreense kielhagedis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Tyrreense kielhagedis (Algyroides fitzingeri) is een hagedis uit de familie echte hagedissen (Lacertidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Arend Friedrich August Wiegmann in 1834. Oorspronkelijk werd de naam Notopholis fitzingeri gebruikt. De wetenschappelijke soortaanduiding fitzingeri verwijst naar de Oostenrijkse zoöloog Leopold Josef Fitzinger (1802-1884).

Algemeen[bewerken]

Zoals alle kielhagedissen heeft ook deze soort gekielde schubben op de rug, driehoekig, een beetje opstaand en overlappend, waarmee de huid van de hagedis op die van een slang lijkt. De Tyrreense kielhagedis komt alleen voor op Corsica en Sardinië, en is te vinden op stenige hellingen, rotsen of muren met lage vegetatie waar hij over de grond rent, maar ook wel kan klimmen. Op het menu staan insecten en andere kleine ongewervelden en ook wel wormen. De lengte is meestal niet groter dan 15 centimeter en dat is inclusief de lange staart.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De Tyrreense kielhagedis is meestal grijs of bruin tot beige, en heeft een lichtere kop, meestal oranje of roodbruin. De staart is erg lang maar ook breed, en na autotomie komt een dikkere en bredere staart terug, terwijl bij de meeste andere hagedissen deze juist kleiner blijft na aangroei. De buik is wit tot geel en de mannetjes zijn van de vrouwtjes te onderscheiden door een grovere lichaamsbouw, grotere kop en in de paartijd krijgen de mannetjes een lichtblauwe keel en hals.

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]