Udi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Udi
Een Udi-vrouw in 1883
Verspreiding Kaukasus
Taal Lezgisch
Geloof Georgisch-Orthodox en Armeens-Apostolisch
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Udi of Uti of Udin zijn een oud volk dat in de Kaukasus woonde en woont. Zij leven nu vooral in Azerbeidzjan, maar zijn ook verspreid over andere landen. Ze zijn in totaal nog met 10.000 en spreken een eigen taal, die behoort tot het Lezgisch. Er zijn twee belangrijke dialecten: Nij en Vartashen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Udi zijn voor het eerst vermeld door Herodotus in de 5e eeuw v.Chr. Hij schreef dat ze bij de Slag bij Marathon in 490 v.Chr. meevochten met de 9e satrapie van het Perzisch leger tegen de Grieken. Ook Strabo in zijn Geographica uit de 1e eeuw v.Chr. beschrijft ze rond de Kaspische Zee en Kaukasisch Albanië. De term Udi komt voor het eerst voor bij Plinius de Oudere. Ook Ptolemaeus en Gaius Asinius Quadratus schreven over de Udi. Ze hebben zich tussen de 5e eeuw en de 8e eeuw bekeerd tot het Christendom. In die tijd maakten ze deel uit van het koninkrijk Kaukasisch Albanië. Toen dat rijk ten onder ging, trokken ze zich terug in bergachtige gebieden, en ontkwamen zo aan de islamisering van de regio.

In 2021 haalde de regering van Azerbeidzjan de Udi naar voren als oorspronkelijke bewoners van het gebied. De Armeniërs in Nagorno Karabach zouden door de Russen in de 19e eeuw daarheen zijn overgebracht, en die zouden de kerken en kloosters van de Udi hebben gearmeniseerd. Zo dreigt een kleine christelijke minderheid een speelbal te worden in het slepende conflict in deze regio.[1]

Verspreidingsgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste Udi leven in Azerbeidzjan, in het dorp Nij van de regio Kabala in Oguz en in Bakoe. Er leven kleine groepen in Rusland vooral in de Oblast Rostov, Sjachty, Taganrog, Rostov aan de Don, Azov, Aleksandrovka, in Krasnodar, Dinskoy, Leningrad, Koesjtsjevski, in Stavropol Minvody, Pjatigorsk, in Volgograd, Doebovy Ovrag en Sverdlovsk, Ivanovo, Kaloega, Moskou, Sint-Petersburg, Astrachan. Er leven ook Udi in Georgië: te Zinobiani en de buitenwijken van Tbilisi, Poti en Roestavi. Er leven er ook te Kazachstan in Aktau en in Oekraïne te Charkov.