Uitgespreide steenraket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Erysimum repandum
Uitgespreide steenraket
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Brassicales
Familie:Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht:Erysimum (Steenraket)
Soort
Erysimum repandum
L. (1753)
Erysimum repandum, habitus
Synoniemen

Cheiranthus ramosissimus Lam., Cheirinia repanda (L.) Link, Crucifera repanda E.H.L.Krause, Erysimum comperianum Czern. ex Turcz., Erysimum patens Loscos, Erysimum ramosissimum Crantz, Erysimum rigidum DC.

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Erysimum repandum op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Uitgespreide steenraket (Erysimum repandum) is een plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae) uit Midden- en Zuid-Europa, die ook in België en Nederland adventief voorkomt.

Etymologie en naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

  • Synoniemen: Cheiranthus ramosissimus Lam., Cheirinia repanda (L.) Link, Crucifera repanda E.H.L.Krause, Erysimum comperianum Czern. ex Turcz., Erysimum patens Loscos, Erysimum ramosissimum Crantz, Erysimum rigidum DC.
  • Engels: Spreading wallflower, Spreading treacle-mustard, Bushy wallflower
  • Duits: Sparriger Schöterich

De botanische naam Erysimum is waarschijnlijk afkomstig van het Oudgriekse 'eryo' (ik red) en 'oime' (gezang), verwijzend naar het gebruik als geneesmiddel tegen heesheid. De soortaanduiding repandum is afgeleid van het Latijnse 'repandus' (geschulpt).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgespreide steenraket is een eenjarige, kruidachtige plant, tot 50 cm hoog. De stengel is sterk vertakt, gegroefd, rond en vrij dichtbebladerd. De bladeren van het wortelrozet zijn tot 15 cm lang, lancetvormig, met getande bladrand, de bladeren hogerop de stengel zijn korter, smaller en ondiep gelobd of gaafrandig en aan de top teruggebogen. De stengel en de bladeren zijn bezet met twee- of drietakkige, aangedrukte haren.

De viertallige bloemen staan in een eindelingse, langgerekte, ijle bloemtros. Ze zijn citroengeel gekleurd. De kelkbladen zijn tweemaal zo lang als de bloemsteel. De kroonbladeren zijn 6 tot 10 mm lang. De vruchtstelen staan recht af. De hauwen zijn groen, tot 10 cm lang en slechts iets dikker dan de vruchtsteel, vierkantig tot cilindrisch, met stompe top, en meestal naar boven gekromd.

De bloeitijd is van mei tot juli.

Habitat, verspreiding en voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Uitgespreide steenraket is een warmteminnende soort en prefereert warme, zonnige standplaatsen.

Hij heeft een uitgebreid verspreidingsgebied van Zuid- en Midden-Europa over West- en Centraal Azië tot in China. Hij is ook in België en Nederland met zaaizaad op enkele plaatsen ingevoerd.