Unió Democràtica de Catalunya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Unió Democràtica de Catalunya
UDC
Afbeelding gewenst
Functiehouders
Partijvoorzitter Josep Antoni Duran i Lleida
Geschiedenis
Opgericht 7 november 1931
Algemene gegevens
Actief in Catalonië Catalonië (Spanje)
Hoofdkantoor Carrer Nàpols 35-39
Barcelona
Richting Politiek centrum
Ideologie Catalanisme, christendom
Doelstelling Meer autonomie
Confederalisme[1]
Kleuren Blauw met senyera
Jongerenorganisatie Unió de Joves
Wetenschappelijk Bureau Institut d'Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn
Europese fractie Europese Volkspartij
Website Officiële webpagina
Pagina van de jongerenafdeling
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Unió Democràtica de Catalunya (UDC) is een catalanistische en christelijke maar niet kerkelijke politieke partij in Catalonië (Spanje).[2]

Ze werd op 7 november 1931, bij het begin van de Tweede Spaanse Republiek in Barcelona opgericht. Tijdens de franquistische dictatuur verdween ze in de clandestiniteit en zijn veel van de leiders in ballingschap gevlucht, om aan de moordende repressie te ontkomen.[3] Na de dood van Francisco Franco in november 1975 komt de partij weer bovengronds. Samen met de Convergència Democràtica de Catalunya (UDC) vormt UDC het kartel Convergència i Unió (CiU).

Kartel met CDC[bewerken]

Op 19 september 1978 wordt dan het kartel met Convergència Democràtica de Catalunya onder naam "Convergència i Unió". Op 2 december 2001 wordt het kartel een federatie.

CiU wint de eerste verkiezing voor het nieuw opgerichte Catalaans Parlement in 1980 en zal ononderbroken tot in 2003 aan de macht blijven, met Jordi Pujol i Soley (CDC) als president van de Generalitat de Catalunya.

Ofschoon de federatie CiU bij de verkiezingen van 2003 het hoogste aantal zetels behaalt, vindt de partij geen coalitiepartner en geraakt de partij in de oppositie. Er volgt een driepartijenregering van PSC, ERC en de nieuwe groene partij ICV.

Binnenlands treedt de federatie CiU als één partij op, in het Europese parlement zitten de leden in verschillende fracties: CDU in de Europese Volkspartij en CDC in de Partij van Europese Liberalen en Democraten. Terwijl CDC zich duidelijk uitspreekt voor de onafhankelijkheid van Catalonië, streeft UDC naar confederalisme. Ondanks die nuanceverschillen blijft de samenhang tussen de leden van de diverse strekkingen binnen de federatie constructief.

Enkele prominente leden[bewerken]