Unio

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Stroommossels
Unio pictorum (typesoort)
Unio pictorum (typesoort)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Bivalvia (Tweekleppigen)
Onderklasse:Palaeoheterodonta
Orde:Unionoida
Superfamilie:Unionoidea
Familie:Unionidae (Najaden)
Geslacht
Unio
Philipsson, 1788
Afbeeldingen Stroommossels op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Stroommossels op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Unio is een geslacht van zoetwatermosselen. De soorten in dit geslacht worden ook wel stroommossels genoemd en zijn fossiel bekend vanaf het Trias.

Unio is het typegeslacht van de familie Unionidae (de Najaden). De schildersmossel (Unio pictorum) is de typesoort van dit geslacht.

Schelpkenmerken[bewerken]

Stroommossels hebben een langgerekt, meestal eivormige schelp met een afgeronde voorzijde en een spitser toelopende achterzijde. De schelp is meestal vrij dik en heeft aan de buitenkant een dik periostracum dat een geelgroene tot donkerbruine kleur kan hebben. Bij de umbo bevindt zich een sculptuur van enkele rugae. Er is een parelmoeren binnenkant. Het slot is heterodont en heeft krachtige cardinale en laterale tanden.

Voorkomen[bewerken]

Soorten uit dit geslacht komen voor in in Azië, Europa en Afrika. Unio is fossiel met zekerheid vanaf het Jura aanwezig.[1]

Bedreiging[bewerken]

Omdat stroommossels net als veel andere Najaden schoon, zuurstofrijk water nodig hebben zijn veel soorten bedreigd. In Nederland wordt Unio crassus nanus (Bataafse stroommossel) als bedreigd beschouwd en is mogelijk zelfs uitgestorven [2]. Een op het eiland Réunion voorkomende soort (Unio cariei) lijkt geheel uitgestorven.[3]

Europese soorten[bewerken]

Externe link[bewerken]