Naar inhoud springen

Vani (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 25 jan 2020 om 16:03. (Wikipedia:Wikiproject/SpellingCheck. Help mee!, replaced: vlakbij → vlak bij, 19de eeuwse → 19de-eeuwse, Russische RevolutieRussische Revolutie (hoofdbetekenis), Russische Revolutie (hoofdbetekenis) met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Vani
ვანი
Plaats in Georgië Vlag van Georgië
Vani (Georgië)
Vani
Kaart van Vani
Coördinaten 42° 6′ NB, 42° 30′ OL
Bevolking
Inwoners (2014) 3.744
Overige informatie
Tijdzone UTC+4
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Georgië

Vani (Georgisch:ვანი) is een stad in West-Georgië, in de regio (mchare) Imereti met 3744 (2014) inwoners.(6404 in 1989, 4641 in 2002) Het is de hoofdstad van de homonieme district. Het bevindt zich aan het rivier Sulori, vlak bij diens monding in de Rioni en 41 km van Koetaisi.

Het is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Georgië. Aan de rand van de stad zijn op een heuvel de resten van een belangrijke stad ontdekt, die bewoond was van de 9 de tot de 1 ste eeuw voor Christus. In een nabijgelegen museum worden een groot aantal vondsten bewaard : onder meer vele honderden gouden en zilveren juwelen die in de graven ontdekt werden, daaronder diademen, ringen, halskettingen, armbanden en oorhangers die getuigen van het grote vakmanschap van de lokale goud-en zilversmeden en die duidelijke griekse invloeden vertonen. Ook zijn er bronzen voorwerpen gevonden, waaronder beeldjes en olielampen met eveneens griekse invloeden. Op de antieke site zijn de funderingen gevonden van een tempel die gewijd was aan de lokale versie van de griekse wijngod Dionysos. De streek geldt dan ook als een van de oudste plaatsen ter wereld waar er wijn wordt geproduceerd.[bron?] Waarschijnlijk was de antieke site een van de belangrijkste steden van het antieke Colchis.[bron?]

De in de 14de eeuw gebouwde kerk in het centrum werd tijdens de Russische Revolutie verwoest en in 1995 opnieuw gereconstrueerd. Ook is er nog een 19de-eeuwse synagoge die echter niet meer gebruikt wordt, daar de Joodse gemeenschap in de jaren negentig naar Israël is geëmigreerd.

Zie de categorie Wani van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.