Vertakt bekermos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Vertakt bekermos
Vertakt bekermos
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Ascomycota
Onderstam:Pezizomycotina
Klasse:Lecanoromycetes
Onderklasse:Lecanoromycetidae
Orde:Lecanorales
Familie:Cladoniaceae
Geslacht:Cladonia
Soort
Cladonia digitata
(L.) Baumg. (1790 [1])
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Vertakt bekermos op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Het vertakt bekermos (Cladonia digitata) is een korstmossoort uit de familie Cladoniaceae.

Determinatie[bewerken | brontekst bewerken]

De thallusschubben van vertakt bekermos zijn tot 4 mm breed, de rand naar boven gebogen en de onderzijde melig soridieus. De bovenkant is groenachtig grijs is en de onderkant wit en oker naar de basis toe. De takjes (podetia) zijn speld- of komvormig, met bast eronder en sterk melig soridieus naar boven toe. De vruchtlichamen (apothecia) zijn rood.

De grondschubben en podetia worden geel (K+) wanneer ze worden besprenkeld met kaliumhydroxide-oplossing, terwijl de onderkant van de grondschubben oranje wordt (P+) met parafenyleendiamine.

Ecologie[bewerken | brontekst bewerken]

Het vertakt bekermos komt voornamelijk voor in naaldbossen, maar soms ook in andere bostypen en in open gebieden. Het groeit op de schors van bomen en op hout, voornamelijk aan de voet van boomstammen, maar soms ook op grond en op mossen die op rotsen groeien. Het leeft in symbiose met de alg Trebouxioid.

Vertakt bekermos geldt als kensoort voor de associatie van vertakt bekermos (Cladonietum digitatae), een associatie uit de klasse van vertakt bekermos en neptunusmos (Cladonio-Lepidozietea).

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

Het vertakt bekermos is op grote schaal verspreid op het noordelijk halfrond. Het komt voor in Noord-Amerika, Europa en Azië, maar zijn plaatsen zijn ook gemeld uit Oost-Centraal-Afrika en het eiland Tasmanië.

In Nederland komt het vrij zeldzaam voor. Het staat niet op de rode lijst en is niet bedreigd.[2]

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze soort werd in 1753 in Species plantarum door Carl Linnaeus opgenomen als Lichen digitatus en werd later ondergebracht in het geslacht Cladonia.